negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbolAdatbank katalógusKérdõív és dokumentáció keresõ

Ezzel a keresõprogrammal a TÁRKI Adatbank állományának kérdõíveiben és dokumentumaiban kereshet.


TÁRKI Társadalomtudományi Adatbank - a nemzeti digitális archívum

A TÁRKI Adatbankról

A TÁRKI Adatbankot a non-profit TÁRKI Alapítvány működteti. Az elmúlt két évtizedben több, mint 800 másodelemzésre kész, kutatási adatbázist archíváltunk.
A TÁRKI Adatbank megalakulásától kezdve hangsúlyt helyezett arra, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a jelentosebb társadalomtudományi adatbankokkal. Jelenleg három nemzetközi adatszervezetnek vagyunk a tagjai: az IFDO-nak (International Federation of Data Organizations) és a CESSDA-nak (Council of European Social Science Data Archives), és az ICPSR-nak, mely szervezetek tagjai közötti ingyenes adatcsere-szolgáltatás lehetővé teszi a külföldi adatbankokban tárolt kutatásokhoz való hozzáférést.

CESSDA PPP - részvételünk az EU stratégiai kutatási infrastruktúra fejlesztési programjában

A TÁRKI Adatbank 2008/2009 folyamán részt vesz a CESSDA Preparatory Phase Project-ben, mely program azt a célt tűzte ki, hogy nemzetközileg is kimagasló szintű európai társadalomkutatási infrastruktúrát alakítson ki az EU 7. kutatási keretprogram támogatásával.

A CESSDA kutatási infrastruktúra fejlesztése az ESFRI útiterv prioritásai között szerepel. Magyarországon 2008/2009 folyamán elkezdődött a nemzeti útiterv kidolgozása ("NEKIFUT") a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) koordinálásával. Reményeink szerint a Társadalomtudományi Adatbank az európai infrastruktúra integráns részévé fejlődhet a következő években.

Amit tudni érdemes a TÁRKI Adatbankról

 • A TÁRKI Adatbank állományába és gyűjtési körébe empirikus társadalomkutatási adatbázisok (adatgyűjtemények) tartoznak.
 • Ezek az adatgyűjtemények faktografikus (számokat tartalmazó) adatbázisok.
 • Az adatgyűjtemények többsége felmérésből származó ún. survey adatbázis, de az állományban szerepelnek más típusú faktografikus adatgyűjtemények is (pl. történelmi statisztikák, népszámlálási adatok, stb.)
 • Az adatgyűjteményeket digitális formátumban tároljuk.
 • A személyes adatokat is tartalmazó adatgyűjtemények anonimizáltan kerülnek be az állományba.
 • Az adatokat SPSS és ASCII formátumban őrizzük, de más formátumokban is képesek vagyunk az adatgyűjteményeket a felhasználók számára átadni.
 • Az Adatbank felhasználóinak rendelkezniük kell az adatgyűjtemények elemzéséhez szükséges statisztikai szoftverekkel és ismeretekkel. Ajánljuk a nyílt forráskódú, ingyenes GNU PSPP és az R statisztika programokat.
 • Az adatgyűjtemények általában magyar nyelven - és kisebb hányadban pedig angolul - vannak dokumentálva.
 • Segítséget nyújtunk a felhasználóinknak a partner szervezetek (CESSDA, ICPSR) adatbázisaihoz való hozzáférésben.
 • A TÁRKI Társadalomtudományi Adatbankot alapításától (1985) a TÁRKI Egyesülés működtette 2011-ig, jelenleg pedig a TÁRKI Alapítvány.

A TÁRKI Adatbank küldetése

Feladataink:
 • Hazai és nemzetközi empirikus társadalomkutatási adatok megőrzése digitális formában;
 • Hozzáférést biztosítani az adatokhoz a jelen és a jövő generációk számára lépést tartva az adattárolás terén bekövetkező technológiai változásokkal;
 • Az archivált adatbázisok terjesztése a hazai és nemzetközi tudományos közösségekben;
 • A költség-hatékony társadalomkutatás serkentése a másodelemzések lehetővé tétele révén;
Célunk a magyarországi kutatási infrastruktúra fejlesztése, a kutatói közösségek és az érdekeltek tágabb körének támogatása adatbanki szolgáltatásainkkal.

A TÁRKI Társadalomtudományi Adatbank finanszírozása


Az Adatbank finanszírozását a TÁRKI Alapítvány támogatása, valamint kutatás-fejlesztési projektek bevételei biztosítják. A TÁRKI Adatbank részt vett a Nemzeti Digitális Archívum programban és együttműködött az OTKÁ-val.

Logo of National Digital Archive program logo of OTKA (Hungarian Scientific Research Fund)

Az NDA programban való részvételt az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal kötött szerződésük (szerződés-szám: IHM 335/5/2003) tette lehetővé. Az Adatbank fejlesztését lehetővé tette továbbá a Miniszterelnöki Hivatal támogatása a Széchenyi Terv keretében 2001-2002 folyamán (MeH IKB SZT-IS-1). Az OTKA támogatást nyújtott az adatgyűjtemények beszerzéséhez, archíválásához és terjesztéséhez (szerződés-számok: P 21593, P 24520, P 33401, T 035295).

Az Adatbank működése

Adatok beszerzése (akvizíció):

Adatbeszerzés: Az állomány gyarapodásának egyik fő forrása a TÁRKI Zrt. adatfelvételei, felmérései. Az Adatbank együttműködik az Országos Tudományos Kutatási Alappal, az OTKA által finanszírozott kutatások archíválásában, továbbá hazai és nemzetközi kutatási és adatcsere programok révén is tudunk kutatási adatbázisokat beszerezni.

Adatgyűjtemények letétbe helyezése:

Bátorítjuk a kutatói közösségeket, hogy adatgyűjteményeiket helyezzék letétbe nálunk és mi gondoskodunk az adatgyűjtemények hosszú távú megőrzéséről és terjesztéséről. A letétbe helyezőknek meg kell adni az adatgyűjtemények használatához szükséges alapadatokat és ők határozzák meg az adatgyűjtemények terjesztési szabályait.
Amennyiben adatbázist szeretne elhelyezni a Tárki Adatbankban, kérjük, töltse ki az alábbi letéti nyilatkozatot.
 • Letöltés
 • Archiválás:

  Az archiválás során egy ún. adatlapon rögzítjük az adatgyûjteményekhez tartozó alapvető információkat. Az adatlapok információit a DDI szabvány szerint rögzítjük. Ez alapján épül fel online katalógusunk, valamint kiszolgáljuk a Nemzeti Digitális Archívum keresőjét.
  A TÁRKI a DDI szabvány alapján minősített Dublin Core metaadatsémát (qdc-t) dolgozott ki az adatgyűjtemények leírására az NDA program keretében.
  Kapcsolódó dokumentumok:
 • A TÁRKI Adatbankban használt DDI elemek leírása

 • NDA - Minősített DC metaadat szerkezet terv társadalomkutatási adatgyűjteményekre

 • Az adatgyűjteményeket a letétbe helyező kutatók által meghatározott szabályok szerint terjesztjük. Az adatgyűjteményekhez bárki hozzáférhet, aki érdeklődik a társadalomkutatási adatbázisok iránt. A felhasználóknak azonban rendelkezniük kell az adatgyűjtemények elemzéséhez szükséges szoftverekkel (statisztikai programokkal) illetve a szükséges felhasználói ismeretekkel. Az Adatbankban őrzünk olyan kutatási dokumentációkat is, melyek nem elérhetők az interneten keresztül. Az ilyen (nyomtatott) dokumentációkhoz is hozzáférést biztosítunk az Adatbankban, illetve a Könyvtár olvasótermében.

  Adatvédelmi szabályok

  A TÁRKI Adatbank működése során tiszteletben tartja a hatályos adatvédelmi szabályokat. A személyekhez kötődő adatokat anonimizáltan kezeli.

  Részvétel K+F projejektekben:

  Örömmel résztveszünk partnerként olyan K+F projektekben, melyek tevékenységi körünkbe illenek.
  Logo of DDI alliance