negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2015.04.29.

TÁRKI: Pártpreferenciák átrendeződése közben

A tavaly tavaszi országgyűlési választások óta eltelt egy évben számottevő mértékben átalakult a pártok támogatottsága, bár az erősorrend csak kisebb mértékben változott. Továbbra is Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt, de az elmúlt egy évben elvesztette szavazótábora harmadát, míg a Jobbik jelentős mértékben erősödött, így lényegesen csökkent a különbség a két párt között, miközben egyre szűkül a baloldalon az MSZP-DK közti olló is – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.
A legutóbbi, januári kutatáshoz képest a kormánypártok szavazótábora nem változott a teljes népesség körében, januárban 24%, áprilisban 23% volt, a pártválasztók körben viszont 41%-ról 38%-ra módosult az arányuk. A második legerősebb párt továbbra is a Jobbik, amelynek tábora a teljes népességen belül 12%-ról 14%-ra, a pártválasztók körében pedig 21%-ról 24%-ra nőtt január és április között. Ugyanekkor az MSZP támogatottsága szinte változatlan maradt: a teljes népesség körében 11% után 10%-on állnak, míg a pártválasztók között 19%-ról 17%-ra változott szimpatizánsaik aránya. A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül januárban 6%-ot, áprilisban 5%-ot kapott, a pártválasztók körében 10% után 9%-on áll. Az LMP mindkét hónapban 3%-os a teljes népesség és 5%-os a pártválasztók körében, míg az Együtt valamint a PM egyaránt 1-1%-ot vonz mindkét választói csoportban. A teljes választókorú népesség 40%-a nem tud vagy nem akar pártszimpátiával kapcsolatban válaszolni.
Bár az év elejéhez, januárhoz képest csak kisebb változások mutatkoztak és inkább a stabilitás jellemezte a pártok erőviszonyait, érdemes megvizsgálni azt, hogy miként változtak a pártok bázisai az elmúlt 12 hónap folyamán a teljes népesség körében. A parlamenti választást követő első felméréshez, vagyis 2014 májusához képest jelentős változások zajlottak le mind a kormánypártok és az ellenzék viszonylatában, mind pedig az ellenzéken belül. A Fidesz-KDNP tábora körülbelül harmadával csökkent 33%-ról 23%-ra, miközben 28%-ról 34%-ra nőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága.

Természetesen nem lehet egyetlen blokként kezelni az ellenzéki pártokat, hiszen a kormánypártoknak van jobboldali és baloldali ellenzéke egyaránt, amelyek egymással is vetélkednek, de még a baloldali ellenzéki pártok is rivalizálnak egymással. A Jobbik erősödését érzékeltethetjük azzal, hogy miként változott a párt bázisának nagysága a kormánypártokhoz képest, de úgy is, hogy miként változott a legnagyobb baloldali párthoz képest. Míg korábban a Fidesz-KDNP tábora több, mint háromszor (3,2) nagyobb volt a Jobbikénál, addig ez az arány ma már mindössze alig több, mint másfélszeres (1,6). Ezen túlmenően a Jobbik mára már egyértelműen a legnagyobb ellenzéki erővé vált. Egy évvel korábban a jobboldali radikális tábor méretében az MSZP táborral azonos nagyságú volt (10-11%), 2015 áprilisában viszont már a Jobbik tábora közel 40%-kal (4 százalékponttal) nagyobb, mint a szocialistáké. A baloldali pártok között is lezajlott egyfajta átrendeződés az MSZP és a Demokratikus Koalíció versengésében. Míg tavaly májusban a szocialista tábor közel négyszer (3,9) nagyobb volt, mint a DK-é, addig mostanra ez az arány kétszeresre mérséklődött.

A TÁRKI legközelebb 2015 nyarán fogja közölni a pártpreferencia mérésének eredményeit.
Az adatfelvétel 2015. április 16. és 23. között zajlott 1004 fős országos véletlen mintán személyes kérdezéssel, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.


TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás