negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2012.04.25.

TÁRKI: Megtört a Jobbik szárnyalása

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. áprilisi pártpreferencia-kutatása alapján a kormánypártok továbbra is jelentős előnnyel vezetnek a többi parlamenti párt előtt. A pártok támogatottsága általában véve az év eleji képet mutatja, míg a Jobbik népszerűsége az elmúlt bő félévben kis lépésekben csökkenni látszik.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján áprilisban nagyon hasonló eredményeket találunk, mint amilyeneket az év elején figyelhettünk meg. Az elmúlt hónapokban némi ingadozás mellett a FIDESZ-KDNP és az MSZP szinten maradt, a Jobbik támogatottsága viszont az elmúlt hónapok időleges növekedése után az elmúlt évi szintre csökkent vissza. A kis pártok támogatottsága ugyanakkor enyhén nőtt. Összességében a Jobbik kivételével a parlamenti pártok népszerűsége nagyon hasonló a januári-februári szinthez.


A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül áprilisban 21%, a szocialista párté 13%, míg a pártszimpátia tekintetében bizonytalanok vagy titkolózók aránya lényegében változatlan, 45%. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága 39%, az MSZP-é 25%.


A másik két parlamenti frakció pártjai közül a Jobbik a teljes népességen belül 9%-on, az LMP pedig 5%-on áll, míg a pártválasztók között a Jobbiknak 16%, az LMP-nek pedig 10% a támogatottsága. A Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 3%-a voksolna áprilisban, a pártválasztók körében 6%-os a táboruk.A kutatás adatfelvétele 2012. április 11. és 18. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás