negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Jönnek az oroszok? – avagy kik tartanak leginkább Oroszország térnyerésétől?

A lengyelek tartanak leginkább attól, hogy Oroszország törekedni fog kelet-európai befolyásának növelésére – derül ki a CEORG 2014. áprilisi kutatásából.
A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2014 áprilisában az ukrajnai helyzet kapcsán több kérdést is feltett Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában. Első elemzésünkben három ország lakosainak a véleményét mutatjuk be arról, hogy szerintük Oroszország mennyire törekszik a közeljövőben arra, hogy visszaszerezze irányítását Európa azon része fölött, ahol élünk (1. ábra).
1. ábra: Ön szerint Oroszország a közeljövőben mennyire fog arra törekedni arra,
hogy visszaszerezze az irányítást Európa azon része fölött ahol élünk? (%)
ábra

Az adatokból az látszik, hogy leginkább a lengyelek tartanak Oroszországtól: majdnem minden ötödik lengyel válaszolt úgy, hogy véleménye szerint Oroszország teljes mértékben arra fog törekedni, hogy növelje befolyását a régióban (arányuk majdnem kétszerese a magyar és több mint négyszerese a szlovák adatoknak), és a lengyel válaszadók majdnem kétharmada vélekedik úgy, hogy Oroszországnak vannak ilyen céljai.

A legkevésbé a szlovák válaszadók tartanak Oroszország térnyerési szándékaitól, körükben a legmagasabb azok aránya, akik szerint ilyen veszély nem fenyeget. A három ország közül Magyarország áll középen: a magyar válaszadók tizede úgy vélekedik, hogy Oroszország teljes mértékben törekedni fog Kelet-Európa visszaszerzésére.

A magyarországi adatok részletes elemzése alapján azt mondhatjuk, hogy a városokban lakók (és különösen a budapestiek) gondolják úgy, hogy Oroszország ambíciója befolyásának visszaszerzése a régióban.

Továbbá, minél iskolázottabb valaki, annál inkább van véleménye a kérdésről, s annál kevésbé gondolja úgy, hogy Oroszországnak becsvágya lenne a hatalom visszaszerzése Európa azon része fölött ahol élünk (2. ábra).

2. ábra: Ön szerint Oroszország mennyire törekszik a közeljövőben arra,
hogy visszaszerezze az irányítást Európa azon része fölött ahol élünk? – az iskolai végzettség szerint (%)
ábra

Szeitl Blanka (TÁRKI)