negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2012.06.27.

TÁRKI: Júniusban nem profitált az MSZP a Fidesz népszerűségvesztéséből

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága hosszabb ideje tartó trendbe illeszkedve májusban lényegében az MSZP támogatottságának szintjére esett. Júniusban, bár kismértékben nőtt a különbség a két párt között, támogatottságuk továbbra is közel áll egymáshoz. A bizonytalan szavazók és a választásukat titkolók aránya változatlan, júniusban is lényegében a választók fele tartozik ide.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján júniusban az előző hónaphoz képest változott a Fidesz és az MSZP támogatottsága a pártválasztók körében, de csak kismértékben: továbbra is kicsi a különbség a két párt között, különösen, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy milyen pályát futottak be a választások óta eltelt két év során. A legjelentősebb csoport azonban továbbra is azoké, akik nem tudják vagy nem mondják meg, kire szavaznának, hiszen minden második választóról nem lehet tudni, kire szavazna.

A pártpreferenciák alakulása 2010 májusa óta a teljes népesség körében (%)
ábra
forrás: TÁRKI havi Omnibusz kutatás

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül májusi 16%-ról 18%-ra, a szocialista párté pedig 15%-ról 14%-ra változott. Ahogy az alábbi ábra is mutatja, mindez az elmúlt két év fő trendjébe illeszkedik, amelynek természetes része a kismértékű hullámzás az egyes hónapok között. Eközben a pártszimpátia kérdésében bizonytalanok vagy titkolózók aránya nem változott: arányuk az elmúlt hónapban 49% volt, jelenleg pedig 48%. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága májusról júniusra 32%-ról 36%-ra nőtt, eközben az MSZP-é 31%-ról 27%-ra csökkent.


A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan. A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül májusban és júniusban egyaránt 11%, míg a pártválasztók körében az előző havi 21% után jelenleg 22%-on áll. Az LMP a teljes népességen belül az elmúlt egy hónapban változatlanul 5%-ot, a pártválasztók körében pedig a májusi 11%-ot követően 10%-ot ért el. A Demokratikus Koalíció szavazói a teljes népességen belül változatlanul 2%-ot tesznek ki, amely arány a pártválasztók körében 4%-ról 3%-ra módosult.A kutatás adatfelvétele 2012. június 14. és 20. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás