negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


A visegrádi országok lakosságának véleménye a menekültek befogadásáról

Lengyelország és Magyarország inkább befogadó, Csehország és Szlovákia pedig inkább elutasító a háborús övezetekből érkező menekültekkel kapcsolatban – derül ki a TÁRKI 2015. októberi adatfelvételéből.
A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2015 utolsó negyedévében a menekültek befogadásával kapcsolatban végzett vizsgálatot négy közép-európai országban (Szlovákiában szeptember 1-9 között, Csehországban szeptember 7-14 között, Lengyelországban augusztus 17-24 között és Magyarországon október 16-23 között).

Az 1. ábrán látható, hogy a háborús övezetekből érkező menekültek befogadásával kapcsolatban leginkább a szlovákiai válaszadók elutasítóak: kétszer annyian (63 százalék) válaszoltak úgy, hogy egyáltalán nem kellene befogadni az innen érkező menekülteket, mint a leginkább befogadónak számító magyar válaszadók (32 százalék). A lengyel lakosság véleménye a magyarokéhoz áll közel.

1. ábra Be kellene-e fogadnia a háborús övezetekből érkező menekülteket? (%)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz (CEORG) 2015. október

A Közel-keletről, illetve Afrikából érkező menekültekkel kapcsolatban jóval kevésbé befogadó a lakosság mind a négy országban (2. ábra), de a lengyelek e tekintetben is befogadóbbak a másik három ország lakosainál.

2. ábra Be kellene-e fogadnia a Közel-Keletről, illetve Afrikából érkező menekülteket? (%)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz (CEORG) 2015. október


Szeitl Blanka (TÁRKI)