negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Konferencia az európai társadalmak egyenlőtlenségeiről és az egyenlőtlenségek hatásairól

Hogyan alakultak az egyenlőtlenségek a világ fejlettebb országaiban az elmúlt harminc évben? Mi okozza az egyenlőtlenségek növekedését? Milyen következményekkel járnak a nagyobb egyenlőtlenségek a társadalmi összetartozásra, a politikai rendszerekre? Milyen korlátokat és kihívásokat jelent a társadalompolitika számára az egyenlőtenségek növekedése? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az „Egyenlőtlenségek és az európai társadalmakra gyakorolt hatásaik” című nemzetközi konferencia, amelyet a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet és partnerei rendeznek Budapesten március 23-án és 24-én.
A konferencia a két éve indult GINI (Growing Inequailites’ Impacts – Növekvő Egyenlőtlenségek Hatásai) kutatás eddigi eredményeit összegzi. A kutatást az Európai Unió az FP7-es keretprogramjából finanszírozza. A kutatás célja, hogy feltérképezze az európai országokban melyek a növekvő jövedelmi, anyagi és oktatási egyenlőtlenségek fő társadalmi, kulturális és politikai hatásai. A kutatásban a szakértők interdiszciplináris módon, gazdasági, szociológiai és politikatudományi szempontokat ötvözve elemzik 29 ország egyenlőtlenségi folyamatait.

A projektben a TÁRKI az egyenlőtlenségek politikai és kulturális hatásait vizsgáló munkacsomagot irányítja Tóth István György és Herman van de Werfhorst vezetésével. A TÁRKI kutatói ezen kívül az egyenlőtlenségek észlelését és azok politikai hatásait elemző tanulmányok szerzői, valamint részt vesznek az egyenlőtlenségek közpolitikai hatásait vizsgáló munkacsomag munkájában is.

A konferencia résztvevői a világ 28 országának egyenlőtlenségeket kutató egyetemeit, intézeteit képviselik, az európai résztvevők mellett japán, dél-koreai és kanadai tudósok jelen lesznek az eseményen. A kutatásban a TÁRKI partnerei olyan elismert intézetek és egyetemek, mint a brit London School of Economics, a holland University of Amsterdam, az ír University College Dublin, vagy az olasz University of Milan, illetve az Antwerpeni Egyetem.

A kétnapos konferencia előadói között szerepel többek között Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa, Richard Wilkinson, a Notthingham-i Egyetem professzora, Michael Förster, az OECD senior politikai elemzője, vagy Andrea Brandolini, a Bank of Italy igazgatója.

A részletes programot az érdeklődők innen tölthetik le.
A kutatás eddigi eredményeiről, a résztvevőkről és magáról a kutatásról bővebb információt a projekt weboldalán találhatnak.