negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Az olimpia mindenkié? Tízből hat magyar érdeklődik az ötkarikás játékok iránt

A felnőtt lakosság hattizede tervezi, hogy figyelemmel kíséri az idén Londonban megrendezendő olimpiai játékokat, és nemcsak a férfiak érdeklődnek, hanem a nőknek is a fele várja az olimpiát – derül ki az olimpia kezdete előtt két héttel végzett TÁRKI-kutatásból.

Tízből hat magyar felnőtt (62%) érdeklődik a most kezdődő londoni olimpia iránt. Bár a főbb társadalmi jellemzők szerint szinte minden csoportnak legalább a fele úgy nyilatkozott, hogy érdekli, mi fog történni az olimpián, természetesen vannak olyan csoportok, amelyek még az átlagosnál is érdeklődőbbek. Így például, tízből közel nyolc férfi (77%) figyeli majd az olimpiával foglalkozó műsorokat és híradásokat, de még a nőknek is a fele így nyilatkozott (50%). A fővárosban élők és a magas iskolai végzettségűek szintén az átlagosnál nagyobb érdeklődést mutatnak. A budapestiek 74%-a, míg a felsőfokú végzettségűek 81%-a szeretné figyelemmel kísérni a közelgő sporteseményt. Az átlagos szintű érdeklődéstől tehát elmarad a községben élők (57%) és az alacsony iskolai végzettségűek (52%) érdeklődése, de még körükben is legalább minden második magyar várhatóan követi majd az eseményeket.

Az olimpia iránti érdeklődés néhány fontosabb jellemző szerint

ábra
Úgy tűnik tehát, hogy alapvetően igen nagy az érdeklődés a magyar társadalomban az olimpia iránt, az ötkarikás játékok jelszava – „Gyorsabban Magasabbra Erősebben” – és eszméje a magyar társadalmon belül a versenyszelleműeket és az olyan helyzetben élőket érdekli még inkább, akik megengedhetik maguknak, hogy a „cirkusz” és a „kenyér” közül a „cirkuszt” válasszák. Ki kell ugyanakkor azt is emelnünk, hogy az olimpia fiatalokat és időseket egyformán lázba hoz, ebben a tekintetben nem mutatkozott különbség a lakosságon belül.

A kutatás kitért arra is, hogy mely sportágak tarthatnak számot a legnagyobb figyelemre a magyar lakosság részéről. Nem meglepő, hogy a látványos csapatsportok, illetve azok a sportágak végeztek elől, melyekben nagyobb az éremszerzés esélye. Az olimpia iránt érdeklődők körében a legnépszerűbb sport az úszás. Minden negyedik magyart (25%) az úszó számok érdeklik a leginkább, az úszás így felülkerekedett az olimpiától eltekintve nézettségi adatokban minden más sportot megelőző labdarúgáson is (17%). Népszerűek még a magyar érdekeltségű csapatsportok is, azaz a vízilabda (14%) és a kézilabda (8%). A kajak-kenu a negyedik a népszerűségi sorban, a sporteseményeket követők 10%-át ez érdekli a leginkább.

Mely sportág versenyei érdeklik a leginkább?

ábra
A férfiak körében az olimpián is a legfontosabb szám a labdarúgás, 25%-uk ezt említette az első helyen, további dobogós helyezettek a vízilabda (17%) és az úszás (16%). A nőket sokkal inkább az úszó számok (35%) vonzzák majd a képernyők elé. Jelentősebb arányban női szurkolóra a kajak-kenu versenyzők (12%) és a vízilabdások (10%) számíthatnak.

Tátrai Annamária (TÁRKI Zrt.)