negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


A Világbank Nonfinancial Defined Contribution Pension Schemes in a Changing Pension World című kötetének budapesti bemutatója

Az eszmei tőkeszámlás nyugdíjrendszer (a hazai vitákban időnként egyéni számlás vagy angol betűszóval NDC rendszer néven) az elmúlt másfél évtizedben komoly nemzetközi karriert futott be, hazánkban is jelentős visszhangot kiváltva.

A svéd Társadalombiztosítási Hivatal a Világbankkal karöltve 2009-ben nagy visszhangot kiváltott nemzetközi konferenciát tartott a kérdéssel kapcsolatban. A konferencia tanulmányai a Világbank kiadásában idén nyáron két kötetben jelentek meg Nonfinancial Defined Contribution Pension Schemes in a Changing Pension World címmel.

A könyv budapesti bemutatójára a szerkesztők részvételével 2012. szeptember 19-én került sor a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet szervezésében. Az esemény célközönsége a nyugdíjrendszerrel foglalkozó döntéshozói és kutató közösség valamint szakújságírók.

Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes?

Időpont: 2012. szeptember 19. 11:00-17:00 óra
Helyszín: Károlyi-Csekonics Rezidencia, Budapest VIII, Múzeum utca 17
Az esemény szponzorai: Svéd Társadalombiztosítási Hivatal (tbc), TÁRKI Társadalom-kutatási Intézet

Program

11:00-13:00 Az NDC rendszerek eddigi tapasztalatai és a bennük rejlő lehetőségek: A közelmúlt világbankos és kutatói publikációi

Robert Holzmann (University of Malaya) és Edward Palmer (University of Uppsala) (2012): NDC in the Teens: Lessons and Issues. In: R Holzmann, E Palmer és D Robalino (szerk.) NDC Pension Schemes in a Changing Pension World, Volume 1: Progress, Lessons and Implementation, Ch. 1. Washington DC: World Bank.

Bodor András és Michal Rutkowski (mindkettő World Bank) (2012): NDC Schemes as a Pathway toward Politically Feasible Pension Reform. In: R Holzmann, E Palmer és D Robalino (szerk.) NDC Pension Schemes in a Changing Pension World, Volume 2: Gender, Politics, and Financial Stability, Ch. 15. Washington DC: World Bank.

Gál Róbert Iván, Gergely Vera és Medgyesi Márton (TÁRKI)(2011): National Transfer Accounts in Hungary: Contribution Asset and Returns in a Pay-As-You-Go Pension Scheme. In RD Lee és A Mason (szerk.): Population Aging and the Generational Economy, Ch. 32. Cheltenham UK és Northampton MA: Edward Elgar.

14:00-16:00 Panelvita: Az NDC rendszer lehetőségei és korlátai Magyarország számára
Levezető elnök:
Kovács Erzsébet (BCE)
További résztvevők:
Bodor András (Világbank)
Fehér Csaba (MNB)
Gál Róbert Iván (TÁRKI)