negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2012.09.26.

TÁRKI: Szabad a vásár – a választók több mint fele nem választana

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint tovább emelkedett a nem választók aránya: szeptemberben már határozottan több, mint a választók fele nem tudja vagy nem árulja el, hogy melyik pártra szavazna. Emellett alacsony az elkötelezett szavazók aránya is: csupán a választópolgárok negyede menne el biztosan szavazni és tudja is, hogy kire voksolna.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján szeptemberben az előző két hónaphoz képest nőtt a pártpreferenciával nem rendelkezők vagy azt eltitkolók aránya, amely így már stabilan a választónépesség 50%-a felett van. Összességében minden negyedik választópolgár állítja szeptemberben, hogy egy következő parlamenti választáson biztosan részt venne és van is választott pártja. A választási regisztráció kapcsán felélénkült közbeszéd kiemeli a választók tudatosságát és mozgósíthatóságát; ebből a szempontból érdemes megjegyezni, hogy a Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció és az MSZP szavazói a leginkább elkötelezettek pártjuk mellett, hiszen tízből körülbelül hat választójuk tekinthető biztos szavazónak, míg a legkevésbé az LMP szimpatizánsai ígérik biztosra részvételüket, tízből négyen nyilatkoztak így. A Jobbik szavazói korábban jóval elkötelezettebbek voltak, mint jelenleg: tavaly novemberben még tízből hét, idén szeptemberben pedig már csak öt szavazójuk áll biztosan a párt mögött.


Szeptemberben a FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a júliusi 18%-ot követően szeptemberben 15%-ra csökkent, az MSZP-é pedig 12%-ról 11%-ra változott. A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 52%-ról 55%-ra nőtt az elmúlt két hónap alatt. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága 38%-ról 34%-ra, az MSZP-é pedig 25%-ról 24%-ra módosult.


A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan: júliusban a Jobbikot a teljes népesség 10%-a, szeptemberben pedig 9%-a választotta, a pártválasztók körében pedig 22%-ról 21%-ra módosult a támogatottságuk. Az LMP a teljes népességen belül júliusban és szeptemberben egyaránt 5%-ot, a pártválasztók körében 10-10%-ot ért el. A Demokratikus Koalíció szavazói a teljes népességen belül 2%-ról 3%-ra, a pártválasztók körében viszont 3%-ról 7%-ra nőttek.

A kutatás adatfelvétele 2012. szeptember 12. és 18. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás