negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2012.10.30.

TÁRKI: Növekvő nagy pártok, aktivizálódó választók – forró október

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint emelkedett mind a Fidesz-KDNP, mind pedig az MSZP támogatottsága októberben, miközben csökkent a bizonytalanok aránya az előző hónaphoz képest.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján októberben az előző hónaphoz képest 5 százalékponttal csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők vagy azt nem kinyilvánítók aránya.


Októberben a FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a szeptemberi 15%-ot követően októberben 18%-ra nőtt, az MSZP-é pedig 11%-ról 15%-ra változott. Szeptemberben is 4 százalékpont volt a különbség a két nagy párt támogatottságában, míg egy évvel korábban ez 12 százalékpont volt.


A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 56%-ról 50%-ra csökkent az elmúlt hónap alatt. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága 34%-ról 37%-ra, az MSZP-é pedig 24%-ról 30%-ra nőtt. Itt érdemes megjegyezni, hogy az adatfelvétel az október 23-i nemzeti ünnep előtt zajlott, október 10. és 17. között.

A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan maradt, legalábbis a mérési hibahatáron belül változtak. Szeptemberben a Jobbikot a teljes népesség 9%-a, októberben pedig 10%-a választotta, a pártválasztók körében pedig 21%-ról 19%-ra módosult a támogatottságuk. Az LMP a teljes népességen belül szeptemberhez képest 1 százalékpontot csökkent, támogatottsága 4%-os volt. A pártválasztók körében 10%, illetve 9%-ot ért el. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 3%-ról 1%-ra, a pártválasztók körében 7%-ról 2%-ra csökkent.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás