negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Hét a magyar igazság?

A felnőtt lakosság várakozásai szerint összesen hét aranyérmet szereznek a magyar sportolók a londoni olimpián – derül ki az olimpia kezdete előtt két héttel végzett TÁRKI-kutatásból.

A lakosság véleményét július közepén, az olimpia kezdete előtt két héttel kérdeztük arról, hogy hány magyar győztest várnak Londonban. Ekkor a lakosság igen bizakodó volt az aranyérmek tekintetében, hiszen az atlantai olimpián elért eredményhez közelített a várakozás: a felnőtt magyar lakosság ugyanis átlagosan 6,77, azaz közel 7 aranyérmet remél.

ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz-kutatás, 1000 fős mintán

A pekingi olimpián elért 3 aranyéremre tehát csak egyszeri visszaesésként tekint a lakosság, elvárásait inkább a korábbi olimpiák eredményeihez igazítja.

A fiatalok és a kistelepüléseken élők elvárásai magasabbak az átlagosnál: a 40 évnél fiatalabbak átlagosan 7,1 aranyérmet remélnek, a községben élők pedig átlagosan 7,2-t aranyat. A fővárosiak várakozása mutatkozott leginkább visszafogottnak: a budapestiek átlagosan 6,4 aranyérmet várnak.

A férfiak körében az olimpián is a legfontosabb szám a labdarúgás, 25%-uk ezt említette az első helyen, további dobogós helyezettek a vízilabda (17%) és az úszás (16%). A nőket sokkal inkább az úszó számok (35%) vonzzák majd a képernyők elé. Jelentősebb arányban női szurkolóra a kajak-kenu versenyzők (12%) és a vízilabdások (10%) számíthatnak.

Tátrai Annamária (TÁRKI Zrt.)