negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Kolosi Tamás 2007. február 19-én előadást tartott a Mindentudás Egyetemén.
right_arrow (1K) Tekintse meg az előadás video file videóját.
right_arrow (1K) Tekintse meg az előadó portréját bemutató video file videót.


Hírek, újdonságok, közlemények

2018.02.27.

Megjelent a Reducing Inequalities. A Challenge for the European Union? című könyv

Medgyesi Márton, a Tárki vezető kutatója, Renato Miguel Carmoval és Cédri Rioval közösen szerkesztette a Reducing Inequalities. A Challenge for the European Union? című könyvet, ami az Európai Unióban és a tagállamokon belüli társadalmi egyenlőtlenségeket vizsgálja. A könyv feltárja a vertikális egyenlőtlenség formáit, ami a magas és alacsony jövedelmű rétegek között áll fenn, és a horizontális egyenlőtlenségeket, ami különböző állampolgárságú, életkorú, etnikai hovatartozású emberek és nemek között áll fenn.

Ide kattintva olvashat a könyvről (angol nyelven).

2018.02.02.

2017-ben is a világ legjobb agytrösztjei között a TÁRKI

Pennsylvaniai Egyetem "Think Tanks and Civil Societies") programja évente végez átfogó kutatást a világ különböző kategóriákba sorolt agytrösztjeiről, amiről a Global Go To Think Tank Index Report-ban olvashatunk. A Tárki évek óta szerepel a világ agytrösztjeinek vezető listáján.

right_arrow (1K) részletek
2018.01.29.

TÁRKI: Pártpreferenciák a célegyenesre fordulva

Formálódó pártszimpátiákkal és a kormánypártok további erősödésével nyitott az újév, míg az ellenzéki pártok támogatottságában kisebb belső elmozdulások mellett inkább stagnálás tapasztalható egy szűk negyedévvel a választások előtt – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, januári kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2017.12.08.

A Tárki ismét kiváló márka lett

A korábbi évek és 2016 után 2017-ben a Tárki Zrt. ismét elnyerte a MagyarBrands elismerését Kiváló Üzleti Márka kategóriában. A díjazással a magyar szellemi munka méltó képviselőire hívja fel a figyelmet a MagyarBrands program. A Kiváló Üzleti Márka díj odaítéléséről számszerűsíthető kritériumok alapján, a cégek identitása, reputációja, márkaépítése, tradíciója és megbízhatósága alapján a független Szakmai Bizottság döntött. A programról a www.magyarbrands.hu oldalon olvashat részletesebben.


2017.12.07.

Beakadt a morális pánikgomb

Sik Endrével készített interjút a Népszava, melyben az idegenellenességről, a gyűlöletkampányról, és a magyarok pánikreakciójáról beszélt a Tárki vezető kutatója. A Népszava interjú itt olvasható. Az interjút követően Sik Endre az ATV reggeli műsorának vendége volt, ahol a magyarok pesszimizmusáról és gyanakvó természetéről is beszélt a kutató. A videó elérhető itt.

2017.10.26.

TÁRKI: Folytatódik a kormánypártok erősödése

A Fidesz-KDNP elmúlt bő két évét jellemző erősödése idén ősszel is folytatódott, míg az ellenzéki pártok népszerűsége lényegében stagnál a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, októberi kutatása szerint.

right_arrow (1K) részletek
2017.10.18.

Szakmai gyakorlati lehetőség a Tárkinál

Lehetőséget kínálunk a még hallgatói státuszban lévők és pályakezdők részére, akik a Tárki által kutatott témákban szereznének tapasztalatot, szaktudást. Jelentkezni október 31-ig lehet. Részletek itt.

2017.10.03.

A család szerepe a felnőttkori átmenetben – egy nemzetközi kutatás eredményei

A családnak kulcsszerepe van a fiatalok lehetőségeire és döntéseire a munkába állás és a családalapítás terén - ez az egyik legfontosabb megállapítása a TÁRKI részvételével zajlott STYLE projekt lezárásaként bemutatott Strategic Transitions for Youth Labour in Europe online kötetnek, mely teljes terjedelemben elérhető itt. Előkészületben az Oxford University Pressnél a Handbook of Youth Unemployment kötet, melyben Medgyesi Márton és Nagy Ildikó a fiatalok és velük egy háztartásban élő szüleik pénzmegosztási stratégiáiról, Sik Endre és Hajdu Gábor pedig a fiatalok a munkához való viszonyáról írtak tanulmányokat.

2017.09.26.

Szülési és gyermekgondozási szabadság Magyarországon

Gábos András, a TÁRKI vezető kutatója részt vett az International Leave Policy and Research Network 2017. évi találkozóján, Prágában, szeptember 21-22-én és előadást tartott a magyarországi szülési és gyermekgondozási szabadság rendszeréről és kapcsolatáról a termékenységi folyamatokkal az elmúlt évtizedekben.

2017.09.05.

Gyermekszegénység a Gyermekvédelmi törvény elfogadása óta eltelt 20 évben

A TÁRKI vezető kutatója, Gábos András a Gyermekvédelmi törvény 1997-es hatályba lépése óta eltelt időszak társadalmi folyamatairól tartott előadást az Országos és Kárpát-medencei Gyermekvédelmi konferencián, Székesfehérváron, 2017. augusztus 29-én. A konferencia programja és az előadások anyagai letölthetők itt.

2017.07.26.

TÁRKI: Kormánypárti erősödés az elmúlt negyedévben

A Fidesz-KDNP erősödése és néhány baloldali ellenzéki párt gyengülése jellemezte az elmúlt negyedévet a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi kutatása szerint.

right_arrow (1K) részletek
2017.05.04.

TÁRKI: Változatlan erőviszonyok

Ha volt is hatása az elmúlt hetek utcai demonstrációinak, az nem befolyásolta a pártpreferenciákat, hiszen az elmúlt negyedévben lényegében változatlan a pártok népszerűsége – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, áprilisi kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2017.05.01.

A Kopint-Tárki lett a legjobb

A Kopint-Tárki elemzői csapata első helyezést ért el a Reuters és a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett elemzői versenyen. Ez annyit jelent, hogy a magyar makrogazdasági folyamatokat előrejelző elemzők között 2016-ban kollégáink adták a legpontosabb előrejelzéseket.

2017.04.25.

Tanulmány a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás integrációjának és az ellátórendszer kétszintűvé történő átalakításának tapasztalatairól

A Tárki Társadalomkutatási Zrt., a szociális ellátórendszer egyes elemeinek átalakításáról projekt keretében kutatást végzett a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás integrációjának és az ellátórendszer kétszintűvé történő átalakításának tapasztalatairól, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága megbízásából.

right_arrow (1K) részletek
2017.04.24.

Tanulmány a fogyatékos emberek számára biztosított nappali ellátásokról

A Tárki Társadalomkutatási Zrt., a szociális ellátórendszer egyes elemeinek átalakításáról projekt keretében kutatást végzett a fogyatékos emberek számára biztosított nappali ellátások fejlesztéseiről, programjairól és tevékenységeiről, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága megbízásából.

right_arrow (1K) részletek
2017.04.20.

Gyermekek helyzete a gazdasági válság és megszorítások időszakában

UNICEF könyv az Oxford University Pressnél. Részletes áttekintés az EU és OECD országokról, esettanulmányok 11 országból (a magyar országtanulmány szerzői: Gábos András és Tóth István György).

right_arrow (1K) részletek


2017.03.06.

Kutatás a háztartási alkalmazkodásról

A Tárki - az NKFIH támogatásával - 2015-2016-ban kutatást végzett és elemző tanulmányt készített "Makro sokkok - mikro válaszok: sikeres és sikertelen háztartási alkalmazkodás a válság idején Magyarországon" címmel. A kutatás dokumentumai itt érhetők el.

2017.01.30.

TÁRKI: Formálódó pártpreferenciák

Az utóbbi fél év hullámzásai után a január a megszokott stabil Fidesz-előny mellett a bizonytalan és válaszmegtagadó választók arányának csökkenését és a Jobbik halvány növekedését hozta – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2017.01.27.

Ismét előkelő helyen végzett a Tárki a 2016-os Global Go To Think Tank Index Report által közölt rangsorban

A Pennsylvaniai Egyetem által kiadott éves beszámolóban 8 listára kerültünk fel.

right_arrow (1K) részletek
2016.12.20.

Kiváló Üzleti Márka díjat nyert a Tárki

2016-ban ismét elnyerte a Tárki Zrt. a MagyarBrands elismerését Kiváló Üzleti Márka kategóriában. A díjazással a magyar szellemi munka méltó képviselőire hívja fel a figyelmet a MagyarBrands program. A Kiváló Üzleti Márka díj odaítéléséről számszerűsíthető kritériumok alapján, a cégek identitása, reputációja, márkaépítése, tradíciója és megbízhatósága alapján a független Szakmai Bizottság döntött. A programról a www.magyarbrands.hu oldalon olvashat részletesebben.

2016.12.14.

Az Asia-Europe Migration Project értékelése

A TÁRKI értékelte a szingapúri székhelyű Asia-Europe Foundation (ASEF) migrációs szakpolitikákat elemző Asia-Europe Migration Project-jét 2016 folyamán. A projekt az EU és a Friedrich Ebert Stiftung finanszírozásával valósult meg.

Az Asia-Europe Migration Project célja a munkaerő-migrációt érintő szakpolitikák és programok áttekintése és értékelése mind a küldő, mind pedig a fogadó országok szempontjából. Ezeket a tapasztalatokat a projekt az "A Triple Win in Migration: Ensuring Migrant Workers’ Rights to Protect All Workers" című tanulmányban összegezte.

2016.12.06.

Európa eltűnő középosztályai nyomában

Az ILO szervezésében az Edward Elgar Kiadónál megjelent kötet 15 európai ország gyakorlatát tekinti át. A magyar esettanulmányt a Tárki adatai alapján Tóth István György készítette.

A kötet vezetői összefoglalója
Magyar nyelvű összefoglaló.

2016.10.26.

TÁRKI: Stabil kormánypártok, gyengülő Jobbik

Tágul a kormánypártok és a Jobbik közötti olló a pártpreferenciák tekintetében az elmúlt negyedévben, sőt az előző két év legmagasabb kormánypárti és legalacsonyabb Jobbik-támogatottságát mutatják az októberi adatok – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2016.10.18.

Megjelent a "Társadalmi Riport 2016"

A Társadalmi riport – mint azt rendszeres olvasói jól tudják – 1990 óta kétévente közöl szisztematikusan gyűjtött empirikus ismereteket mindig az elmúlt két év magyarországi társadalmi folyamatairól, ahol lehet, ott kidolgozott társadalmi indikátorok alapján. A 2016-os kötetben szereplő 20 tanulmány átfogó képet nyújt a magyar társadalom, gazdaság és politika fontosabb jelzőszámairól és trendjeiről az egyes területek vezető magyarországi szakértőinek elemző értékelésével. Mint ilyen, nem egy "sztorit" épít, hanem adatot gyűjt és közöl, további elemzéseket indukál és megalapoz, dokumentál, leír.

right_arrow (1K) tovább...
2016.09.20.

Tárkis előadás Felsőpulyán

A Tárki két munkatársa, Sik Endre és Szeitl Blanka 2016. szeptember 17-én előadást tartott a "Kufstein Tanácskozás 2016" konferencián a Magyarországról induló migrációról. A konferencia programja és egyéb információk letölthetők innen.

2016.09.19.

Dávid Kriszta Rióban

Munkatársunk, Dávid Kriszta a 40 lövéses női légpisztoly számban 5. lett a riói paralimpián, ezzel minden idők legjobb magyar lövő teljesítményét érte el a paralimpiákon. Az olimpiát megelőző időszakról szóló hosszú Index-cikket lásd itt. Mától kezdődik a tokiói felkészülés...

2016.08.23.

Megjelent a Szociálpolitikai Monitoring Tanulmányok kötet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkárságának gondozásában megjelent a Szociálpolitikai Monitoring Tanulmányok kötet, amely a Tárki három kutatásának eredményeit mutatja be. A Gábos András és Szivós Péter vezette projekt részletei itt elérhetőek.
2016.07.27.

TÁRKI: Továbbra is biztosan vezet a Fidesz

A kormánypártok és a Jobbik szavazótáborainak kismértékű növekedése mellett a szavazói aktivitás is erősödött valamelyest az elmúlt negyedévben. Összességében továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Fidesz előnye – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2016.06.28.

Szelényi Iván díszdoktori címeket kapott

Szelényi Iván, Intézetünk Igazgatósági tagja, tanácsadója, 2016 júniusában két intézménytől is díszdoktori címet vehetett át. Június 10-én Firenzében a European University Institute, június 24-én Budapesten a Central European University képviselői adták át a Doctor Honoris Causa címet Ivánnak. Gratulálunk!

2016.06.06.

Medgyesi Márton az ENSZ szakértői konferenciáján

Medgyesi Márton a Tárki vezető kutatója New Yorkban az ENSZ székházban mutatta be a Tárkinak a feltételes transzferek európai alkalmazásaival kapcsolatos áttekintő tanulmányát 2016 június 2-án. A konferencia az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanácsa társadalmi fejlődéssel foglalkozó albizottságának munkáját segíti egy 2017-es, a szegénységcsökkentéssel foglalkozó ülésszak előkészítésében.

A konferencia programja itt elérhető.
Medgyesi Márton prezentációja innen tölthető le.
A Tárki tanulmánya itt található.
2016.04.28.

Sik Endre a fiatalok munkával kapcsolatos attitűdjeiről

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója és az ELTE Társadalomtudományi Karának emeritus professzora Hajdu Gáborral, az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének kutatójával közös munkájának eredményeit "Searching for gaps: are work values of the youth changing" címmel mutatta be az ISSP éves konferenciáján a litvániai Kaunasban 2016. május 1-én. Az angol nyelvű előadás letölthető innen, a fő eredményekről szóló rövid interjú Sik Endrével pedig megtekinthető itt.

2016.04.27.

TÁRKI: Fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik, gyengülő kormánypártok

Negyedéve még történelmi mélyponton volt a szocialisták támogatottsága, áprilisra viszont némileg megnőtt a szavazótáboruk és újra megközelítették a Jobbikot. Eközben a kormánypártok érzékelhető mértékben veszítettek táborukból – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2016.04.20.

Sik Endre: Miért támogatunk "egypártot"?

Április 21-én Sik Endre előadást tart a "Hogyan állnak a pártok a ciklus-félidőben?" című összejövetelen. Az esemény programja:

right_arrow (1K) letöltés (pdf)
2016.04.08.

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban

Hiánypótló empirikus kutatást végzett a fogyatékos emberek életminőségéről és ellátási költségeiről a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet. A kérdőíves társadalomtudományi vizsgálat a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és a Kézenfogva Alapítvány által közösen megvalósított "New dimension in social protection towards community based living" (Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában) című projekt keretében valósult meg 2015-2016 folyamán.

right_arrow (1K) részletek
2016.04.07.

Sik Endre a láthatatlan munkáról az RTL Klub-on

Sik Endre egyetemi professzor és a TÁRKI vezető kutatója az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában a a láthatatla munka, azaz a házimunka értékéről beszélt a KSH Időmérleg kutatása kapcsán. A 2016. április 6-i adás megtekinthető itt.

2016.04.01.

Figyelő - nagyinterjú Kolosi Tamással

A Figyelő születésnapi beszélgetése Kolosi Tamással "A magyar polgár"-ról, egyéni életútról, politikáról és társadalomról.

right_arrow (1K) letöltés (pdf)
2016.03.30.

A migrációs válságra adott társadalmi reakciók: elutasítás és szolidaritás Magyarországon 2015-ben

A kutatás időtartama: 2015. október - 2016. február

A kutatást végezte: TÁRKI Társadalomkutatási Intézet

A tanulmány elérhető angol nyelven: The Social Aspects of the 2015 Migration Crisis in Hungary (pdf 12MB)

A tanulmány magyar nyelvű összefoglalója: A migrációs válságra adott társadalmi reakciók: elutasítás s szolidaritás Magyarországon 2015-ben

right_arrow (1K) részletek
2016.03.10.

Szelényi Iván a Tárki igazgatóságában

Szelényi Ivánt, a szociológia és politológia William Graham Sumner Professor Emeritusát (Yale egyetem), a New York University Abu Dhabi Emeritus Professzorát, az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját a Tárki Zrt. közgyűlése 2016. március 9-i határozatában az igazgatóság tagjává választotta. Szelényi professzor az elmúlt időszakban a Tárki nemzetközi külső tanácsadója volt.

2016.03.08.

A magyar polgár

Esszékötet a tulajdonosi és képzettségi polgárságról, Magyarországról. A Kolosi Tamásnak, születésnapjára dedikált kötet gondolkodó magyar polgárokat (művészeket, tudósokat és vállalkozókat) szólaltat meg arról, milyen szerintük a (többi) magyar polgár, hol terem, mit akar és mit nem, és ha mégis igen, akkor miért.

right_arrow (1K) tovább...


2016.02.02.

Idén is a világ legjobb agytrösztjei között a TÁRKI

2016. január 29-én megjelent a 2015 Global Go To Think Tank Index Report, a világ agytrösztjeinek új rangsora (lásd). A Tárki csoport 2015-ben hat különböző listán is megjelenik, míg a korábbi években háromban szerepelt intézetünk.

right_arrow (1K) részletek
2016.01.11.

Rudas Tamás az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont új főigazgatója

Rudas Tamás, a TÁRKI egyik alapító munkatársa, egy bő évtizeden át tudományos igazgatója, 2016. január 1-től az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont új főigazgatója. Mindannyian sok sikert kívánunk új megbízatásához.


2015.12.10.

Sik Endre az idegenellenességről Friderikusz Sándor műsorában.

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója a visegrádi országok lakosságának idegenekkel kapcsolatos attitűdjeit vizsgáló kutatás alapján arról beszélt Friderikusz Sándor 2015. december 8-i ATV-s műsorában, hogy miként viszonyul a bevándorláshoz és a menekültekhez az egyes országok lakossága és mindez hogyan változott Magyarországon az elmúlt két évtizedben és különösen az idei éven belül.
2015.12.03.

A menekültválság empirikus vizsgálata

A "Menekültválság empirikus vizsgálata- különös tekintettel a közvélemény alakulására és a terepen dolgozó szervezetek szerepére" első eredményei elérhetők angol nyelven: Attitudes towards refugees, asylum seekers and migrants in Hungary. First results (October 2015).
A kutatás fő célkitűzései:
 • Az idegenellenesség alakulásának és a menedékkérőkkel, menekültekkel és bevándorlókkal kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezése két hullámban (2015 októberében és 2016 januárjában) reprezentatív lakossági mintán
 • a menekültválság idején aktív segítők tevékenységének feltárása és a segítés evolúciójának megértése – kvalitatív kutatási módszerekkel
A teljes kvantitatív elemzést és a szakértőkkel illetve a terepen dolgozó önkéntesekkel készült interjúkra és fókuszcsoportokra épülő kvalitatív kutatás eredményeit, kiegészítve az újonnan alakuló civil szervezetek szerepére fókuszáló médiaelemzéssel 2016 februárjában publikáljuk.
A kutatás időtartama: 2015. október - 2016. január
2015.11.18.

Kolosi Tamás előadása az Akadémián

2015. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya a Magyar Tudomány Ünnepén tudományos ülést tartott, ahol négy előadás hangzott el. Ezek egyikét Kolosi Tamás, a szociológiai tudomány doktora tartotta "Strukturális torzulások a magyar társadalomban" címmel. A program itt található meg.
2015.10.28.

Erősödik a Fidesz, mélyponton az MSZP

Jelentősen megnőtt a kormánypártok népszerűsége az elmúlt negyedévben, miközben az MSZP támogatottsága érzékelhetően csökkent, a többi párté pedig lényegében változatlan. A szocialista párt azonban nem csupán veszített a népszerűségéből, hanem az ezredforduló óta futó adatsor tanúsága szerint soha nem volt még ilyen alacsonyan – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2015.09.29.

Sik Endre a menekültügyről

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója az RTL Klub Magyarul Balóval című műsora vendégeként a menekültügy aktuális kérdéseiről beszélt. A 2015. szeptember 23-i műsor itt tekinthető meg: http://rtl.hu/rtl2/magyarul/menekultek-felelmeink-es-ami-mogotte-van.
2015.09.24.

A Tárki Zrt FP7-es kutatási pályázatai Széchenyi Terv 2020 támogatást nyertek

A Széchenyi Terv 2020 támogatások (az EU_KP_12-1-2013-0045 sz. szerződés keretében, 3 millió forinttal, az: EU_KP_12-1-2013-0050 sz. szerződés keretében 2 millió forinttal) a TÁRKI Zrt kutatóinak bevonásával 2013-ban az Európai Unió FP7-es keretprogram kiírásaira készített pályázatok szakértői költégeit fedezik.

right_arrow (1K) részletek
2015.07.29.

TÁRKI: Befagyott pártpreferenciák

A nyári hőség ellenére befagytak a politikai pártpreferenciák a tavaszi eredményekhez viszonyítva. Az elmúlt negyedévben egyetlen parlamenti párt támogatottsága sem mozdult el számottevően, se fel, se le, egyedül a bizonytalan szavazók arányának növekedése emelhető ki – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2015.07.16.

Gábos András az Európa 2020 stratégia szegénység és társadalmi kirekesztettség indikátorainak dinamikus elemzéséről

A TÁRKI vezető kutatója, Gábos András "The interrelationships between the Europe 2020 poverty and social exclusion indicators" címmel adta elő Sara Ayllónnal (University of Girona) közösen írt tanulmányát 2015. július 3-án a SASE (Society for the Advancement of Socio-Economics) Londonban rendezett "Inequality in the 21st Century" című konferenciáján. Az előadás prezentációja elérhető itt.
2015.07.06.

Sik Endre a fiatalok munka-attitdűdjeiről

A TÁRKI vezető kutatója, Sik Endre és az MTA TK kutatója, Hajdu Gábor "Searching for gaps: the work attitudes of the younger generations" címmel adott elő 2015. július 2-án a London Scool of Economics-on rendezett "Inequality in the 21st Century" című konferencián. Az előadás prezentációja elérhető itt.
2015.06.15.

Sik Endre a határkutatás tapasztalatairól

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója "Ambivalenciák: egy kutatás tapasztalatai az ukrán-szlovák-magyar határrégióban" címmel tart előadást 2015. június 18-án a Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány és a Kempelen Intézet "Magyar-szlovák határmenti migráció / Slovensko-mad'arská pohraničná migráciá" című kutatási projektjének zárókonferenciáján, amelyen a kutatás legfontosabb eredményeinek ismertetésén túl a határmenti migráció témájában további szakértői előadásokra is sor kerül. A konferencia helyszíne: 1054 Budapest, Hold utca 3-5, Hotel President

Sik Endre előadása elérhető itt.
2015.05.19.

TÁRKI-kutatók módszertani előadásai

A TÁRKI kutatói, Sik Endre és Simonovits Bori és részt vesz a SOTE Mentálhigiéné Intézete által rendezett "Konferencia a kvalitatív és kvantitaív kutatási paradigmák dilemmáiról" eseményen 2015. május 20-án, Budapesten. Sik Endre "Hogyan juthatunk túl a kvanti-kvali áldilemmán?" c. előadása letölthető innen. A konferencia programja itt érhető el.
2015.05.11.

Sik Endre előadása az emberkereskedelem szociológiai szempontjairól

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója és az ELTE emeritus professzora a Young Citizen Danube Network szervezésében 2015. május 14-15-én az Andrássy Egyetemen megrendezésre kerülő "Human trafficking in Europe" című konferencián "Human trafficking in sociological perspective" címmel ad elő. Az előadást itt, a konferencia programját pedig itt találják.
2015.05.06.

Tóth István György a Piketty-könyvről

Thomas Piketty "A tőke a 21. században" című, világsikerű könyvének magyar kiadását konferencia keretében mutatta be a Kossuth Kiadó 2015. április 22-én az MTA épületében. A könyvet többek között Tóth István György mutatta be. Előadása ("Kapitalizmusok, vastörvények, bestsellerek és adatok" címmel) itt látható, az előadás alapján készült cikk (Piketty "Tőkéje": az egyenlet leegyszerűsítése - címmel) itt olvasható.
2015.04.29.

TÁRKI: Pártpreferenciák átrendeződése közben

A tavaly tavaszi országgyűlési választások óta eltelt egy évben számottevő mértékben átalakult a pártok támogatottsága, bár az erősorrend csak kisebb mértékben változott. Továbbra is Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt, de az elmúlt egy évben elvesztette szavazótábora harmadát, míg a Jobbik jelentős mértékben erősödött, így lényegesen csökkent a különbség a két párt között, miközben egyre szűkül a baloldalon az MSZP-DK közti olló is – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

right_arrow (1K) részletek
2015.04.27.

A TÁRKI és az ELTE TáTK kutatóinak magyar országjelentése a magyar-szlovák-ukrán hármashatárról

2015 februárjában fejeződött be az EU szomszédsági politikáját vizsgáló négyéves kutatás, a EUBORDERREGIONS. Ezen a linken (19MB pdf) érhető el a TÁRKI és az ELTE Társadalomtudományi Karának közös kiadványaként megjelent magyar országjelentés: a könyvterjedelmű esettanulmány a magyar-szlovák-ukrán hármashatár használati módjait mutatja be.
2015.04.07.

Megjelent a Tárki Háztartás Monitor 2014. jelentése

Megjelent a TÁRKI Háztartás Monitor sorozat legújabb, 2014. őszi adatfelvételét feldolgozó jelentése. A kutatás a magyar társadalom egyenlőtlenségeiről, a szegénységről és a háztartások anyagi-fogyasztási helyzetéről számol be, továbbá számos ismeretet közöl a lakosság attitűdjeiről is. A kötet és a sorozat korábbi kötetei letölthetők innen.
meghívó
sajtóanyag
prezentáció
sajtóvisszhang
2015.01.28.

TÁRKI: Tovább fogy a kormánypártok népszerűsége

A TÁRKI rendszeres pártpreferencia kutatása szerint januárban folytatódott a Fidesz-KDNP népszerűségvesztése, azaz az elmúlt negyedév csökkenő trendje stabilizálódni látszik, és ennek következményeként a kormánypártok támogatottsága a két évvel ezelőtti szintre esett. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció hirtelen növekedése emelhető ki, de erről csak a következő hónapok kutatási mutatják majd meg, hogy tartós vagy csak átmeneti növekedést tapasztalunk most.

right_arrow (1K) részletek
2015.01.23.

Ismét a világ legjobb agytrösztjei között a TÁRKI

Az előző három év után 2014-ben ismét a nemzetközi élvonalba került a TÁRKI a "Think Tanks and Civil Society Program" keretében a Pennsylvania-i Egyetem által évenként kiadott értékelés alapján. A 2015. január 22-én megjelent 2014-es évi tevékenységet rangsoroló listán a TÁRKI továbbra is világ think tank-jeinek elitjébe tartozik.

A közép- és kelet-európai kutatóintézetek összesített, minden szakterületet figyelembe vevő listáján a TÁRKI a korábbi 37. helyett a 34. helyen áll, a másik két listán pozíciónk nem változott: a társadalompolitikai think tank-ek közül a világon a 44., a gazdaságpolitikai agytrösztök listáján pedig a 71. helyre kerültünk.

A "Global Go-To Think Tank Index" a világ legjobb kutatóhelyeit, intézeteit és agytrösztjeit rangsorolja évente közel 20 ezer szakértő, kutató és újságíró segítségével. Az alapos módszertannal készülő lista egyre több országot és intézetet vesz figyelembe: 2014-ban 6600 intézetet 18 kritérium alapján értékeltek. A jelentés a listákkal és a módszertannal angol és magyar nyelven elérhető az MTA Világgazdasági Kutatóintézet – a magyarországi bemutató hivatalos partnere – honlapján.
2014.12.11.

Megjelent a Társadalmi riport 2014

Megjelent a Társadalmi riport 2014 című kötet (szerk.: Kolosi Tamás és Tóth István György), amely a TÁRKI 1990-ben indult sorozatának immár 13. kötete. A könyvben szereplő 28 tanulmány átfogó képet nyújt a magyar társadalom, gazdaság és politika fontosabb jelzőszámairól és trendjeiről az egyes területek vezető magyarországi szakértőinek elemző értékelésével. A 2014-ben megjelenő kötet újdonsága, hogy öt, a szerkesztők által felkért különösen nagyra becsült magyar értelmiségi egy-egy esszében külön is jelezte, hogy mit tart a magyar társadalom legfontosabb problémájának, véleményükkel segítettek tájékozódnunk abban, hogy hol is vagyunk, merre tartunk.

A kötet a következő kérdésekre igyekszik választ adni, szigorúan empirikus tényekre és konkrét adatfelvételekre épülve:
 • Hogy alakult a magyar gazdaság és társadalom felzárkózása az Európai Unió országaihoz?
 • Miképpen változtak a fontosabb demográfiai trendek?
 • Iskolázottabbak lettünk-e, jobbak lettek-e a kompetenciáink?
 • Mennyivel nőtt a foglalkoztatottság és a munkahelyek száma?
 • Mit tudunk a Magyarországról elindult elvándorlás motívumairól és lehetséges hatásairól?
 • Hogy változtatott attitűdjeinken a gazdasági válság és a politika?
 • Hogyan alakult át a politikai intézményrendszer, milyen politikai folyamatok zajlottak le?
 • Milyen politikai törésvonalak jellemzik a magyar társadalmat?”
A Társadalmi riport idei kötetének létrejöttét számos cég és magánszemély által a TÁRKI Alapítványnak nyújtott nagylelkű támogatás tette lehetővé.

A kötetet 2014. december 11-én mutattuk be. Ha tovább kattint, letöltheti a kötet tanulmányait és megtekintheti a kötet fő tanulságait összefoglaló prezit, amely minden tanulmányból és esszéből felvillantja a legfontosabb üzeneteket.

right_arrow (1K)tovább
2014.12.01.

Az utolsó EUBORDERREGIONS hírlevél

A TÁRKI részvételével zajló EU FP7-es EUBORDERREGIONS "European Regions, EU External Borders and the Immediate Neighbours. Analysing Regional Development Options through Policies and Practices of Cross-Border Co-operation" című kutatás a végéhez közeledik. A projekt hatodik, egyben utolsó hírlevele 2014 novemberében jelent meg és itt olvasható.
2014.11.26.

TÁRKI: A kormánypártok népszerűségvesztése

A TÁRKI rendszeres pártpreferencia vizsgálata novemberben jelentős csökkenést regisztrált a kormánypártok népszerűségében, ami minden bizonnyal a közelmúlt hazai és nemzetközi politikai konfliktusainak következménye lehet. Ugyan kisebb mértékben, de növekedtek az ellenzéki pártok táborai is (a DK kivételével), viszont a legnagyobb mértékben a bizonytalanok és pártválasztásukat eltitkolók tábora nőtt meg.

right_arrow (1K) részletek
2014.11.10.

Sik Endre a határmenti gazdasági kapcsolatokról

A TÁRKI vezető kutatója és az ELTE TáTK emeritus professzora, Sik Endre a magyar-szlovák-ukrán hármashatáron átnyúló gazdasági kapcsolatokról és migrációról tartott előadást az UNESCO 2014. november 5-7. között Pozsonyban rendezett "Cross-border migration and its implications for the Central European Area" című konferenciáján. A konferencia programja letölthető innen, Sik Endre "Cross-Border Income-Generating Labour and Quasi-Entrepreneurial Migration in the Hungarian–Slovak–Ukrainian Three-Border Region" című előadásának prezentációja pedig innen.
2014.10.29.

TÁRKI: Választások után

A TÁRKI rendszeres pártpreferencia vizsgálata októberben az önkormányzati választás utáni héten, azaz a kampánytól és választástól felfokozott hangulatban, de még a jelenlegi kiéleződött politikai helyzet előtt készült. Emiatt nem is meglepő, hiszen más választások után is jellemző, hogy a győztes párt(ok) népszerűsége – a "győzteshez húzás" mechanizmusa alapján – megnőtt. Mindez bizonyos értelemben egy politikailag aktívabb hangulatban történt, hiszen nőtt a pártot választani tudók aránya, azaz csökkent azoké, akik nem tudják vagy nem akarják megmondani pártpreferenciájukat.

right_arrow (1K) részletek
2014.10.24.

Társadalmi folyamatok a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia elfogadásának időszakában - 2009-2012

Az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága azzal bízta meg a TÁRKI Társadalomkutatási Intézetet, hogy készítsen elemzést a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia hatókörébe tartozó társadalmi folyamatok alakulásáról a Stratégia elfogadása óta letelt időszakban. A jelenlegi elemzés előzményeként, a TÁRKI 2012-ben, ugyancsak az Államtitkárság megbízásából, elkészítette a Stratégia hatókörébe tartozó társadalmi folyamatok nyomon követési rendszerét, definiálta az indikátorokat és javaslatot tett a működtetésre vonatkozóan is. A javasolt indikátorrendszer alapján felépített monitoring adatbázis összeállítása során kifejezett cél volt, hogy az önmagában alkalmas legyen egy nyomon követési jelentés szinte teljes összeállítására. A jelentés tehát, elsődleges adatforrásként ezt a monitoring adatbázist, valamint a TÁRKI Háztartás Monitor vizsgálatának 2012-es hullámát használta.
2014.10.15.

Sik Endre előadása az idegenellenességről és a piréz jelenségről

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója részt vett az Európai Migrációs Hálózat XIII. Nemzeti Ülésén, amelyre a „A tudományos szféra hozzájárulása a migrációs szakpolitika formálásához” címmel 2014. október 14-én Budapesten a Belügyminisztériumban került sor. Sik Endre "Az idegenellensség és a piréz jelenség" című előadása letölthető innen.
2014.10.08.

Kolosi Tamás és Szelényi Iván a társadalmi egyenlőtlenségekről

Megjelent Kolosi Tamás (a TÁRKI elnöke) és Szelényi Iván (Professor Emeritus, a New York University Abu Dhabi korábbi dékánja, a TÁRKI külső tanácsadója) beszélgetése a társadalmi egyenlőtlenségekről a Szociológiai Szemle 2014/3. számában. A 2014 júniusában az MTA TK Szociológiai Intézete által szervezett beszélgetés írott változata elérhető innen.
2014.09.24.

TÁRKI: Kis változások a pártpreferenciában

A TÁRKI havi rendszerességgel végzett pártpreferencia vizsgálata szokás szerint egy „most vasárnapi” parlamenti választásra kérdez rá, tehát az önkormányzati választásokra vonatkozóan nincs előrejelző értéke. Adataink szerint az erőviszonyok ugyan stabilak, de kisebb kilengések történtek a legutóbbi, júliusi kutatás óta. Az elmúlt két hónap nyertese az MSZP és a DK, míg a Fidesz-KDNP és a Jobbik a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében inkább csökkent.

right_arrow (1K) részletek
2014.07.30.

TÁRKI: Már nyaral a közvélemény

A TÁRKI júliusi kutatása szerint júniusról júliusra lényegében egyik párt sem mozdult el statisztikailag jelentősnek tekinthető mértékben a korábbi pozíciójából, csupán a baloldalon belüli kismértékű mozgást emelhetjük ki, miközben a baloldali ellenzék teljes táborának mérete sem változott.

right_arrow (1K) részletek
2014.07.02.

Sik Endre a magyar-szlovák-ukrán hármashatár térségének migrációs folyamatairól

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója "Migrációs folyamatok a magyar-szlovák-ukrán hármashatáron" címmel tartott előadást az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete 2014. június 25-26-án "Határok és határtérségek" címmel rendezett konferenciáján Nyíregyházán. Az előadás letölthető innen, a konferencia programja és további előadásai pedig elérhetőek itt.
2014.06.24.

TÁRKI: Változatlan erőviszonyok

A TÁRKI júniusi pártpreferencia-vizsgálata a korábbi helyzet változatlanságát mutatja. Májushoz képest egyetlen párt sem tudott számottevő mértékben erősödni, nem is gyengültek érdemben, így továbbra is a Fidesz-KDNP fölényét és a hozzá képest legfeljebb alig harmadannyi szavazót vonzó ellenzéki pártok nagy lemaradását regisztrálhatjuk.

right_arrow (1K) részletek
2014.06.11.

Gál Róbert Iván a nyugdíjkilátásokról

Interjú készült a privatbankar.hu-n Gál Róbert Ivánnal, a TÁRKI és a Népességtudományi Kutatóintézet vezető kutatójával a nyugdíjrendszerről és a nyugdíjkilátásokról.
2014.05.22.

Új kutatási projekt a fókuszban, elindult a STYLE! Strategic Transitions for Youth Labour in Europe

Az Európai Bizottság FP7 keretprogramjából finanszírozott projekt célja, hogy átfogóan elemezze az európai fiatalok magas munkanélküliségének okait, és értékelje e társadalmi probléma kezelése érdekében működtetetett szakpolitikák hatásosságát. A kutatásban, melynek koordinátora a Brightoni Egyetem, 25 egyetem és kutatóintézet vesz részt. A Tárki a családi háttér hatását vizsgáló munkacsomag vezetője, a sérülékeny csoportok helyzetét és a értékek változását vizsgáló munkacsomagokban pedig partnerként vesz részt. A projekt időtartama: 2014. március - 2017. október. További információk a kutatás honlapján és a naponta frissülő blogjában olvashatók.
2014.05.21.

TÁRKI: Három biztos befutó – három bizonytalan

A TÁRKI májusi pártpreferencia-vizsgálata szerint a hétvégén esedékes európai parlamenti választás előtt a Fidesz-KDNP jelentős előnnyel vezet a mögötte lényegében fej-fej mellett álló MSZP és Jobbik előtt. A többi kisebb parlamenti párt pedig épp annak határán áll, hogy tud-e egy képviselőt küldeni Brüsszelbe vagy sem.

right_arrow (1K) részletek
2014.05.01.

Sik Endre a munkaerő-migrációról

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója "Határokon átnyúló munkaerő-piaci és jövedelemszerző mozgások címmel" tartott előadást 2014. április 30-án az XVII. Országos Adójogi Konferencián, Velencén. Az előadás megtekinthető itt.

2014.03.24.

TÁRKI: Választások után...

A TÁRKI áprilisban a pár hete lezajlott parlamenti választások utáni kutatásában a megszokott pártpreferencia-vizsgálat helyett visszatekintő kérdésekkel vizsgálta az eredményeket. Ez alapján a megkérdezettek a választások után egy-két héttel a valóságosnál nagyobb arányban emlékeznek arra, hogy részt vettek a választásokon. Ami a választott pártot illeti, a Fidesz-KDNP-re a választásokon és a kutatásunk visszatekintő kérdésére kapott válaszok alapján is rájuk szavazók aránya lényegében megegyezik, az ellenzéki pártok szavazótábora azonban egy-két héttel a választások utáni kutatásban alacsonyabb, mint az április 6-i listás eredményeik. Ugyanakkor a szavazáson – emlékeik szerint – résztvevők 27%-a nem árulja el, melyik pártra szavazott.

right_arrow (1K) részletek
2014.04.14.

Egyenlőtlenségek és következményeik a világ gazdagabbik felében: két új könyv a Tárki közreműködésével

A növekvő egyenlőtlenségek hatásaival foglalkozó, harminc ország tapasztalatait elemző kutatás eredményeit az Oxford University Press adta ki, a Tárki pedig bemutatta 2014. április 14-én.

right_arrow (1K)meghívó (angol)
right_arrow (1K)kiadványismertető (angol)
right_arrow (1K)program

right_arrow (1K)Interjú Tóth István Györggyel a kutatás eredményeiről

A kutatásról bővebben itt és itt olvashat.
2014.04.17.

KÖSZÖNJÜK! - Összegyűlt a pénz a Társadalmi Riport 2014 idei elkészítésére.

Lehet, hogy mégis szükség van tényekre alapozott független elemzésekre? Közleményünk, amelyben arról tudósítottunk, hogy bezárjuk az 1990 óta folytatott sorozatunkat, Magyarországon ritkán tapasztalható visszajelzés-hullámot váltott ki.

right_arrow (1K)tovább
2014.03.26.

TÁRKI: Célegyenesben

A TÁRKI márciusi politikai közvélemény-kutatásának adatfelvétele három héttel a választások előtt készült és bár konkrét előrejelzésre nem ad lehetőséget, a kormánypártok fölényét megerősíti és arra is rámutat, hogy a baloldali Kormányváltók és a Jobbik támogatottsága a korábbiaknál kiegyenlítettebbé vált. Az alacsonyabb részvétel a jobboldali pártoknak kedvez, míg a magasabb részvétel az LMP-nek és a baloldali ellenzéknek lenne előnyös.

right_arrow (1K) részletek
2014.03.22.

Sik Endre előadása a közép-európai migrációról

Sik Endre, a TÁRKI kutatója a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által 2014. március 21-22-én Budapesten rendezett Szlovák-Magyar Demográfiai Konferencia migrációs paneljében. A Neighbourhood Dialogues sorozat keretében szervezett konferencián Sik Endre előadásának prezentációját "Four études on migration in Central European countries" címmel itt találja.

2014.03.19.

Megjelent (volna) a Társadalmi Riport 2014...

... ha sikerült volna megszereznünk a kormányzat támogatását az 1990 óta megjelenő sorozat idei kötetére.

De minden jel azt mutatja, hogy nem sikerült.

A TÁRKI Társadalmi Riport több mint két évtizeden át tudósított a magyar társadalom állapotáról, mindig a megjelenést megelőző két év szisztematikusan gyűjtött empirikus adatállományaira támaszkodva. 2012-ben történt meg először, hogy a kormány illetékes minisztériumának támogatása nélkül készült el a jelentés. Idén már anélkül sem fog.

right_arrow (1K)tovább
2014.03.11.

Részvétel és pártszimpátia - konferenciaelőadás

Sik Endre és Szeitl Blanka, a TÁRKI kutatói részt vettek a Politikatörténeti Intézet "Parlamenti választások és politikai előrejelzés VI." című konferenciáján 2014. március 6-án. A "Részvétel és pártszimpátia" című előadás letölthető innen.
2014.03.06.

Válaszadási hajlandóság a politikai közvélemény-kutatásokban

Az utóbbi hetekben a sajtóban elterjedtek különböző számok arra vonatkozóan, hogy a közvélemény-kutatóknak hány embert kell megkeresniük ahhoz, hogy elegendő válaszadójuk legyen egy 1000-1500 fős mintához. A Tárki tapasztalata szerint az elmúlt évtizedben valamelyest romlott a válaszadási arány, de ma is a megkérdezettek kb. 55-60 százaléka válaszol a kérdezőbiztosoknak. Ahhoz tehát, hogy 1000 embertől személyes megkérdezés során választ kapjunk, kb. 1800 embert kell megkérdeznünk. A sajtóban ezzel kapcsolatban elterjedt, 5-10-szeres megkeresésre vonatkozó számok (ha egyáltalán igazak) vagy más intézettől, vagy a közvélemény-kutatást nem személyes, hanem telefonos megkérdezéssel bonyolító cégektől származhatnak.

2014.02.26.

TÁRKI: Aktivizálódó szavazók, erősödő jobboldal

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának februári adatfelvételét a korábbiaktól eltérően a közelgő választások miatt a szavazási helyzetet szimuláló módszerrel végeztük. További változás, hogy a baloldali ellenzéki pártokat most először nem pártonként, hanem az Összefogás közös listájaként kérdeztük. Mindemellett a részvételi hajlandóság természetes fokozódása is hozzájárulhat az előző hónapokétól némiképp különböző eredményekhez, amely minden pártot érint. A kormánypártok támogatottsága továbbra is jelentősen meghaladja az ellenzéki Összefogás támogatottságát. A Jobbik és az LMP szavazótábora is nagyobbnak mutatkozik, mint korábban.

right_arrow (1K) részletek
2014.01.29.

TÁRKI: Pártszimpátiák célegyenesben

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának januári eredményei alapján jelenleg az MSZP könyvelhet el leginkább többletet a baloldali ellenzéki összefogásból: a szocialista párt támogatottsága kismértékben nőtt, az Együtt 2014 – PM szövetségé és a Demokratikus Koalícióé pedig lényegében változatlan. Mindeközben a Fidesz-KDNP népszerűsége a korábbiaktól nem tér el számottevően, így a kormánypártok továbbra is jelentős előnnyel vezetnek.

right_arrow (1K) részletek
2014.01.27.

Ismét a világ legjobb agytrösztjei között a TÁRKI

Az előző két év után 2013-ben ismét a nemzetközi élvonalba került a TÁRKI a "Think Tanks and Civil Society Program" keretében évenként kiadott értékelés alapján. A 2014. január 22-én megjelent 2013-as évi tevékenységet rangsoroló listán a TÁRKI továbbra is világ think tankjeinek elitjébe tartozik. A közép- és kelet-európai kutatóintézetek összesített, minden szakterületet figyelembe vevő listáján továbbra is a 37. helyet foglaljuk el, a társadalompolitikai think tankek közül - három hellyel előrébb lépve - a világon a 44., a gazdaságpolitikai agytrösztök listáján pedig a tavalyi helyezéssel megegyezően idén is a 71. helyre kerültünk.

right_arrow (1K)részletek.
2014.01.16.

SEEMIG: Interaktív képzés Sik Endre előadásaival

"Tényeken alapuló várofejlesztési stratégiák: migrációs, humán erőforrás és munkaerő-piaci trendek" címmel interaktív képzést tartottak Pécsett a SEEMIG projekt magyarországi partnerei, a Központi Statisztikai Hivatal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézete és Pécs Megyei Jogú Város, valamint a közreműködő szakértő szervezet, a 4 Dimenzió Társadalomtudományi Egyesület 2014. január 13-14-én. A két napos program áttekintést nyújtott a migrációval, humán erőforrással és a munkaerőpiaccal kapcsolatos adatrendszerekről és az ezen területeket érintő trendekről. A TÁRKI vezető kutatója, Sik Endre a SEEMIG külső szakértőjeként két előadást tartott "Kérdőves technikák és eredmények a helyi és országos migrációkutatásban" és "Interaktív gyakorlati képzés I.: feladatok előregyártott állományokon, vizualizációk" címmel. Az előadások prezentációja letölthető innen és innen, az interaktív képzés programja pedig innen érhető el.
2014.01.14.

Az EUBORDERREGIONS FP7-es kutatás 2013-as éve

A TÁRKI részvételével zajló és az EU külső határa menti országok szomszédságpolitikáját vizsgáló "EUBORDERREGIONS" című FP7-es kutatás 2013-as tevékenységét az itt elérhető angol nyelvű hírösszefoglaló mutatja be.
2013.12.19.

TÁRKI: 2013-as trendek a pártpreferenciák terén

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának decemberi eredményei alapján nem történt elmozdulás a választók pártszimpátiájában az előző hónaphoz képest, az év egésze során azonban már számos jelentősebb változást rögzíthettünk. 2013 egésze során ugyanis nőtt a pártot választani tudók aránya és ezzel párhuzamosan erősödött a Fidesz is, míg a baloldali ellenzéki pártok együttes támogatottsága lényegében változatlan, de belső átrendeződés történt e csoporton belül.

right_arrow (1K) részletek
2013.12.11.

TÁRKI-kutatók a Gazdasági Versenyhivatal konferenciáján

A TÁRKI két kutatója is részt vett a Gazdasági Versenyhivatal által 2013. december 5-én a Versenyjogi Világnap alkalmából rendezett "Milyen szerepe van a versenynek a szegénység csökkentésében?" című konferencián. Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója "A szegénység okai és a szegénység csökkentés eszköztára: hol jó, ha több a verseny?" címmel tartott előadást (a prezentáció pdf-ben letölthető innen), Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója pedig a konferencia panelbeszélgetésében vett részt.

2013.12.05.

Nemzetközi workshop a hátrányos helyzetű csoportok indikátorairól

A TÁRKI részvételével zajló EU FP7-es InGRID-kutatás (Inclusive Growth Research Infrastructure Diffusion) keretében nemzetközi szakértői workshopot rendezett a TÁRKI a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok jellemzőit mérő indikátorok fejlesztéséről 2013. november 27-29. között a Béke Radisson Blue Hotelben. A kutatásról részletesebben itt és itt olvashat, a workshop előadásai pedig itt érhetők el.

2013.11.27.

A privatizáció hatása a halálozásra - Kutatás négy kelet-európai országban

A TÁRKI koordinálja azt a négy kelet-európai országban zajló adatfelvételt, amely a „PrivMort” (The Impact of Privatization on the Mortality Crisis in Eastern Europe) című kutatás részeként azt vizsgálja, hogy miként hat a privatizáció a halálozási arányszámok alakulására. A projektet a Cambridge-i Egyetem vezeti, adatfelvétel négy országban lesz, amelyeket a TÁRKI koordinálja.

right_arrow (1K)részletek
2013.11.27.

TÁRKI: Formálódó pártpreferenciák, változatlan arányok

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának novemberi eredményei alapján nem történt jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában. Annak ellenére igaz ez, hogy a bizonytalan szavazók aránya csökkent az elmúlt hónapban, azaz egyre többen tudják, hogy melyik pártra szavaznának, ez azonban nem változtat a pártok pozícióján és támogatottságuk arányaiban.

right_arrow (1K) részletek
2013.11.04.

Szivós Péter brazíliai előadása a szegénység- és panelkutatások módszertanáról

Szivós Pérer 2013. október 22-24. között részt vett az EUROsociAL által rendezett konferencián, amelynek célja a brazíliai szegénységgel kapcsolatos panelfelvétel előkészítése volt. Az előadók a szegénységmérés és a panelfelvételek latin-amerikai és európai tapasztalatait osztották meg a résztvevőkkel, így Szivós Péter a longitudinális adatfelvételekkel kapcsolatos, a TÁRKI-ban több évtized alatt összegyűlt ismereteket mutatta be. Az angol nyelvű előadás megtalálható itt.
2013.10.31.

Előadás a piréz-jelenségről

Sik Endre és Dudás Edina "A piréz-jelenségről" címmel előadást tartott a MÚOSZ Belpolitikai Szakosztálya által szervezett Mérők Klubjában 2013. október 31-én. Az előadás letölthető innen.
2013.10.31.

Indikátorfejlesztés a gazdasági, társadalmi, környezeti és az állam működésével kapcsolatos folyamatok monitorozására

A TÁRKI a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal megbízásából, az Államreform Operatív Program (ÁROP) 1.1.10, A jogszabály-előkészítési folyamat racionalizálása kiemelt projektje keretében indikátorfejlesztést és empirikus vizsgálatokat végzett. Az ÁROP 1.1.10. kiemelt projekt alapvető célja, hogy megteremtse a központi közigazgatásban a jogszabályalkotást segítő és a jogalkotói szándéknak megfelelő társadalmi, gazdasági, környezeti kimenetek, eredmények megvalósulását előremozdító szabályozási hatásvizsgálat (Regulatory Impact Assessment - RIA) kapacitásait és elterjessze e gyakorlatot a közigazgatás jogalkotási eljárásai során. A TÁRKI által megvalósított projekt két részprojektből állt.

right_arrow (1K)részletek
2013.10.30.

TÁRKI: Mozgolódás a baloldalon
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának októberi eredményei alapján némileg nőtt a pártot választani tudók aránya, de még így is a választók 45%-a bizonytalan vagy nem árulja el pártszimpátiáját. Emellett a kisebb baloldali ellenzéki pártok kismértékű erősödése és Jobbik támogatottságának csökkenése valamint a Fidesz-KDNP pártválasztók körében mért kismértékű gyengülése emelhető ki az októberi kutatásból, amelynek adatfelvétele lényegében az október 23-i ünnepet megelőző héten történt.

right_arrow (1K) részletek
2013.10.30.

Politikai törésvonalak és ideológiai identitásmintázatok

Enyedi Zsolt (CEU), Tardos Róbert (ELTE) és munkatársunk, Fábián Zoltán előadást tartottak a Magyar Szociológiai Társaság "A hazai intézményes szociológia 50 éve" című jubileumi konferencia "Társadalmi/politikai törésvonalak" szekciójában (Budapest, MTA TKI Szociológia Intézet, 2013. október 25.). A "Szakadások és érintkezési felületek: politikai törésvonalak és ideológiai identitásmintázatok kapcsolathálózati megközelítésben." című prezentáció letölthető a "Törésvonalak, értékek és az identitás szerepe a magyar pártrendszer átalakulásában, 2000-2014" című OTKA kutatás honlapjáról.
2013.10.29.

Előadás a romák helyzetéről és diszkriminációjáról

Bernát Anikó és Simonovits Bori az Európa Tanács Ad Hoc Romaügyi Szakértői Tanácsának (CAHROM) budapesti tematikus szakértői látogatása alkalmából rendezett a „Küzdelem a romákat érintő diszkrimináció, erőszak, gyűlöletbeszéd és gyűlöletbűncselekmények ellen” című kerekasztal-konferencián "Researches on the situation of an discrimination against the Roma in Hungary" címmel vitaindító előadást tartott 2013. szeptember 4-én. Az esemény házigazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága volt. Az angol nyelvű előadás prezentációja letölthető innen.
2013.10.28.

Sik Endre előadása a magyar-ukrán határmenti kapcsolatokról

Sik Endre "Jobblét felé vezető utak a magyar-ukrán határ mentén" címmel 2013 szeptemberében előadást tartott a "Skills for Future: Tackling urgent public health challenges with sharing knowledge multiplication - Good experiences and working on "white fields" for better health" című konferencián Nyíregyházán. Az előadás prezentációja elérhető itt.
2013.10.27.

Európai szegénységkonferencia szekciója TÁRKI-kutató vezetésével

A European Network for Social Policy Analysis (ESPAnet) 2013. évi konferenciáján, melyet ez év szeptember 5-7. között tartottak a lengyelországi Poznanban, Gábos András, a TÁRKI kutatója, Tim Goedemével (Herman Deleeck Centre for Social Policy - University of Antwerp) közösen konferenciaszekciót szerveztek és vezettek 'Poverty and Social Assistance Dynamics from a comparative perspective' címmel. Az elhangzott előadások és a kapcsolódó tanulmányok, valamint további részletek a konferencia honlapján.
2013.10.28.

Dávid Kriszta informatikusunk harmadik lett a Spanyolországban rendezett Európa-bajnokságon

Kollégánk, Dávid Kriszta nyerte a bronzérmet a női 10m légpisztoly versenyszámban a parasportlövő Európa-bajnokság utolsó napján, a spanyolországi Alicantéban. Gratulálunk Kriszta, büszkék vagyunk a teljesítményedre!
2013.10.25.

Előadás a romákkal kapcsolatos attitűdökről

Bernát Anikó előadást tartott "Integráció a fejekben? A romákkal kapcsolatos társadalmi attitűdök Magyarországon" címmel a Republikon Intézet "Romakérdés és hátrányos helyzet - Kitörési pontok és stratégiák" című konferenciáján 2013. október 25-én. Az előadás letölthető innen.
2013.10.24.

Előadás a bal- és jobboldali szavazókról

Bernát Anikó és Fábián Zoltán 2013. szeptember 26-án előadást tartott "Bal- és jobboldal: Vonzások és választások" címmel a Mérők Klubja szeptemberi klubnapján. A Mérők Klubjának szervezője a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Belpolitikai Szakosztálya. Az előadást prezentációja elérhető itt.
2013.10.15.

Trendek és fejezetek a magyarországi jövedelem-egyenlőtlenségek alakulásáról - Tóth István György előadása

Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója 2013. októberében előadást tartott Brüsszelben a CEPS, az Intereconomics és a ZBW – Leibniz Information Centre for Economics által "Egyenlőtlenségek Európában: mit lehet és mit kell még tenni?" címmel rendezett konferencián. A konferencia programja itt elérhető, a prezentáció megtekinthető itt.
2013.09.25.

TÁRKI: Nyomtalanul múlt el a nyár a pártpreferenciák terén
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján nem változott számottevően a pártok támogatottsága a teljes népesség körében, míg a pártválasztók között csak a Fidesz-KDNP szavazótáborának kismértékű növekedése említhető meg. Ez is leginkább azért jelentős, mert a kormánypártok támogatottsága 2011 nyara után idén szeptemberben lépte át újra az 50%-os határt.

right_arrow (1K) részletek
2013.08.28.

A magyarok ötöde nyitott a hamis termékek vásárlására

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából a TÁRKI országos reprezentatív közvélemény-kutatás keretében a magyar társadalom hamisításhoz való viszonyát vizsgálta. A kutatás kitér a hamis termékekkel kapcsolatos vásárlási szokásokra, a hamis termékek megvásárlásának motivációira, a hamisítással kapcsolatos attitűdökre és külön vizsgálja az internetes letöltések témáját is.

A kutatást összefoglaló sajtóközleményt itt olvashatja, a Simonovits Bori, Sik Endre, Szalai Boglárka által készített teljes elemzést pedig innen töltheti le.
2013.07.24.

TÁRKI: Nyári szünet a pártszimpátiák alakulásában is
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának júliusi eredményei alapján lényegében változatlan képet kapunk az elmúlt egy hónaphoz képest. Egyedül az MSZP kismértékű csökkenése emelhető ki, de statisztikailag értékelhető mértékben csak a pártválasztók körében csökkent le kissé a szavazótáboruk.

right_arrow (1K) részletek
2013.06.26.

TÁRKI: Aktivizálódó választók, változatlan erőviszonyok
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának júniusi felvétele szerint kismértékben nőtt mind a Fidesz-KDNP, mind pedig a szocialista párt szavazói bázisa, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a bizonytalanok, illetve a pártválasztásukat eltitkolók aránya. A teljes népesség körében a kormánypárt tábora kétszer akkora (26 %), mint a legnagyobb ellenzéki erőt jelentő szocialistáké (13 %). A többi párt támogatottsága az elmúlt egy hónap folyamán lényegében nem változott, így a nagyobb fokú politikai aktivitás közepette sem változtak a politikai erőviszonyok.

right_arrow (1K) részletek
2013.06.10.

A növekvő egyenlőtlenségek társadalmi hatásai - a GINI-projekt zárókonferenciája

A TÁRKI részvételével is zajló EU FP7-es, a növekvő egyelőtlenségek társadalmi hatásait vizsgáló Growing Inequalities' Impact (GINI) című kutatási projektjének zárókonferenciáját 2013. június 4-5-én tartották Amsterdamban.

right_arrow (1K)részletek
2013.06.04.

Sik Endre az ELTE Professor Emeritusa lett

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója és az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára Professor Emeritus címet kapott az ELTE Szenátusától. Gratulálunk!

2013.05.29.

TÁRKI: Kopik a Jobbik
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának májusi eredményei alapján csak kisebb változások történtek a választók pártpreferenciáiban az elmúlt egy hónap alatt, a hosszabb távú trendeket figyelembe véve viszont a Jobbik támogatottságának folyamatos csökkenése emelhető ki. Emellett a pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) szavazótábora kismértékben erősödött.

right_arrow (1K) részletek
2013.05.13.

Interjú Kolosi Tamással

A Népszabadság egészoldalas interjút közölt Kolosi Tamással, a TÁRKI elnökével "A stílussal van a legfőbb baj" címmel. A beszélgetés apropója a nemrég megjelent tanulmánykötetünk, a Társadalmi riport 2012 kötet volt.
2013.05.09.

Megjelent a TÁRKI Monitor jelentések 2012 "Egyenlőtlenség és polarizálódás a magyar társadalomban" címmel

A teljes kötet letölthető. (pdf, 9MB)

2013.04.24.

TÁRKI: Változatlan pártpreferenciák
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának áprilisi eredményei szerint alig történt említésre méltó változás márciushoz képest, azaz a pártok őrzik pozíciójukat, szavazótáboruk mérete lényegében nem változott. A bizonytalanok aránya ugyan kissé csökkent és ezen a frakcióval rendelkező pártok nyertek, ez mégis csupán egy kismértékű változás. Leginkább még az MSZP táborának kis növekedése és az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) támogatottságának szintén kismértékű csökkenése emelhető ki.

right_arrow (1K) részletek
2013.04.17.

Interjú Kolosi Tamással

Az fn24.hu villáminterjút készített Kolosi Tamással, a TÁRKI elnökével "Nem a rendszerváltást rontottuk el" címmel, amely a Társadalmi riport 2012 című TÁRKI-tanulmánykötet főbb állításaira is utal. Az interjú elolvasható itt, a Társadalomi riport 2012 című kötetről pedig itt és itt talál részleteket.

2013.04.08.

TÁRKI-kutatók friss tanulmányai migráció témában

A TÁRKI és a Kopint-TÁRKI kutatói a Magyar Tudomány migrációról szóló, 2013. márciusi tematikus számában több cikket közöltek. A Sik Endre vendégszerkesztésében és bevezetőjével megjelent számban Simonovits Bori és Szalai Boglárka: Idegenellenesség és diszkrimináció a mai Magyarországon és Hárs Ágnes: Magyarok - külföldön. Gondolatok a magyarok külföldi munkavállalásáról címmel írt tanulmányt, amelyek itt érhetők el.

2013.03.31.

Reagálás az MSZP elnézéskérő közleményére

Mivel a tegnapi napon az MSZP Országos Központja bocsánatot kért Lukács Zoltán képviselő úr téves és rosszindulatú megnyilvánulásáért, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet. Ugyanakkor ismételten hangsúlyozzuk, hogy a TÁRKI mindig is független, értékek iránt elkötelezett, szakmai színvonalára büszke kutatóintézet volt, amely sohasem tartozott semmilyen más csoporthoz, szívesen működött viszont együtt minden olyan intézettel, akik elfogadták ezeket az elveket. Az akkori Századvéggel több mint tíz évvel ezelőtt is ebben a szellemben folytattunk közös kutatásokat. A pártpreferencia kutatásaink eredeti adatbázisait - az ilyen kutatásokat végző hazai intézmények közül egyedüliként - több mint egy évtizede minden kutató számára eredeti formájukban hozzáférhetővé, kontrollálhatóvá és elemezhetővé tesszük.

Budapest, 2013. március 31.

TÁRKI Zrt.

2013.03.30.

Nyílt levél Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének: helyreigazítási kérelem a TÁRKI-ról tett állításokkal kapcsolatban

Mesterházy Attila
A Magyar Szocialista Párt
elnöke részére

Budapest, 2013. március 29.

Tisztelt Elnök Úr,

a mai napon az Önök pártjának egy Lukács Zoltán nevű tagja, országgyűlési képviselő - aki jól láthatóan a Magyar Szocialista Párt nevében nyilatkozott - néhány mondatban kommentálta azt a közvélemény-kutatási eredményt, amely szerint az elmúlt hónapban az MSZP támogatottsága csökkent. Lukács Zoltán nyilvánosan azt állította, hogy a Tárki a Századvég csoport tagja. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a Tárki Társadalomkutatási Zrt. független kutatóintézet, magyar magánszemélyek tulajdonában áll és semmi köze a Századvéghez. Lukács Zoltán ezek után számos olyan, a Tárki szakmai hitelét alapjaiban megkérdőjelező kijelentést tett, amelyek kimerítik a hitelrontás, a rágalmazás és a becsületsértés tényállását. A sajtótájékoztató erre a kérdésre vonatkozó része alatt Lukács Zoltán nem mondott egyetlen olyan mondatot sem a Tárkira vonatkozóan, ami igaz lett volna.

Ezúton kérjük Önöket, hogy a Magyar Szocialista Párt, amelynek nevében Lukács Zoltán nyilatkozott, a következő 24 órán belül kérjen nyilvánosan bocsánatot és szintén 24 órán belül távolítsák el a videót a youtube.com-ról és olyan további internetes oldalakról, ahol közzétették. Amennyiben ezek 24 órán belül nem történnek meg, a Tárki jogi úton fog elégtételt kérni.

Tisztelettel,

Kolosi Tamás, a TÁRKI elnöke és Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója

2013.03.28.

Fókuszban a jövedelmi különbségek. Nemzetközi szeminárium a European Centre of Social Welfare Policy and Research (Szociálpolitikai és Jóléti Kutatások Európai Központja) felkérésére

Tóth István György március 21-én Bécsben előadást tartott a jövedelemkülönbségek alakulásának társadalmi dimenzióiról, 30 ország adatainak 1980-2010 közötti változásai alapján. Az egyedülálló adatbázis a GINI Projektben résztvevő nemzetközi kutatóintézetek által készített országjelentések alapján készült 2010-2013 között. Az előadás rámutatott, hogy az egyenlőtlenségek növekedtek valamennyi vizsgált országban, szignifikáns heterogenitással országok és országcsoportok között. Míg a vizsgált, az előzőekben heterogén közép- és kelet-európai országokban mára megtalálható Európa egyenlőtlenségeinek teljes spektruma, az északi országokban jelentős egyenlőtlenségnövekedést tapasztaltak.

A GINI projektről bővebben......

2013.03.28.

Kerekasztal az idegenellenességről

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) március 21-én, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapján kerekasztal beszélgetést szervezett az ELTE Társadalomtudományi Karán, amelyen részt vett kutatónk, Simonovits Bori, valamint France Mutombo (Afrikáért Alapítvány), Orosz Sára (Piréz Gyerekműhely) és Puskás Zsuzsanna (UNHCR), Pikó András (Klubrádió) moderálásával. Bori kiemelte, hogy a hazánkba érkező menedékkérőkkel szembeni növekvő elutasító magatartás mögött feltehetően szerepet játszik a gazdasági helyzet romlása is, a Tárki aktuális kutatásai azt mutatják, hogy míg a nyíltan idegenellenesek aránya 2005 és 2010 között nagyjából 25-30 százalék körül mozgott, a múlt évre ez 40 százalékra ugrott, az úgynevezett „mérlegelők” aránya 50 százalék, és csak 10 százalék az, aki azt mondja, hogy minden menedékkérőt be kell fogadni”.

További információ...

2013.03.27.

TÁRKI: A Fidesz állja a havat
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának éppen a március 15-i havas hosszú hétvégén gyűjtött adatai szerint a kormánypártok népszerűsége alig változott: a teljes népességen belül kissé csökkent, a pártválasztók körében azonban változatlan. Az MSZP ugyanakkor tovább esett és az utóbbi évtizedben mélypontra jutott, az Együtt 2014 azonban egy kisebb gödör után az eddigi havi eredményeinek átlaga körül stabilizálódni látszik.

right_arrow (1K) részletek
2013.03.07.

„Társadalmi riport 2012” című kötet bemutató

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 2013. március 7-én bemutatta a „Társadalmi riport 2012” című kötetet.

részletek...

2013.02.27.

TÁRKI: Jelentősen erősödött a Fidesz-KDNP
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint számottevő mértékben nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban, de a többi párt szavazótáborában is történtek kisebb mozgások: az MSZP és az LMP népszerűsége esett, az Együtt 2014 Mozgalomé pedig nőtt, miközben a bizonytalanok aránya kissé csökkent. Összességében tehát a kormánypártok megerősítették vezető helyüket bő egy évvel a választások előtt.

right_arrow (1K) részletek
2013.02.11.

Megjelent a Társadalmi riport 2012

borítóA TÁRKI Társadalmi Riport több mint két évtizede tudósít a magyar társadalom állapotáról, mindig a megjelenést megelőző két év szisztematikusan gyűjtött empirikus adatállományaira támaszkodva.


right_arrow (1K)részletek


2013.01.30.

Idén is a világ legjobb think tank-jei között a TÁRKI

2012-ben újra a világ élvonalába rangsorolta a TÁRKI-t a "Think Tanks and Civil Society Program". A TÁRKI idén első alkalommal került három kategóriában is az elitbe: a közép- és kelet-európai kutatóintézetek összesített, minden szakterületet felölelő listáján a 37. helyet foglaljuk el, míg a társadalompolitikai think tankek közül a világon a 47., a gazdaságpolitikai agytrösztök listáján pedig a 71. helyre kerültünk.

részletek...

2013.01.30.

TÁRKI: Mozgás a baloldalon, lefele tartó Jobbik
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint kis mozgás látszik a baloldali pártok szavazótáborai körül: mérsékelt növekedés látható az MSZP, miközben csökkenés tapasztalható az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságában. Ezzel párhuzamosan a Jobbik népszerűsége is számottevő mértékben csökkent az elmúlt fél évben, a Fidesz-KDNP azonban stabilan őrzi vezető helyét.

right_arrow (1K) részletek
2012.12.19.

TÁRKI: Újra minden második választó bizonytalan
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint ismét emelkedett a nem választók aránya, amely néhány hónap után újra a választók felét teszi ki. Eközben az egyes pártok népszerűsége kis ingadozások mellett lényegében változatlan.

right_arrow (1K) részletek
2012.12.15.

Tóth István György előadása az Ománi Szultánátus Kutatási Tanácsa által szervezett konferencián

Tóth István György fő előadást tartott az Ománi Szultánátus Kutatási Tanácsa által szervezett konferencián, amelynek a témája egy új, társadalmi jelzőszámok monitorozását, társadalomkutatási programokat kilátásba helyező stratégiai dokumentum kidolgozása volt.

right_arrow (1K)Az előadás fóliái innen tölthetők le.
2012.11.28.

Kérdezzen Ön is a TÁRKI-val!

Ha Önt is foglalkoztatja bármilyen tágabban értelmezett társadalmi vagy gazdasági kérdés és szeretné tudni, hogyan vélekedik erről a magyar lakosság, tegye fel kérdését a TÁRKI 1000 fős reprezentatív lakossági mintáján! Kérdéseivel és árajánlatért keresse Szalai Boglárkát. E-mail cím: boglarka.szalai@tarki.hu

2012.11.28.

TÁRKI: Negyedik pártként startolt az Együtt 2014 Mozgalom
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint novemberben negyedik legerősebb pártként startolt az Együtt 2014 Mozgalom, amelynek támogatottságát a TÁRKI első alkalommal mérte. Az új politikai mozgalom megjelenése elsősorban a bizonytalan szavazóktól „csábított el” választókat. Eközben a többi párt lényegében őrzi eddigi pozícióját, az LMP kivételével, amelynek népszerűsége a pártválasztók között csökkent és így a parlamenti bejutás küszöbére került.

right_arrow (1K) részletek
2012.11.14.

A magyar társadalom 2012-ben: trendek és perspektívák EU-s összehasonlításban 2012. november 22-23.

A TÁRKI Zrt. a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájával közösen ingyenes, nyilvános nemzetközi konferenciát szervez az aktuális magyarországi társadalmi és gazdasági trendekről "A magyar társadalom 2012-ben: trendek és perspektívák EU-s összehasonlításban" címmel.

right_arrow (1K) részletek
2012.11.12.

Tóth István György plenáris előadása az MSZT éves konferenciáján

Tóth István György a Magyar Szociológiai Társaság "Progresszió - regresszió" című éves konferenciáján és közgyűlésén "Egyenlőtlenség és társadalmi kohézió: az elmúlt három évtized madártávlatból" címmel plenáris előadást tartott 2012. november 9-én Budapesten, a Közép-Európai Egyetemen. Az angol nyelvű előadás prezentációja letölthető innen, a konferencia programja pedig innen.

2012.11.09.

A bizalmatlanság hálójában - új könyv a TÁRKI kutatásának felhasználásával

A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. 2009-ben végzett gazdasági kultúrával és a magyar társadalom értékszerkezetével foglalkozó kutatása élénk visszhangot váltott ki. A kutatás alapján a magyar társadalomról egy zárt értékszerkezetű, bizalomhiányos, a korrupcióval kapcsolatban felemás nézeteket valló, az egyenlőtlenségeket elutasító, paternalizmussal és infantilizmussal jellemezhető kép rajzolódik ki.

right_arrow (1K) részletek
2012.11.08.

Rudas Tamás az Európai Módszertani Társaság élén

Rudas Tamást, a TÁRKI igazgatóságának tagját az Európai Módszertani Társaság (European Association of Methodology) elnökévé választotta.

2012.10.30.

TÁRKI: Növekvő nagy pártok, aktivizálódó választók – forró október
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint emelkedett mind a Fidesz-KDNP, mind pedig az MSZP támogatottsága októberben, miközben csökkent a bizonytalanok aránya az előző hónaphoz képest.

right_arrow (1K) részletek
2012.10.01.

Tóth István György előadása a MKT vándorgyűlésén

Tóth István György 2012 szeptember 28-án "Gazdaság, politika, társadalmi kohézió" címmel előadást tartott a Magyar Közgazdasági Társaság 50. vándorgyűlésének gazdaságpolitikával foglalkozó plenáris ülésén. Az előadás a helyes gazdaságpolitika megválasztása illetve a gazdasági növekedés útjában álló társadalmi és politikai korlátokat elemezte.

right_arrow (1K) Az előadás innen tölthető le
right_arrow (1K) A konferencia programja

2012.09.24.

Megjelent Sik Endre "A kapcsolati tőke szociológiája" című könyve

Megjelent Sik Endrének, a TÁRKI kutatójának "A kapcsolati tőke szociológiája" című könyve. A könyv a kapcsolati tőke fogalmának megragadása után a háztartások közötti munkacserén és a behálózott gazdaságon keresztül mutatja be a társadalmi hálózatokat. A könyvből többek között képet kaphatunk a szocializmus évtizedeibe visszamenőleg a kapcsolati hálókról, valamint a posztszocialista kapcsolati tőke szerkezetéről.


2012.09.26.

TÁRKI: Szabad a vásár – a választók több mint fele nem választana
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint tovább emelkedett a nem választók aránya: szeptemberben már határozottan több, mint a választók fele nem tudja vagy nem árulja el, hogy melyik pártra szavazna. Emellett alacsony az elkötelezett szavazók aránya is: csupán a választópolgárok negyede menne el biztosan szavazni és tudja is, hogy kire voksolna.

right_arrow (1K) részletek
2012.09.21.

TÁRKI kutatók előadásai a SEEMIG "Migráció, demográfia és munkaerőpiac" című konferenciáján

Sik Endre és Hárs Ágnes a TÁRKI és a Kopint-TÁRKI kutatói előadást tartottak Pozsonyban az Európa Unió dél-kelet európa programja által támogatott SEEMIG projekt nyitó konferenciáján szeptember 19-én és 20-án. Sik Endre a migrációs statisztikákról, Hárs Ágnes pedig a magyar munkaerőpiac és migráció összefüggéseiről tartott prezentációt. Töltsék le a konferencia részletes programját, illetve az előadásokat:

right_arrow (1K) A konferencia programja (pdf, 216 kB)
right_arrow (1K) Sik Endre: Doomed to failure – with some chance to success: Migration statistics in the 21st century (angol) (pdf, 518 kB)
right_arrow (1K) Hárs Ágnes: Labour Market and Migration Hungary in a comparative perspective (angol) (pdf, 4,9 MB)
2012.09.21.

"A migráció szociológiája" és "A diszkrimináció mérése" - letölthető E-tankönyvek

A TÁRKI kutatói, Sik Endre és Simonovits Bori szerkesztette e-tankönyvek a migració szociológiáját és a diszkrimináció mérését mutatják be két könyvben és a kötetekhez kapcsolódó prezentációkban.

right_arrow (1K) Részletek
2012.09.19.

A Világbank kötetének könyvbemutatója az eszmei tőkeszámlás nyugdíjrendszerről

A svéd Társadalombiztosítási Hivatal a Világbankkal karöltve 2009-ben nagy visszhangot kiváltott nemzetközi konferenciát tartott az eszmei tőkeszámlás nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. A hazai vitákban időnként egyéni számlás nyugdíjrendszerként is hívott (angolul az NDC rendszer rövidítéssel megnevezett) nyugdíjrendszer az elmúlt másfél évtizedben komoly nemzetközi karriert futott be, hazánkban is jelentős visszhangot kiváltva. A 2009-es konferencia tanulmányai a Világbank kiadásában idén nyáron két kötetben jelentek meg Nonfinancial Defined Contribution Pension Schemes in a Changing Pension World címmel. A könyv budapesti bemutatójára a szerkesztők részvételével 2012. szeptember 19-én került sor a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet szervezésében.

Tekintse meg a konferencia programját vagy töltse le a könyv rövid angol nyelvű összefoglalóját:
right_arrow (1K) Program (magyar)
right_arrow (1K) Program (angol)
right_arrow (1K) Angol nyelvű összefoglaló

A Világbank oldaláról az első kötet letölthető angol nyelven: right_arrow (1K) Volume 1: Progress, Lessons, and Implementation
2012.09.10.

Piacok a társadalomban és a történelemben

Szalai Boglárka és Sik Endre előadást tartanak a Hajnal István Kör éves konferenciáján Debrecenben. A 2012. augusztus 23-25. között a "Piacok a társadalomban és a történelemben" című rendezvényen a TÁRKI kutatói a budapesti piacokról tartanak prezentációkat. Töltsék le a konferencia részletes programját, illetve az előadásokat:

right_arrow (1K) A konferencia programja (pdf, 1,3 MB)
right_arrow (1K) Sik Endre: Emberpiac a Moszkva téren (pptx, 9,7 MB)
right_arrow (1K) Szalai Boglárka: Közvetítő kisebbségek a Négy Tigris Piacon (pptx, 4 MB)
2012.09.06.

Tóth István György előadása az UNICEF török gyerekek helyzetét elemző műhelykonferenciáján

Tóth István György 2012. szeptember 6-án az UNICEF genfi regionális irodája és az UNICEF ankarai irodája szervezésében főelőadóként szerepelt Ankarában egy, a török gyerekek helyzetét elemző műhelykonferencián. A konferencia résztvevői köre a török kormányzat megfelelő minisztériumainak illetékes vezetőiből állt. Az első előadás az európai országok gyermekszegénység elleni politikáinak tapasztalatait, a másik a török gyerekek helyzetét elemezte EU27 összehasonlításban. Töltsék le a konferencia részletes programját, illetve az előadásokat:

right_arrow (1K) Child poverty and child well-being in the European Union (pdf, 626 kB)
right_arrow (1K) Turkish child well-being indicators at a glance (pdf, 406 kB)
right_arrow (1K) A konferencia programja (pdf, 63 kB)
2012.09.05. - TÁRKITEKINTŐ

Visegrádi négyek: fenn a lengyel, lenn a magyar

A magyarok értékelik a legrosszabbnak mind az ország gazdasági állapotát, mind pedig a saját anyagi helyzetüket a négy visegrádi ország lakosai közül – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group, Közép-Európai Véleménykutató Intézetek Csoportja) kutatási együttműködés keretében készült legfrissebb TÁRKI-kutatásból.

right_arrow (1K)részletek
2012.08.31.

Dávid Kriszta informatikusunk kilencedik lett Londonban a paralimpián!

Dávid Kriszta, informatikusunk a londoni paralimpián lövészetben versenyez, ahol kilencedik lett a női 10 méteres légpisztoly számban! Gratulálunk! Kriszta hivatalos olimpiai adatlapját a linkre kattintva érhetik el!2012.07.25.

TÁRKI: Mélyponton a választói érdeklődés
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása júliusban az elmúlt egy év legalacsonyabb választási aktivitását mérte: a választóknak már csak kevesebb, mint a fele rendelkezik valamilyen pártpreferenciával és alig több, mint negyede tekinti magát biztos szavazónak. Az elmúlt egy hónapot leginkább a változatlanság jellemzi, kicsit hosszabb időtávban vizsgálva azonban érdekes, hogy a májusban még egymáshoz nagyon közel álló két párt újra távolodott egymástól.

right_arrow (1K) részletek
2012.06.27.

TÁRKI: Júniusban nem profitált az MSZP a Fidesz népszerűségvesztéséből
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága hosszabb ideje tartó trendbe illeszkedve májusban lényegében az MSZP támogatottságának szintjére esett. Júniusban, bár kismértékben nőtt a különbség a két párt között, támogatottságuk továbbra is közel áll egymáshoz. A bizonytalan szavazók és a választásukat titkolók aránya változatlan, júniusban is lényegében a választók fele tartozik ide.

right_arrow (1K) részletek
2012.05.30.

TÁRKI: A reményvesztett választó
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján az éppen 2 éve történt kormányalakítás óta jelentősen csökkent Fidesz-KDNP tábora, miközben számottevően növekedett a választani nem tudó vagy nem akaró szavazók aránya. A Fidesz-KDNP támogatottsága ezzel 2012 májusára lényegében az MSZP szintjére csökkent. Az elmúlt két év során az MSZP táborának mérete folyamatosan ingadozott, majd fél éve kis mértékben nőtt; a Jobbiké a kezdeti növekedés után lényegében stagnál, az LMP támogatottsága pedig változatlanul a parlamenti küszöb körül alakul.

right_arrow (1K) részletek
2012.05.16.

TÁRKI-kutatók előadásai a bevándorlás témájában
A TÁRKI kutatói május végén két budapesti konferencián is bemutatják az elmúlt időszakban készült, bevándorlással kapcsolatos kutatásaikat: az ELTE Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központja „Identities at the crossroads of cultures”/”Identitás a kultúrák kereszttüzében” című nemzetközi konferenciáján május 21-én, valamint a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület „Migránsok integrációja segítő szemszögből” című konferenciáján május 24-25-én Sik Endre, Szalai Boglárka és Simonovits Bori ad elő. A részletes programokat itt megtalálja.

2012.05.03. - TÁRKITEKINTŐ

Területi elmozdulások a pártszimpátiákban a 2010-es parlamenti választások óta

A legutóbbi országgyűlési választások óta az MSZP Komárom-Esztergom megyében, a Jobbik Heves megyében, az LMP Fejér megyében növelte leginkább támogatói arányát, míg a Fidesz-KDNP Hajdú-Bihar megyében őrizte meg a legnagyobb arányban híveit – derül ki a TÁRKI pártszimpátia vizsgálatából, amelyben a 2011. eleje óta történt területi elmozdulásokat térképezték fel.

right_arrow (1K)részletek
2012.04.25.

TÁRKI: Megtört a Jobbik szárnyalása
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. áprilisi pártpreferencia-kutatása alapján a kormánypártok továbbra is jelentős előnnyel vezetnek a többi parlamenti párt előtt. A pártok támogatottsága általában véve az év eleji képet mutatja, míg a Jobbik népszerűsége az elmúlt bő félévben kis lépésekben csökkenni látszik.

right_arrow (1K) részletek
2012.03.28.

TÁRKI: Tavaszi zsongás
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. márciusi pártpreferencia-kutatása alapján a kormánypártok előnye továbbra is meggyőző. Az elmúlt hónapokban a bizonytalanok aránya magas szinten, kisebb ingadozások mellett ugyan, de inkább stagnált, ám ezt követően február után márciusban is tovább csökkent a pártot választani nem tudók aránya.

right_arrow (1K) részletek
2012.03.23.

Konferencia az európai társadalmak egyenlőtlenségeiről és az egyenlőtlenségek hatásairól

Hogyan alakultak az egyenlőtlenségek a világ fejlettebb országaiban az elmúlt harminc évben? Mi okozza az egyenlőtlenségek növekedését? Milyen következményekkel járnak a nagyobb egyenlőtlenségek a társadalmi összetartozásra, a politikai rendszerekre? Milyen korlátokat és kihívásokat jelent a társadalompolitika számára az egyenlőtenségek növekedése? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az „Egyenlőtlenségek és az európai társadalmakra gyakorolt hatásaik” című nemzetközi konferencia, amelyet a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet és partnerei rendeznek Budapesten március 23-án és 24-én.

right_arrow (1K) részletek
2012.03.22.

OECD egyenlőtlenségi jelentés: 30 éve nem látott mélypont

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet, az OECD elemzések rendszeres szerzőjeként és magyar partnereként vendégül látta a nemzetközi szervezet képviselőjét Budapesten a “Megosztva állunk: miért növekednek az egyenlőtlenségek?” című jelentés bemutatójának alkalmából.

right_arrow (1K) részletek
2012.02.29.

TÁRKI: A választások óta nem volt még ilyen közel egymáshoz a FIDESZ-KDNP és az MSZP
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. februári pártpreferencia-kutatása alapján továbbra is magabiztosan vezet a FIDESZ-KDNP az MSZP és a többi parlamenti párt előtt, ugyanakkor a 2010-es országgyűlési választások óta idén januárban és februárban állt a két nagyobb párt a legközelebb egymáshoz.

right_arrow (1K) részletek
2012.01.31.

Tanulmánykötet a bevándorlók társadalmi integrációjáról

„Migráns esélyek és tapasztalatok” című kutatásunk során kérdőíves és interjús módszerrel vizsgáltuk a magyar lakosság bevándorlókkal kapcsolatos attitűdjeit, illetve a Budapesten élő bevándorlók társadalmi integrációjának lehetőségeit és korlátait. Empirikus kutatásunk során 3000 kérdőívet vettünk fel a felnőtt magyar népesség – nem, kor, iskolai vég­zettség és lakóhely szerint – reprezentatív mintáján, valamint összesen harminc interjút készítettünk 2011 első felében az Európai Integrációs Alap (EIA/2010/3.1.5.3.) támogatásával. Tanulmánykötetünk a kvantitatív és kvalitatív kutatások legfontosabb eredményeit mutatja be.

A tanulmánykötet letöltése itt (pdf, 5MB).
Interjú a témában Simonovits Borival az ATV Start Pluszban
További információ a projekt oldalán.
2012.01.27.

A TÁRKI 30. a világ legjobb társadalompolitikai "agytrösztjeinek" listáján

A "The Think Tanks and Civil Society Program" közzétette 2011-es listáját, amelyen a TÁRKI-t 30. helyre sorolta a világon a társadalompolitikával foglalkozó intézetek között. A "Global Go-To Think Tank Index" a világ legjobb kutatóhelyeit, intézeteit és agytrösztjeit rangsorolja évről évre 1500 szakértő, kutató és újságíró segítségével.

right_arrow (1K)részletek
2012.01.25.

TÁRKI: Évforduló - fordulat nélkül
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. januári pártpreferencia-kutatása alapján nem történt lényegi változás a pártok támogatottsága terén, így az előző havi állapotok befagyása eredményeképp folyamatosan csökkenő mértékben, de továbbra is vezet a FIDESZ-KDNP, ugyanakkor minden második választópolgár továbbra sem tudja vagy nem árulja el, hogy kire szavazna.

right_arrow (1K) részletek
2012.01.05.

Európai kutatás a határon átnyúló kapcsolatokról

A Tárki részvételével zajló EUBORDERREGIONS című, 2011 márciusában elkezdődött négy éves FP7-es kutatás célja, hogy meghatározza az EU külső határai mentén fekvő határrégiók gazdasági, társadalmi és területi kohézióval kapcsolatos kihívásait és a regionális fejlesztés lehetőségeit.

A kutatás legújabb hírlevele letölthető innen.
2012.01.03.

Nádas Péter a Társadalmi Riportról

Az Élet és Irodalom 2011 karácsonyi számában Nádas Péter írása "A dolgok állása" címmel részletesen elemzi és továbbgondolja a Tárki Társadalmi riport 2010 több, a magyar társadalom értékszerkezetével, társadalmi tagozódásával kapcsolatos cikkét.

Nádas Péter írása itt található.
2012.01.03.

A redisztribúciós kereslet az európai országokban

Letölthető Keller Tamás és Tóth István György "A redisztribúciós kereslet az európai országokban" című prezentációja a Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület 2011. decemberi konferenciájáról, amely a "Társsadalmi folyamatok" szekcióban hangzott el.

A konferencia teljes programját itt megtekintheti!
Töltse le az előadást vagy a teljes tanulmányt angol nyelven!
2011.12.02.

Az akadályozott és egészségkárosodott emberek élethelyzete Magyarországon

A TÁRKI a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízásából 2010-2011 folyamán kutatást végzett az akadályozott illetve egészségkárosodott aktív korú magyarok körében a TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt V. pillérének keretében. A kutatások kérdőívei, adatbázisai valamint az eredményeket összefoglaló zárótanulmányok innen tölthetők le.

2011.12.02.

Magyar fiatalok idegenellenessége

Sik Endre és Simonovits Bori 2011. november 29-én előadást tartott a fiatalok idegenellenességéről a CEU, a British Council és az Open Society Foundation szervezésében megrendezett Youth and Extremism Symposium-on "Xenophobia among Hungarian Youth" címmel.

Ugyanebből a kutatásból Krekó Péter a szélsőjobboldali szavazókról tartott előadást. A két előadás letölthető:

right_arrow (1K)Sik Endre és Simonovits Bori prezentációja
right_arrow (1K)Krekó Péter prezentációja
2011.12.14.

TÁRKI: A választások óta nem volt ilyen alacsony a kormánypártok támogatottsága
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. decemberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint a FIDESZ-KDNP támogatottsága – folyamatos népszerűségvesztése eredményeképp – a tavalyi választások óta nem volt ilyen alacsony, miközben a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya újra emelkedett, így ismét minden második választópolgár sorolható ide.

right_arrow (1K) részletek
2011.12.12.

Inequalities and the future of the welfare state

Tóth István György 2011 december 5-én előadást tartott Brüsszelben, az "Inequalities and the future of the welfare state" címmel tartott, az Európai Bizottság Foglalkoztatási főigazgatósága által rendezett konferencián.

right_arrow (1K)Töltse le az angol nyelvű előadást!
2011.12.02.

A háztartások eladósodottsága és adósságkezelés Magyarországon

A TÁRKI és a Habitat for Humanity Magyarország együttműködésében elkészült országjelentés fókuszában az eladósodottság megelőzésére és felszámolására szolgáló intézkedések, programok hatékonyságának értékelése állt. A kutatás rávilágít, hogy miközben minden negyedik magyarral fordult elő a közelmúltban, hogy anyagi okokból késett valamilyen lakhatással kapcsolatos számlája vagy lakáshitele befizetésével, az adósságkezelés különböző formái legfeljebb néhány tízezer embert érnek el. A tanulmány a dublini központú EU-s szervezet, az Eurofound megbízásából készült 2011-ben, és Magyarországon kívül Írország, Portugália, Svédország vett részt benne

right_arrow (1K) Az angol nyelvű tanulmány letölthető innen.
2011.12.02.

Magyar fiatalok idegenellenessége

Sik Endre és Simonovits Bori 2011. november 29-én előadást tartott a fiatalok idegenellenességéről a CEU, a British Council és az Open Society Foundation szervezésében megrendezett Youth and Extremism Symposium-on "Xenophobia among Hungarian Youth" címmel.

Ugyanebből a kutatásból Krekó Péter a szélsőjobboldali szavazókról tartott előadást. A két előadás letölthető:

right_arrow (1K)Sik Endre és Simonovits Bori prezentációja
right_arrow (1K)Krekó Péter prezentációja
2011.11.23.

TÁRKI: Előzés Jobbról
A Tárki rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is számottevő mértékben vezet a FIDESZ-KDNP a többi párt előtt azzal együtt is, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan csökken a támogatottsága. A novemberi kutatás legfontosabb eredménye azonban az, hogy a Jobbik elmúlt egy évi folyamatos erősödése és az MSZP stagnálása eredményeképp a Jobbik a TÁRKI kutatásai történetében most először megelőzte a szocialista pártot, és így a második legerősebb támogatottságú párttá vált. A nemrégiben megalakult Demokratikus Koalíció a teljes népesség 2%-át, a pártválasztóknak pedig 4%-át szólította meg sikeresen.

right_arrow (1K) részletek
2011.11.23.

Munkatársunk, Dávid Kriszta kvótát szerzett a Paralimpiára!

Dávid Kriszta A Sydney-ben rendezett sportlövő világkupán szerzett bronzérmével Dávid Kriszta, a Tárki informatikusa kvalifikálta magát a 2012-es londoni Paralimpiára. Gratulálunk!2011.11.11.

Munka, család, társadalmi kohézió

wcs logo„Munka-család egyensúly, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” címmel szervezett konferenciát a TÁRKI. A rendezvényen a téma szakértői a meghívott szakpolitikusokkal vitatták meg a magyar család- és munkaerő-piaci politikák aktuális helyzetét.

right_arrow (1K)tovább...


2011.10.26.
TÁRKI: Változatlan trendekA TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. októberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint az elmúlt egy évhez hasonlóan tovább csökkent a FIDESZ-KDNP támogatottsága, miközben a bizonytalanok aránya továbbra is nagyon magas: a kérdezettek több mint fele nem tud pártot választani vagy titkolja választását.

right_arrow (1K) részletek

2011.09.28.
TÁRKI: Nőtt a bizonytalanok és a Jobbik tábora
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. szeptemberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint folytatódott a FIDESZ-KDNP támogatottságának tavaly november óta tartó csökkenése, míg a Jobbik szavazóinak aránya növekedett, sőt most először a Jobbik beérte a szocialista pártot. Mindeközben a bizonytalanok részesedése jelentősen nőtt, így szeptemberben már minden második választópolgár nyilatkozott úgy, hogy nem tud pártot választani vagy nem mondja meg, melyik pártot választaná.

right_arrow (1K) részletek

2011.09.09.

A TÁRKI és Kopint-TÁRKI kutatói a tévékben

A TÁRKI csoport kiutatói, Gál Róbert Iván a nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól, valamint Sik Endre a fiatal szavazók értékrendjéről beszélt, míg Vakhal Péter, a Kopint-TÁRKI kutatója Magyarország versenyképességéről adott interjút az ATV-n. A videókat megtekintheti itt:

Sik Endre: Az LMP-s fiatalok bíznak leginkább az emberekben - ATV 2011. szeptember 8.
A Fidesz a legnépszerűbb a fiatalok körében - MTV 2011. szeptember 9.
Gál Róbert Iván: Kettős nyugdíjrendszer jöhet - ATV 2011. szeptember 8.
Vakhal Péter: Visszaesés tapasztalható a közbizalomban - ATV 2011. szeptember 8
2011.07.27.
TÁRKI: Újra itt a tavasz
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. júliusi pártpreferencia-kutatásának adatai nagyon hasonló képet mutatnak, mint a tavaszi, főleg a márciusi-áprilisi eredmények. Az elmúlt két hónapban tapasztaltakkal szemben ugyanis a tavaszi szintre került újra a Fidesz-KDNP, az MSZP és az LMP támogatottsága valamint a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya. Összességében az előző két hónaphoz képest kismértékben nőtt a kormánypártok valamint az LMP támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya némileg csökkent.

right_arrow (1K) részletek

2011.06.22.
Ugrásszerűen nőtt a bizonytalanok aránya, gyengült az ellenzék
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. júniusi pártpreferencia-kutatása szerint eddigi csúcsra ért a pártválasztásukban bizonytalanok aránya, ami igen közel került a megkérdezettek feléhez. A bizonytalanok létszámnövekedése korábban a kormánypártok terhére történt, júniusban viszont a Fidesz-KDNP táborának nagysága stagnált, míg az ellenzéki pártok támogatottsága jelentősen csökkent.

right_arrow (1K) részletek

2011.06.17.

ÉS interjú Sik Endrével

Az Élet és Irodalom június 17-i számában "Mi sem megyünk máshová, ide se jöjjenek mások!" címmel megjelent egy interjú Sik Endrével. A Tárki programvezető kutatójával Rádai Eszter beszélgetett.

right_arrow (1K)tovább az ÉS oldalára...
2011.05.31.

A gyermekek jól-létének monitorozása az Európai Unióban

borítóA TÁRKI Társadalomkutatási Intézet jelentést készített A gyermek jól-lét monitorozása az Európai Unióban (Child well-being in the European Union – Better monitoring instruments for better policies) címmel, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága megbízásából. A jelentés a magyar EU elnökség háttéranyagául szolgál.

A jelentés főbb témái:
 • javaslattétel a gyermek jól-létet és gyermekszegénységet mérő, kiegyensúlyozott és komplex indikátorrendszer kialakítása
 • az indikátorrendszer kiegészítése oktatási, egészségügyi és a társadalmilag kockázatos viselkedés indikátoraival
 • a rendelkezésre álló adatok frissítése
 • jelentés a gyermekek jól-létéről az Unió tagállamaiban
 • a szakmapolitikai célok teljesülésének és a beavatkozások hatásainak mérésére szolgáló eszközrendszer kialakítása
right_arrow (1K)Tovább a projekt angol nyelvű oldalára…
right_arrow (1K)A jelentés pdf formátumban
right_arrow (1K)A jelentés magyar nyelvű összefoglalója

A jelentést 2011. június 14-én megvitatta az Európai Bizottság Szociális Védelmi Bizottságának Szociális indikátorok fejlesztéséért felelős munkacsoportja.

right_arrow (1K)A prezentáció letöltése
2011.05.26.

Tóth István György előadása az Állami Számvevőszék konferenciáján

2011. május 26-án az Állami Számvevőszék zártkörű tudományos konferenciát rendezett "A 2012. évi költségvetés makrogazdasági környezetét meghatározó tényezők" címmel, melyen a Költségvetési Tanács tagjai mellett számos neves előadó is részt vett, köztük Tóth István György is.

right_arrow (1K)A Tárki vezérigazgatója előadásának összefoglalója
right_arrow (1K)A konferencia előadásai

2011.05.25.
Szűkül az olló a kormánypártok és az ellenzék között, de továbbra is jelentős a FIDESZ-KDNP előnye
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. májusi pártpreferencia-kutatása szerint tovább szűkül az olló a kormánypártok és ellenzék támogatottsága között az elmúlt egy hónapban. A FIDESZ-KDNP jelentős előnye tovább olvad, de amíg az elpártoló szavazók eddig leginkább passzivitásba vonultak, addig májusban már jellemzően az MSZP és Jobbik felé mozdultak.

right_arrow (1K) részletek

2011.04.27.

Az ENRI-East kutatás előadása New Yorkban

A TÁRKI részvételével zajló és az EU FP7-es keretprogramja által finanszírozott ENRI-East című kutatás vezető kutatója, Örkény Antal tartott előadást "Constructing Border Ethnic Identities along the Frontier of Central and Eastern Europe" címmel New Yorkban az Association for the Studies of Nationalities (ASN) 2011. évi konferenciáján. A konferencia programja és Örkény Antal előadása letölthető innen.

right_arrow (1K)Program
right_arrow (1K)Előadás

2011.04.27.
Állóvíz a pártok támogatottsága terén
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. áprilisi pártpreferencia-kutatása szerint nem történt lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban.

right_arrow (1K) részletek


2011.04.26.

Tóth István György: Társadalomszerkezet és gazdaságpolitika

Tóth István György 2011. április 15-én Társadalomszerkezet és gazdaságpolitika címmel előadást tartott a hagyományos debreceni gazdasápolitikai kerekasztal-konferencián, amelyet idén "Földobott kő?" Tények és tendenciák a 21. században címmel rendezett meg a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Közgazdasági Tanszéke.

right_arrow (1K)Előadás
right_arrow (1K)Gazdaságpolitikai Kerekasztal 2011 program

2011.03.23.
Egyharmadával csökkent a FIDESZ-KDNP tábora december óta
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. márciusi pártpreferencia-kutatása szerint a FIDESZ-KDNP továbbra is fölényesen vezet a többi politikai párt előtt, ugyanakkor előnye az előző év vége óta folyamatosan olvad: decembertől márciusig egyharmaddal csökkent a FIDESZ-KDNP szimpatizánsainak köre.

right_arrow (1K) részletek

2011.03.01.

Kisebbségekkel szembeni diszkrimináció

Sik Endre és Bernát Anikó, a TÁRKI kutatói 2011 februárjában a franciaországi Grenoble-ben részt vettek a "Bevándorlás és integráció: értékelés és kilátások" című konferencián a "Nemzeti kisebbségek Közép- és Kelet-Európában és a romákkal szembeni diszkrimináció" című előadással, ami letölthető innen.

2011.02.23.
Tovább olvadt a kormánypártok előnye, de hegemóniájukat senki nem fenyegeti
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. februári pártpreferencia-kutatása szerint a FIDESZ-KDNP továbbra is jelentősen népszerűbb minden más politikai pártnál, ugyanakkor támogatottsága november óta folyamatosan olvad, és ez a csökkenő tendencia februárban is folytatódik.

right_arrow (1K) részletek

2011.02.08.

Tárkis előadások a növekvő európai egyenlőtlenségekről a GINI-projekt keretében

A Tárki kutatócsoportja négy előadást tartott a növekvő egyenlőtlenségekkel foglalkozó, vezető európai intézmények által végzett európai kutatási program éves zárókonferenciáján. Az Amszterdami Antwerpeni, Dublini és Milánói egyetemek, valamint a London School of Economics illetve a Tárki által kivitelezett kutatásban a Tárki kutatói az egyenlőtlenségek növekedésének kulturális és politikai hatásaival, valamint a lehetséges társadalompolitikai következményekkel foglalkozó szekcióban mutatták be kutatási eredményeiket. A GINI nevet viselő kutatási program következő nagyszabású rendezvényét a TÁRKI rendezi Budapesten 2012-ben.

right_arrow (1K)Gábos András: Successful policy mixes to tackle the impact of rising inequalities on children: an EU-wide comparison
right_arrow (1K)Horn Dániel: Social inequality and voter turnout - evidence from EU elections
right_arrow (1K)Medgyesi Márton: Attitudes to inequality: a cohort perspective
right_arrow (1K)Tóth István György, Keller Tamás: Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims in European societies
2011.02.07.

Egészséggazdasági Monitor: információs és tudásbázis az egészségpiac valamennyi szereplője számára

A GfK Hungária és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. február 7-i közösen rendezett konferencián bemutatásra került a két vállalat most induló, közös vizsgálata, az Egészséggazdasági Monitor. Az elhangzott előadásokon többek között szó esett a magyar lakosság öngondoskodási attitűdjéről, a növekvő egészségfogyasztás nemzetközi és hazai trendjeiről és arról is, hogyan juthatnak hozzá a páciensek az egészséget szolgáló hiteles információkhoz.

right_arrow (1K)program
right_arrow (1K)részletek
2011.01.26.
Tovább nő a bizonytalanok, és olvad a Fidesz tábora
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. januári pártpreferencia-kutatása továbbra is a kormánypártok jelentős előnyét mutatja a hónapok óta igen alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben. Ugyanakkor – a november-december között kezdődött tendencia folytatásaként – januárban kismértékben tovább csökkent a Fidesz-KDNP szavazótábora, főleg a teljes népesség körében, ám a távozó szavazók továbbra se másik pártot támogatnak, hanem a bizonytalanok táborát növelik.

right_arrow (1K) részletek

2011.01.06.

MagyarBrand lett a TÁRKI!

logo MagyarBranddé választották a TÁRKI-t! A Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága és vezetői mind nagyobb szükségét látták annak, hogy a hazai termékekre kiemelt figyelmet fordítsanak, ezért 2010-ben életre hívták a MagyarBrands programot, amely első alkalommal díjazta a magyar vonatkozású márkákat, köztük a TÁRKI Társadalomkutatási Intézetet is.2011.01.06.

Kutatás az egészségi állapotról és az akadályozottságról

A TÁRKI a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (korábban: Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet) megbízásából kutatást végez olyan felnőttek körében, akiket tartós testi vagy pszichés problémájuk akadályoz mindennapi tevékenységükben, vagy akik rokkantellátásban részesülnek. A kutatás a TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt V. pillérének részeként az esélyegyenlőségi szempontból kedvezőtlen helyzetű csoportok életmódjának kutatását, későbbi nagymintás kutatások módszertani megalapozását célozza. A vizsgálat eredményei 2011 nyarán várhatóak.

2010.12.21.

A növekvő jövedelem-egyenlőtlenségek hatásai Európában

A TÁRKI részt vesz az Európai Unió FP 7-es keretprogramja által finanszírozott hároméves nemzetközi konzorciumban, amely a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek hatásait vizsgálja. A GINI projektben a TÁRKI az egyenlőtlenségek politikai és kulturális hatásait vizsgáló munkacsomagot irányítja Tóth István György és Herman van de Werfhorst vezetésével. A TÁRKI kutatói ezen kívül az egyenlőtlenségek észlelését és azok politikai hatásait elemző tanulmányok szerzői, valamint részt vesznek az egyenlőtlenségek közpolitikai hatásait vizsgáló munkacsomag munkájában is.

right_arrow (1K)Bővebben a projektről...
2010.12.15.
Elbizonytalanodás a Fidesz-táborban
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010. decemberi pártpreferencia-kutatása továbbra is a kormánypártok nagy fölényét mutatja a változatlanul alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben. Ugyanakkor érzékelhető mértékben csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora, ám az elszivárgó szavazók nem másik pártot támogatnak, hanem elbizonytalanodtak mind a szavazási hajlandóságuk, mind a pártválasztásuk tekintetében.

right_arrow (1K) részletek

2010.12.14.

Rudas Tamást a European Academy of Sociology tagjává választották

Rudas Tamás egyetemi tanárt, a TÁRKI tudományos igazgatóját és az ELTE Társadalomtudományi Kara Statisztika Tanszékének vezetőjét 2010 őszén a European Academy of Sociology tagjai közé választotta. Gratulálunk!

2010.11.29.

Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák, társadalmi kohézió - műhelykonferencia, Budapest, 2010. november 24.

Műhelykonferencián vitatták meg civilek és kutatók, hogy milyen intézkedések szükségesek a kisgyermekes anyák munkaerő-piaci aktivitásának növeléséhez.

right_arrow (1K)részletek
2010.11.24.
Alig látszik az ellenzék…
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010. novemberi pártpreferencia-kutatása továbbra is erős kormánypártokat és alacsony szinten stagnáló ellenzéket mutat. A parlamenti pártok támogatottsága az elmúlt hónapokban lényegében változatlan; némi mozgás csak a kormánypártok népszerűségének halvány erősödése kapcsán látható.

right_arrow (1K) részletek2010.11.17.

Egészséggazdasági Monitort indít a GfK Hungária és a TÁRKI

A GfK Hungária és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011 januárjában induló közös, folyamatos kutatása valamennyi döntéshozó, piaci szereplő számára pontos képet nyújt az egyes termék- és szolgáltatáscsoportok méretéről, jellemzőiről, a közfinanszírozott és magánfinanszírozott szolgáltatások igénybe vételének dinamikájáról, ezen szolgáltatások elfogadottságáról, a lakosság egészséggel kapcsolatos attitűdjeinek, szokásainak, viselkedésének változásáról.

right_arrow (1K)részletek
2010.11.09.

Új módszer a TÁRKI Adatfelvételi osztályán

A TÁRKI Adatfelvételi osztálya 2010-től a hagyományos papiros kérdőíves felmérés mellett számítógéppel támogatott (CAPI) felméréseket is végez.

right_arrow (1K)részletek
2010.10.27.
TÁRKI: Az önkormányzati választások utórengése
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010. októberi pártpreferencia-kutatása továbbra is a tavaszi választások után kialakult parlamenti erőviszonyok stabilitását mutatja, hiszen a pártok támogatottsága lényegében nem változott – nemcsak szeptemberhez képest, de az utóbbi hónapokban sem.

right_arrow (1K) részletek


2010.10.14.

Megjelent a Társadalmi riport 2010

borítóA Társadalmi riport tanulmánykötet-sorozat a magyar társadalom legfontosabb trendjeit, változásait dokumentálja szisztematikusan gyűjtött empirikus adatok segítségével. Ahogy az elmúlt húsz évben, úgy a jelenlegi, 11. kötetünkben is erre törekszünk.

right_arrow (1K)részletek


2010.09.28.

Társadalmi felzárkóztatás és a romák integrációja: empirikus eredmények az oktatás területéről. A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet és az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének műhelykonferenciája

A roma és kirekesztett lakosság társadalmi integrációja évek óta a politikai diskurzus egyik meghatározó témája, de számos kísérlet és kezdeményezés ellenére az áttörés, azaz valóban hatékony és eredményes szakpolitikai beavatkozások még nem illetve csak elvétve történtek e téren.

right_arrow (1K)részletek
2010.07.28.
TÁRKI: Elbizonytalanodó Fidesz-tábor
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 júliusában havi rendszeres pártpreferencia-kutatásában továbbra is jelentős Fidesz-előnyt mért, annak ellenére, hogy a Fidesz-tábor kissé csökkent, az MSZP támogatottsága pedig valamelyest nőtt. A bizonytalanok aránya kismértékben emelkedett, így csökkent a biztos szavazók csoportja.
right_arrow (1K) részletek
2010.06.24.
Növekvő bizonytalanság
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 júniusában a pártválasztásukban bizonytalanok arányának növekedését mérte havi rendszeres pártpreferencia-kutatásában, ami azonban a legkevésbé a Fidesz-KDNP-t érinti.
right_arrow (1K) részletek


2010.06.16.

Gyermekszegénység és a gyermekek jól-lét az EU országaiban - a Tárki és az EU magyarországi képviselete által szervezett konferencia

2011 első felében Magyarország adja az EU elnökséget. Ez különösen jó lehetőséget kínál arra, hogy - építve az Unió elkötelezettségére és arra, hogy éppen most készültek el a kutatás eredményei - Magyarország demonstratívan megerősítse a gyermekszegénység monitorozására vonatkozó, most formálódó nemzetközi gyakorlatot. Ezzel összefüggésben az Európai Unió Magyarországi Képviselete és a TÁRKI konferenciát szervezett, amely a Tárki kutatásának eredményeiből kiindulva keresi a politikai gyakorlat területén a hazai és európai továbblépés lehetőségeit.

right_arrow (1K)részletek
2010.05.10.

Konferencia a feltételes transzferekről

A TÁRKI 2010. május 7-én műhelykonferenciát rendezett az aktív szociálpolitikai eszközök és azon belül a feltételhez kötött készpénzes ellátások magyarországi alkalmazhatóságáról. Ismertették a Világbank ezzel foglalkozó nemzetközi elemző kötetét és a Tárki témába vágó tanulmányának téziseit. A konferencián felszólalt Bajnai Gordon miniszterelnök.

right_arrow (1K)részletek
2010.04.12.

Kolosi Tamás, Szelényi Iván: Hogyan legyünk milliárdosok? - avagy A neoliberális etika és a posztkommunista kapitalizmus szelleme

Ez a könyv az új gazdasági elitek születésének, az elsőgenerációs nagyburzsoázia genezisének az elméletéhez kíván hozzájárulni.

right_arrow (1K) részletek

2010.04.07.

TÁRKI: Négypárti parlament várható

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 áprilisában a havi rendszeres pártpreferencia-kutatása mellett szakértői becslést is közöl a március havi Omnibusz adatfelvétel eredményei alapján.
right_arrow (1K) részletek

2010.03.03.
Növekvő részvétel, csökkenő bizonytalanság
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 márciusában a havi rendszeres pártpreferencia-kutatása mellett szakértői becslést is közöl a február havi Omnibusz adatfelvétel eredményei alapján.
right_arrow (1K) részletek


2010.01.27.
Közelednek a választások
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett januári vizsgálat adatai szerint a két legnagyobb párt között a különbség csökkent: az ebben a hónapban, a FIDESZ és az MSZP között tapasztalható 40 százalékpontnyi különbség jelentősen kisebb, mint a tavaly novemberben mért 51 százalékpontnyi differencia.
right_arrow (1K) részletek2009.12.16.
Nő a parlamenten kívüli pártok támogatottsága
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett decemberi vizsgálat adatai szerint a parlamenten kívüli pártok – a Jobbik Magyarországért Párt és az LMP – támogatottsága nőtt, a növekedés leginkább a biztos szavazó pártválasztók körében tapasztalható. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben, azonban a biztos szavazó pártválasztók körében a két párt támogatottsága közti különbség csökkent ebben a hónapban. A Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.
right_arrow (1K) részletek
2009.12.02.

TÁRKI Curling team

Idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Kamaraerdei Curling Clubban a Cégek Közötti Curling Verseny.

right_arrow (1K)részletek
2009.11.25.
Kampány előtti csend
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett novemberi vizsgálat adatai szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ nagy előnye mellett az MSZP támogatottsága továbbra is alacsony. A Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.
right_arrow (1K) részletek
2009.10.28.
Négyszeres Fidesz előny
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett októberi vizsgálat adatai szerint a FIDESZ támogatottsága négyszerese a kormánypárténak. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ nagy előnye mellett az MSZP támogatottsága továbbra is alacsony. A Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.
right_arrow (1K) részletek
2009.10.12.

Kutatás a magyar társadalom értékszerkezetéről, gazdasági attitűdjeiról

borítóA Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt kutatást végzett a magyar társadalom értékszerkezetéről és gazdasági attitűdjeiről. A kutatás eredményeit összefoglaló jelentést 2009. október 12-én mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián, vezető magyar közgazdászok, társadalomtudósok és gazdasági szakemberek közreműködésével, a magyar értelmiségi és gazdasági/üzleti elit reprezentánsainak részvételével. Az eseményt szakmai műhelykonferencia is kiegészítette.

right_arrow (1K)részletek
right_arrow (1K)sajtóanyag
2009.09.23.
Továbbra is hárompárti parlament lenne
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat adatai szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben. A nyári hónapokhoz képest a pártok támogatottságában nem történt jelentős változás az ősz elejére, szeptemberre se. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ nagy előnye mellett az MSZP továbbra is alacsony támogatottságot élvez, a Jobbik Magyarországért Párt pedig június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van. Augusztusban a TÁRKI nem végzett pártpreferencia kutatást, így a szeptemberi eredményeket a júliusi eredményekkel hasonlítjuk össze.
right_arrow (1K) részletek
2009.09.17.

ESPAD kutatások a TÁRKI Adatbankban

A TÁRKI Adatbankon keresztül elérhető az ESPAD - European School Survey Project on Alcohol and other Drugs magyarországi adatfelvételének 2003-as és 2007-es adatbázisa.

right_arrow (1K)részletek
2009.07.22.
ábra
Idén elmarad a nyári pangás?
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett júliusi vizsgálat adatai további elmozdulást mutatnak az európai parlamenti választások és a júniusi vizsgálatunk eredményeihez képest. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint az EP-választon sikeres pártok tovább növelték szimpatizánsaik körét, az MSZP és az SZDSZ viszont veszített táborából.
right_arrow (1K) részletek
2009.07.06.

Intézményi reform a fenntartható gazdasági növekedésért
(A Tárki és a Kopint-Tárki munkacsoportjának jelentése)

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének megrendelésére elkészült a "Váltóállítás: szemléletváltás és megvalósítható intézményi reformok egy fenntartható növekedési pálya érdekében" című szakértői anyag. A tanulmány kiindulópontja, hogy makro-egyensúly megteremtése mellett az ország gazdasága csak akkor kerül át egy fenntartható növekedési pályára, ha sikerül kilépni az országot negatív spirálba vezető reformciklusok köréből. Tanulmányunk egy új politikai gazdasági értelmezési keret kidolgozásával igyekszik hozzájárulni ehhez. Értelmezésünk szerint a reformok célja nem az, hogy a jelenlegi újraelosztási szinten stabilizálja a kiadásokat és a bevételeket, hanem az, hogy a gazdaság általános újraelosztási szintjét csökkentse, ezzel visszaszorítsa az újraelosztást keresztül kasul átszelő járadékvadászatot. A reform-stratégiának arra is ki kell terjednie, hogy miképpen lehet lépésről lépésre a fenntartható makrogazdasági pályában érdekelt szereplők oldalára átállítani a gazdaság minél több ágensét.

Tanulmány (pdf)
Előadás (ppt)

2009.07.08. - TÁRKITEKINTŐ

Nem nőtt az idegenellenesség

2009 júniusában a felnőtt lakosság 33%-a választotta az idegenellenesnek tekinthető állítást, tehát, hogy az országba menedékkérő be ne tehesse a lábát. A megkérdezettek 10 %-a tekinthető idegenbarátnak, aki szerint minden menedékkérőt be kell fogadni. A többség (a megkérdezettek 57%-a) mérlegelné a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdését.

right_arrow (1K)részletek
2009.06.24.
ábra
Vannak változások
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett júniusi vizsgálat adatai elmozdulást mutatnak a korábbi, európai parlamenti választások előtti eredményekhez képest. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint az EP választás előtti időszakhoz képest most annyival kevesebben mondják FIDESZ szavazónak magukat, ahányan többen vannak a Jobbik Magyarországért Mozgalom szavazói.
right_arrow (1K) részletek
2009.06.22.

European Inequalities: Európai társadalmi egyenlőtlenségek - társadalmi befogadás és jövedelemeloszlás az Európai Unióban

Megjelent a European Inequalities című könyv, amely a társadalmi egyenlőtlenségeket vizsgálja az Európai Unió tagállamaiban. A kötet egy konzorcium által végzett többéves kutatásainak eredményeit mutatja be.

right_arrow (1K)részletek
2009.06.03.

Érdektelenség az EP-választások iránt minden visegrádi országban

A négy visegrádi ország lakosai közül a magyarok hallottak a legnagyobb arányban a június 7-i Európai Parlamenti választásokról. Az információhiány mellett számottevő az érdektelenség is, a visegrádi országok lakosainak nagy része ugyanis nem tervezi, hogy részt vesz az EP-választásokon.

right_arrow (1K)részletek
2009.05.27.
ábra
Mandátumbecslés
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett májusi vizsgálat során mind az országos, mind pedig az európai parlamenti választások pártpreferenciáit is mértük. A két külön kérdés azonban közel azonos eredményt hozott.

right_arrow (1K) részletek2009.04.29.
ábra
Tovább csökkent a választási hajlandóság
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett áprilisi vizsgálat eredménye szerint a népesség körében tovább csökkent a választási hajlandóság. Legutóbbi mérésünk szerint már csak a szavazásra jogosultak 44%-a mondta, hogy biztosan részt venne egy "most vasárnapi országgyűlési választáson" (míg februárban és márciusban 48-48% volt ez az arány).
right_arrow (1K) részletek
2009.04.01.
ábra
Tájkép vihar előtt
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett márciusi vizsgálat eredménye szerint a népesség körében a korábbi hónapokban tapasztalt pártpreferencia trendjei nem változtak: továbbra is két párt jutna be a parlamentbe egy "most vasárnapi" választáson.

right_arrow (1K) részletek


2009.02.25.
ábra
A választástól és a nagypártoktól való elfordulás
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett februári vizsgálat eredménye szerint a népesség körében a választási hajlandóság jelentősen csökkent: a szavazásra jogosultak kevesebb, mint fele voksolna.

right_arrow (1K) részletek
2009.02.10.

Growing Unequal? ("Egyenlőtlen növekedés?") OECD jelentés a jövedelmi egyenlőtlenségek és szegénység témakörében - az OECD és a Tárki közös bemutatója

A Tárki részvételével készült el az OECD jövedelmi egyenlőtlenségekről és szegénységről szóló jelentése.

right_arrow (1K)részletek
2009.01.28.
ábra
Változatlan erőviszonyok
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett januári vizsgálat eredménye szerint továbbra is két párt jutna be a parlamentbe egy "most vasárnapi választáson".

right_arrow (1K) részletek


2008.12.17.
ábra
Elmúlt a november
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett vizsgálatsorozat eredményei szerint 2008-ban a FIDESZ folyamatosan vezetett az MSZP-vel szemben.

right_arrow (1K) részletek


2008.11.27.

Fogyasztói szegmentáció: A magyar népesség nagy részének fogyasztását életstílusa határozza meg

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet és a GfK Hungária közös, több mint féléves kutatásában nagymintás alapozó vizsgálatot és elemzést végzett a magyar lakosságra vonatkozó univerzális fogyasztói szegmentáció új modelljének kialakítására. A kutatás eredményeit 2008. november 26-án mutatta be a két intézmény a sajtó és a szakmai közönség részére. A modell segítségével nagy pontossággal előrejelezhető, hogy a tényleges fogyasztói szokások alapján kialakított fogyasztói csoportok várhatóan hogyan reagálnak majd a fogyasztási cikkek vagy a szolgáltatások piacán esetlegesen bekövetkező változásokra, például egy új termék vagy szolgáltatás bevezetésére.

A kutatás eredményeinek összefoglalója (pdf)

2008.11.26.
ábra
Csökkent a nagypártok közötti különbség
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett novemberi vizsgálat eredménye szerint a FIDESZ továbbra is jelentősen vezet az MSZP-vel szemben, azonban az elmúlt egy évben most mértük a legkisebb különbséget a két párt támogatottsága között. A Magyar Szocialista Párt támogatottságában kismértékű viszonylagos növekedés, míg a FIDESZ-ében csökkenés tapasztalható.

right_arrow (1K) részletek
2008.10.29.
ábra
Kis elbizonytalanodás ellenzéki oldalon
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett októberi vizsgálat eredménye szerint az alaptendenciák számottevően nem változtak. A Magyar Szocialista Párt támogatottságában kismértékű viszonylagos növekedés tapasztalható a biztos szavazó pártválasztók körében ebben a hónapban, ennek oka azonban, hogy a többi párt biztos szavazói elbizonytalanodtak.

right_arrow (1K) részletek
2008.10.27.

Growing Unequal? ("Egyenlőtlen növekedés?") OECD jelentés a jövedelmei egyenlőtlenségek és szegénység témakörében

A Tárki részvételével készült el az OECD jövedelmi egyenlőtlenségekről és szegénységről szóló jelentése.

right_arrow (1K)részletek
2008.10.14.

Zárókonferencia a HÉV-ről

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1992 óta vizsgálja a magyar háztartások jövedelmi, munkaerő-piaci helyzetét és készít elemzéseket a magyar lakosság jövedelem eloszlásáról, szegénységi jellemzőiről, fogyasztási, megtakarítási szokásairól. 1992 és 1997 között évente a Magyar Háztartás Panel keretében vizsgáltuk a magyar társadalom egy 2600 háztartásból álló mintáját. 2007-ben a Jedlik Ányos program támogatásával ismét felkerestük az eredeti mintát, így nemzetközileg is egyedülálló módon ma már 15 éves időtávra rendelkezünk a háztartások sorsát nyomon követő adatokkal.

right_arrow (1K)részletek
2008.09.23.

A demográfiai helyzet Magyarországon és Európában - műhelykonferencia az UniCredit Bankban 2008. szeptember 19-én

A TÁRKI - az UniCredit Bank támogatásával - Európai Társadalmi Jelentést készített, amely kiemelten foglalkozik a demográfiai szerkezet, a foglalkozási szerkezet, és a jövedelmi elosztás európai összehasonlításával. E három témában neves szakértők és közéleti szereplők részvételével műhelybeszélgetéseket rendezünk.

right_arrow (1K)részletek
2008.09.17.
ábra
Hárompárti parlament?
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat eredménye szerint nőtt a kispártok támogatottsága: az MDF-é számottevően, míg az SZDSZ-é kismértékben. Az ellenzék továbbra is vezet a kormánypárttal szemben. Augusztusban a TÁRKI nem végzett Omnibusz kutatást, így a szeptemberi pártpreferencia eredményeket a júliusi és az azt megelőző hónap eredményeivel hasonlítjuk össze.
right_arrow (1K) részletek
2008.09.10.

Megjelent a "Társadalmi riport 2008" című kötet

A kötet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával készült.
A kötet szerkesztői Kolosi Tamás és Tóth István György a Central Kávéházban (2008. szeptember 10-én 9:30-kor) mutatták be a tanulmánykötetet, valamint áttekintést nyújtottak a kötet első megjelenése óta történt időszakról.
right_arrow (1K)részletek
2008.07.23.
ábra
Uborkaszezon
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett júliusi vizsgálat eredménye szerint továbbra is két párt jutna be a parlamentbe egy "most vasárnapi választáson", mivel az SZDSZ nem javított továbbra sem támogatottságán, míg az MDF-é csökken.

right_arrow (1K) részletek
2008.06.25.
ábra
Korrekció a politikai tőzsdén
Júniusban csökkent a különbség a két nagy párt támogatottsága között a TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett vizsgálat eredménye szerint.

right_arrow (1K) részletek


2008.06.10.

Jövedelem eloszlás, szociálpolitika, jövedelem konvergencia - műhelykonferencia az UniCredit Bankban 2008. június 10-én

A TÁRKI - az UniCredit Bank támogatásával - Európai Társadalmi Jelentést készített, amely kiemelten foglalkozik a demográfiai szerkezet, a foglalkozási szerkezet, és a jövedelmi elosztás európai összehasonlításával. E három témában neves szakértők és közéleti szereplők részvételével műhelybeszélgetéseket rendezünk.

right_arrow (1K)részletek
2008.06.10.

Gazdasági aktivitás vagy szociális támogatások? - A jóléti újraelosztás megváltozott keretfeltételei

A TÁRKI stratégiai tanulmányt készített a jóléti újraelosztás keretfeltételeiről és a szociálpolitika lehetséges reformjáról. Fő állításunk az, hogy paradigmaváltásra van szükség. A jóléti újraelosztás reformjának fő irányát az újraelosztás irányáról és célzottságáról folytatott beszélgetés helyett a foglalkoztatás növelése, az inaktivitás csökkentése és az újraelosztás morális alapjainak tisztázása felé kell fordítani. (A szöveg 1998-as. Az üzenet aktuális. Olvassa el!)

A tanulmány vezetői összefoglalója (pdf)

A teljes tanulmány letöltése (pdf)

2008.05.30.

Foglalkoztatottság, iskolázottság, növekedési korlátok - műhelykonferencia az UniCredit Bankban 2008. május 30-án

A TÁRKI - az UniCredit Bank támogatásával - Európai Társadalmi Jelentést készített, amely kiemelten foglalkozik a demográfiai szerkezet, a foglalkozási szerkezet, és a jövedelmi elosztás európai összehasonlításával. E három témában neves szakértők és közéleti szereplők részvételével műhelybeszélgetéseket rendezünk.

right_arrow (1K)részletek
2008.05.28.
ábra
Megállt a pártok támogatottságának csökkenése
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett májusi vizsgálat eredménye szerint ebben a hónapban nem csökkent tovább a pártok támogatottsága.

right_arrow (1K) részletek

2008.05.26.

TÁRKI Háztartás Monitor 2008

A 2008. március 12-én bemutatott TÁRKI Háztartás Monitor 2008 Jelentését, a "Köz, Teher, Elosztás" című kötetet teljes egészében elérhetővé tettük a TÁRKI honlapján. A kötet a 2007 őszén végrehajtott adatfelvétel alapján a jövedelemeloszlás, a szegénység, fogyasztás-megtakarítás témakörei mellett, a gazdasági attitüdök, elégedettség kérdéset is vizsgálja.

TÁRKI Háztartás Monitor 2008 teljes kötet (pdf, 3 MB)

2008.04.24.

TARGEN intergenerációs adatbázis

A Nyugdíj és Idősödés Kerekasztal és a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából a TÁRKI szabadon hozzáférhetővé tette intergenerációs adatbázisát, a TARGEN-t.
right_arrow (1K) részletek
2008.04.23.
ábra
Már csak a lakosság felének van pártszimpátiája
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett áprilisi vizsgálat eredménye szerint a választók mindössze fele szimpatizál valamelyik párttal. Az elmúlt hónapokban a biztos szavazó pártválasztók aránya a lakosság egyharmadára csökkent, de már pártszimpátiával is csak minden második választópolgár rendelkezik.

right_arrow (1K) részletek
2008.04.22.

Egyenlőtlenségek az EU országaiban- OECD módszertan alapján

A TÁRKI 2007 októberében a kibővült Európai Unió országait jövedelmi egyenlőtlenségek és szegénység szempontjából összehasonító tanulmányt készített. A tanulmány a lehető legfrissebb nemzetközi összehasonlításra alkalmas adatforrást, az EU .Community Statistics on Income and Living Conditions. (EU SILC) adatbázis 2005. évi adatait használja fel az EUROSTAT-tal kötött adathasználati szerződéssel összhangban. Az egyenlőtlenségek és a szegénység nemzetközi összehasonlítása az OECD munkatársai által kidolgozott módszertan alapján történik.

Tanulmány letöltése (angol nyelvű pdf, 0,5 MB)
2008.04.21.

Adótudatosság és újraelosztással kapcsolatos vélemények

Az állampolgárok adótudatosságáról 1996-ban és 1999-ben is végzett vizsgálatot a TÁRKI. Ezek, a Kornai János, Csontos László és Tóth István György által vezetett kutatások számos új eredményt mutattak be az adók és az állami kiadások percepciójáról, fiskális illúziókról és az állampolgároknak az adók felhasználásával való preferenciáiról. Ennek a kutatás-sorozatnak a folytatására került sor a TÁRKI és MEH közötti szerződés alapján 2007 júniusában. A kutatás korábbi hullámaival összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy, bár egyes területek esetében megfigyelhetők a növekvő adótudatosság irányába történő elmozdulások, áttörésről azonban semmiképpen sem beszélhetünk az állampolgárok adótudatossága terén.

Kutatási beszámoló letöltése (pdf, 7,6 MB)
right_arrow (1K)Állam és polgárai sorozat

2008.04.14.

Tárki-Unicredit Európai Társadalmi Jelentés

A TÁRKI bemutatta az Európai Társadalmi Jelentést, amelyet az UniCredit Bank támogatásával készített. A vizsgálat egyik újdonsága, hogy az Európai Unió országainak lakosságát mint egységes társadalmat mutatja be. "Az UniCredit Bank szívesen támogatta ezt a kutatást, amely hozzájárul az európai és magyar társadalom új minőségű megismeréséhez, és így igazi innovációt jelent." - hangsúlyozta Sipos József, az UniCredit Bank kommunikációs igazgatója. - "A TÁRKI-kutatás sok újat hozó eredményeinek bemutatására és hasznosítására közös, tudományos konferenciasorozat szervezésébe is fogtunk."

A tanulmány egyes fejezetei a demográfiai folyamatokkal, a foglalkozási szerkezettel, a jövedelmi különbségek alakulásával és az anyagi életkörülményekkel foglalkoznak.

right_arrow (1K)részletek

Vezetői összefoglaló (pdf, 3,8 MB)
Teljes tanulmány (pdf, 5,2 MB)
Prezentáció (pdf, 1,7 MB)
2008.03.26.
ábra
A politikai erőviszonyok változatlansága: A TÁRKI 2008. márciusi választáskutatásának eredményeiről
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett márciusi vizsgálat eredménye szerint a pártok támogatottsága nem változott lényegesen az elmúlt egy hónapban.

right_arrow (1K) részletek
2008.03.12.

Köz, teher, elosztás

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a 2007. őszi felvétel adatai alapján elkészült a TÁRKI Háztartás Monitor Jelentések sorozat legújabb jelentése KÖZ, TEHER, ELOSZTÁS címmel. A megjelent kötet bemutatójára és legfontosabb megállapításainak rövid ismertetésére 2008. március 12-én került sor. Főbb megállapításaink és a bemutató prezentáció után a kötet is rövidesen letölthető lesz.

TÁRKI Háztartás Monitor 2008 bemutató (Gellért Szálló, 2008. március 12.) (ppt, 391 KB)

Főbb megállapításaink (pdf, 120 KB)
2008.02.27.
ábra
Növekvő aktivitás, változatlan arányok: A TÁRKI 2008. februári választáskutatásának eredményeiről
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett februári vizsgálat eredménye szerint továbbra is vezet az ellenzék a kormánykoalícióval szemben, miközben a lakosság politikai aktivitása növekedett.

right_arrow (1K) részletek2008.01.30.
ábra
Változatlan erőviszonyok: A TÁRKI 2008. januári választáskutatásának eredményeiről
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett januári vizsgálat eredménye szerint továbbra is vezet az ellenzék a kormánykoalícióval szemben.

right_arrow (1K) részletek
2007.12.20. - Társadalmi Klíma Riport

Csak a kórházakban adnak kevesebben hálapénzt

A felnőtt magyar lakosság úgy látja, hogy a korábbi felmérésekhez képest a háziorvosoknál nem, azonban a kórházi orvosok esetében csökkent a hálapénz-adás elterjedtsége. Azonban a megkérdezettek több mint fele szerint továbbra is mindenki ad a szülészorvosnak hálapénzt, és több mint harmada vélte ugyanezt a sebészek és a gyermekorvosok esetében. Tíz emberből négy szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, bármikor adják is azt - derül ki a TÁRKI és az Image Factory legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából.
right_arrow (1K) részletek
2007.12.06. - Társadalmi Klíma Riport

Kis pénzt, nagy focit

Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci, mondta évtizedekkel ezelőtt Puskás Ferenc. Ez a szállóigévé vált mondat azóta is kísérti a magyar labdarúgást. Mégis: a lakosság kétharmada egyáltalán nem, vagy a jelenleginél sokkal kevesebbet költene közpénzekből a focira, míg minden ötödik állampolgár változatlanul hagyná a finanszírozás jelenlegi mértékét. A lakosság 14 százaléka tartja csak kívánatosnak, hogy több pénzt költsön az állam erre a sportágra - derül ki a TÁRKI és az Image Factory legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából.
right_arrow (1K) részletek
2007.11.28.
ábra
Változatlan erőviszonyok: A TÁRKI 2007. novemberi választáskutatásának eredményeiről
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett novemberi vizsgálat eredménye szerint az előző hónaphoz képest nem történt jelentős változás a pártok támogatottságában, továbbra is vezet az ellenzék a kormánykoalícióval szemben.

right_arrow (1K) részletek


2007.11.13. - Társadalmi Klíma Riport

A magyarok negyedét nem érdekli, hogy mit eszik

Míg az élelmiszerek szavatossági idejét a visegrádi országok polgárainak közel háromnegyede ellenőrzi vásárláskor, addig a termékösszetevőket csak a fogyasztók alig több mint fele nézi meg - derül ki a TÁRKI és az Image Factory közvéleménykutatásából. Mind a négy országban többségben vannak a tudatos vásárlók, azonban a csehek és a szlovákok inkább az adott termékektől teszik függővé a mustrát, a magyar és lengyel "gyanakvó alapossággal" szemben. Megdöbbentő, hogy a magyar és a lengyel vásárlók közel negyede soha nem nézi meg, mit tartalmaz az általa vásárolt étel. Pedig a hazai fogyasztók gyanakvását az évről-évre egyre nagyobb piaci értékben előforduló élelmiszerhamisítási botrányok is erősíthetnék. Míg a politika az ellenőrzéséket végző intézmények folyamatos átalakításával próbál lépni a biztonságos élelmiszerek érdekében, addig a mértékadó piaci szereplők egyre több alkalommal szólalnak fel a büntetőjogi szigorítás mellett. Nem csoda, hiszen az élelmiszeripar tisztességes szereplőinek milliárdos károkat okoznak az egyre gyakoribb átcímkézési és hamisítási ügyek - állapítja meg a legújabb Társadalmi Klíma Riport.
right_arrow (1K) részletek
2007.10.26.
ábra
Tovább csökken a pártok népszerűsége: A TÁRKI 2007. októberi választáskutatásának eredményeiről
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett októberi vizsgálat adatai azt mutatják, hogy tovább csökkent a pártválasztási hajlandóság, valamint hogy a FIDESZ-en kívül minden párt szimpatizánsainak szavazási hajlandósága is csökkent.

right_arrow (1K) részletek


2007.10.03.
ábra
Csak a FIDESZ tartja magát: A TÁRKI 2007. szeptemberi választáskutatásának eredményeiről
A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat adatai azt mutatják, hogy a FIDESZ kivételével minden parlamenti párt támogatottsága csökkent.

right_arrow (1K) részletek
2007.10.02. - Társadalmi Klíma Riport

Egyre kövérebbek vagyunk, de nem törődünk vele

A felnőtt lakosság egyharmada túlsúlyos, míg minden ötödik ember veszélyesen elhízott a kiszámolt testtömeg-index (BMI) alapján - derül ki a TÁRKI és az Image Factory közvélemény-kutatásából. Az emberek szubjektív megítélése saját testsúlyukról jelentősen eltér valós testtömeg besorolásuktól. A lakosság kétharmada gondolja úgy, hogy normális testsúllyal rendelkezik, míg valójában ez tíz lakosból csak négyre igaz. Túlsúlyosnak mindössze egynegyedük érzi magát, valójában 53 százalékuk elhízott. Az EU egyik legsürgetőbb egészségügyi kérdése a kontinens kóros elhízásának megállítása, itthon mégsem születtek átfogó megelőző programok a javulás érdekében. Az üzleti élet gyorsan alkalmazkodik a változó trendekhez: a nagy élelmiszergyártók egészséges termékekkel bővítik palettájukat, és a fogyasztók felvilágosítására is hajlandóak a kereslet fenntartása érdekében. A hazai életmódpiaci verseny kiéleződése mutatja, hogy a testképükkel elégedetlen rétegek óriási üzleti lehetőséget jelentenek - állapítja meg a legújabb Társadalmi Klíma Riport.
right_arrow (1K) részletek
2007.08.17. - TÁRKITEKINTŐ

Lakossági várakozások

A saját és az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése, és a jövővel kapcsolatos lakossági várakozások továbbra is sokkal rosszabbak, mint amilyenek 2006 nyaráig voltak, de 2007 júniusára kimozdultak a mélypontról. A lakosság saját anyagi helyzetének megítélése lényegében stagnált, az ország gazdasági helyzetét azonban 2007 júniusában árnyalatnyival jobbnak látták, mint negyed évvel korábban. A trendek alapján nem valószínű, hogy a közeljövőben optimistává válna a közhangulat, de a pesszimizmus csökkenése prognosztizálható - derül ki a KOPINT-TÁRKI 2007. 2. negyedéves Konjuktúrajelentéséből.
right_arrow (1K) részletek
2007.06.28.

A változás színei - Világbank könyvbemutató

2007. június 28-án tartotta könyvbemutatóját a TÁRKI szervezésében a VILÁGBANK a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Tükörtermében. A tanulmányt: A "harmadik rendszerváltás" - Kelet-Európa és a volt Szovjetunió öregedő népessége címmel mutatták be.
right_arrow (1K) tovább
2007.06.25.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjainak horizontális ex-ante értékelése

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azzal bízta meg a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet vezette konzorciumot (alvállalkozó: Kopint-Datorg), hogy készítse el az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban meghatározott prioritási tengelyek és beavatkozások hatásainak horizontális értékelését. Az értékelés során a hosszú távú gazdasági növekedésre, hosszú távú foglalkoztatásra, az államháztartásra, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokra és a társadalmi elosztásra gyakorolt hatásokat elemeztük. A részletes értékelő jelentéshez önálló vezetői összefoglaló tartozik.
right_arrow (1K) vezetői összefoglaló
right_arrow (1K) részletes elemzés

right_arrow (1K)Címlap, tartalom, bevezetés
right_arrow (1K)1. Hosszútávú gazdasági növekedési hatások
right_arrow (1K)2. A foglalkoztatás hosszú távú alakulására gyakorolt hatás
right_arrow (1K)3. Az államháztartásra gyakorolt hatás
right_arrow (1K)4. A hátrányos helyzetű csoportokra gyakorolt hatás
right_arrow (1K)5. Társadalmi elosztási hatások
right_arrow (1K)6. Az Operatív Programok társadalmi egyeztetésének ex-ante értékelése
right_arrow (1K)Hivatkozások
2007.06.13.

A TÁRKI nyáron is megállja a helyét a jégen

Idén először került megrendezésre a Kamaraerdei Curling Clubban a Cégek Közötti Curling Verseny.
right_arrow (1K) részletek
2007.06.01.

VI. Egészséginformációs Fórum

Május 23-24-én került sor a VI. Egészséginformációs Fórumra a KSH Keleti Károly termében.
A Fórumot a TÁRKI - Egészség Tudásközpont (TET) és a Központi Statisztikai Hivatal rendezte az Egészségügyi Minisztérium támogatásával. A VI. Egészséginformációs Fórum témája az idén az egészséginformáció szerepe az egészségügyi rendszert érintő reformfolyamatokban.
right_arrow (1K) tovább
Sajtóvisszhang: 2007.03.19.

Sik Endre az Origo vendége volt 2007. március 14-én

Sik Endre fotó Nem látja kellően megalapozottnak a miniszterelnök kijelentését az elharapódzó antiszemitizmusról Sik Endre, a TÁRKI szociológusa, akit a Vendégszobában kérdeztek olvasóink. Antiszemitizmus ugyanakkor létezhet zsidók nélkül is, mint ahogy pirézellenesség is létezik a kitalált nemzet nélkül - mondta. Sik visszautasította a statisztikák befolyásolásáról szóló feltételezéseket, az erre vonatkozó cinikus Churchill-mondást is gyűlöli.

right_arrow (1K) részletek az Origón 
Sajtóvisszhang: 2007.03.06.

A magyarok többsége még a nem létező népcsoportot is elutasítja

Népszabadság, Czene Gábor 2007. március 6. A "piréz" a fantázia terméke, ilyen népcsoport a valóságban nincs. Mégis: a magyarok többsége határozottan ellenzi a "pirézek" betelepülését az országba - akárcsak az arabok, a kínaiak vagy a románok befogadását. Magyarországon a felmérések szerint erősödött az idegenellenesség.
right_arrow (1K) részletek a Népszabadság Online-on 
Sajtóvisszhang: 2007.02.27.

Kolosi Tamás az Origo vendége volt

2007. február 22-én Kolosi Tamás az Origo Vendégszobában válaszolt az olvasók kérdéseire.
"- Ön szerint az országunk jó felé halad? [@finezti@]
- Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó pályáról 2002-ben kisiklottunk. A Medgyesy-kormány felborította a pénzügyi, költségvetési egyensúlyt és az első Gyurcsány-kormány ennek rendbetételénél fontosabbnak tartotta, hogy megakadályozza Orbán Viktor visszatérését a hatalomba. Most úgy gondolom, hogy pozitív folyamatok vannak a költségvetési egyensúly rendbetételére, de mind a kormányzat, mind az ellenzék túl sokat foglalkozik egymás politikai legyőzésével és túl keveset az ország jövőjével."
right_arrow (1K) részletek az Origón 
2007.02.22.

Szociálpolitikai rendszerek összehasonlítása

2006 nyarán a TÁRKI egy nemzetközi összehasonlítás keretében rövid áttekintést készített a magyar szociálpolitika néhány jellemzőjéről. A programot a Világbank finanszírozta, a Maastrichti Egyetem koordinálta, észt, lengyel és magyar kutatók vettek benne részt. A Világbank az alábbi címen tette elérhetővé a tanulmányokat.
right_arrow (1K) tovább 
Sajtóvisszhang: 2007.02.21.

A rendőrök a férfiakra és a romákra utaznak

Index 2007. február 21. "A rendőrök nagyobb valószínűséggel igazoltatnak férfiakat, mint nőket, s a romákat is gyakrabban állítják meg, mint a nem romákat - derül a Tárki felméréséből. A romák elmondásuk szerint gyakrabban tapasztalják a rendőrök udvariatlan, esetenként durva viselkedését."
right_arrow (1K) részletek az Index-en 
2007.02.20.

A társadalmi mobilitás forrásai

A magyar szociológia egyik meghatározó alakja, a TÁRKI elnöke "előadásában bemutatja, hogy az esélyegyenlőség eszméje miképpen valósult meg az elmúlt évtizedekben, és hogy megvalósulhat-e egyáltalában. A társadalmi közbeszédben többnyire a mobilitás korlátairól hallani - az előadás a szociológiai kutatások tükrében a mobilitás lehetőségeit elemzi, külön is hangsúlyozva az oktatás szerepét. Modellezi az egyén lehetséges mozgásait a társadalomban, és nagy hangsúllyal tárgyalja a képességek, szociális adottságok és életesélyek gyakran szélsőségesen értelmezett, ám a valóságban bonyolult viszonyrendszerét." Előadás a Mindentudás Egyetemén 2007. február 19-én.

right_arrow (1K) részletek a Mindentudás Egyeteme oldalán 
right_arrow (1K) Tekintse meg az előadás video file videóját.
right_arrow (1K) Tekintse meg az előadó portréját bemutató video file videót.
2007.02.16. - TÁRKITEKINTŐ

Elégedetlenség és félelem

Lengyelországban az országuk gazdasági helyzetét jónak érzékelők aránya nőtt az ellentétesen érzők rovására, míg Magyarországon a gazdaság helyzetét nagyon rossznak érzők aránya (ami a lengyelek körében elhanyagolható) nem nőtt az elmúlt fél évben. Országuk gazdasági jövőjét tekintve a lengyelek optimistábbak a magyaroknál. Nálunk, noha a magyarok közel fele fél az ország gazdaságának jövőjétől, de arányuk nem nőtt a tavalyi évhez képest - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.
right_arrow (1K) részletek
2007.02.13.

Miért kellenek a reformok?

"A reformkényszer szerintem nem egyszerűen azért van, mert különben fennáll egy újabb egyensúlyromlás veszélye, tehát a "megszorító" intézkedések hatása egy idő után elenyészik. Sokkal inkább arról van szó, hogy azokban az ágazatokban, amelyekben a rendszerváltó értelmiség komoly érdekeltségekkel rendelkezett, csak igen korlátozottan valósult meg a rendszerváltás." - Kolosi Tamás írása a 2007. február 10-i Népszabadságban.
right_arrow (1K) részletek 

Vita: "Ma Magyarországon a gazdasági rendszerváltást jellemző "eredeti tőkeátcsoportosítás" második szakasza vette kezdetét, melyben a gazdasági elit a termelő javak privatizálása után immár a közszférát is be kívánja kebelezni." - Szalai Erzsébet válasza Kolosi Tamás írására (Népszabadság, 2007. 02. 17.)
right_arrow (1K) részletek 
2007.02.07.

Megalakult a KOPINT-TÁRKI Zrt.

kopint_logo_t (2K)2007. február 7-én megalakult a KOPINT-TÁRKI Konjunktúrakutató Intézet Zrt. A KOPINT-TÁRKI arra törekszik, hogy egyrészt megőrizze azt a kritikai szellemiséget, független gondolkodásmódot, amely mindig is jellemezte a Kopint kutatásait, másrészt egy modern, a társadalomkutatással szervesen együttműködő műhelyt alakítson ki, amelynek kutatási eredményei iránt az Európai Unióban is jelentős érdeklődés várható.
right_arrow (1K) részletek

Interjú Palócz Évával, a Kopint-TÁRKI vezérigazgatójával a Népszabadságban
right_arrow (1K) részletek external (1K)
2007.01.23.

Könyvkritika a Társadalmi Riport 2006 című kötetről

Az Élet és irodalom című folyóirat 2007. 3. számában Weiss János kritikája olvasható a Társadalmi Riport című kötetről. A szerző három tanulmányt részletesebben ismertet...
right_arrow (1K) részletek az ÉS honlapján ... 
2006.12.19.
A Háztartás Monitor kutatás bemutatójának élénk sajtóvisszhangja volt...
» Interjú Tóth István Györggyel az M1 Napkelte 2006. március 13-i műsorában
2006.12.19.
A gazdasági növekedés milyen hatással van az egyenlőtlenségre és a szegénységre, vajon az újraelosztás, a közkiadások mértéke és szerkezete visszahat-e a gazdaság fejlődésére? - ezekről a kérdésekről beszélgettett Hámor Szilvia Tóth István Györggyel, a Tárki vezérigazgatójával.
right_arrow (1K) részletek a Népszabadság Online oldalán external (1K)
2006.11.22.
internet_hu_small (3K) A World Internet Project (WIP) magyarországi kutatása évente monitoring jelleggel vizsgálja a világ számos országában a lakosság körében az internet terjedésének társadalmi hatásait, valamint azt, hogy mely társadalmi és gazdasági tényezők befolyásolják az új technológiák elterjedését. Ebben a kötetben, ami immáron a harmadik a magyarországi WIP-kutatásokhoz kapcsolódó írásokat egybegyűjtő kiadványok sorában, a fenti témakörből kikerült írásokat teszünk közzé.
right_arrow (1K) részletek

2006.07.05.

Egészségügyi Reform Elektronikus Felmérés

A most induló egészségügyi reform, mely elsősorban lakosság egészségi állapotának javítását valamint az egészségügyi rendszer működési és finanszírozási problémáinak megoldását tűzte ki célul, csak úgy lehet igazán sikeres, ha tervezői és végrehajtói megismerik az egészségügy szereplőinek elvárásait és véleményét.
A TÁRKI Egészség Tudásközpont egy gyors elektronikus úton végzett felméréssel kíván hozzájárulni az egészségügyi reformról folyó szakmai-társadalmi vitához. A felmérés célja, hogy a szakemberek körében feltérképezze az egészségügyi reform aktuális kérdéseivel kapcsolatos elvárásokat, véleményeket, és ezek összefoglalóját a döntéshozók elé tárja - még a reform tervezésének lezárása előtt.
right_arrow (1K) részletek