negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


OECD egyenlőtlenségi jelentés: 30 éve nem látott mélypont

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet, az OECD elemzések rendszeres szerzőjeként és magyar partnereként vendégül látta a nemzetközi szervezet képviselőjét Budapesten a “Megosztva állunk: miért növekednek az egyenlőtlenségek?” című jelentés bemutatójának alkalmából.
Március 22-én az Európa Kávéházban tartott bemutatón Tóth István György a TÁRKI vezérigazgatója, Dr. Michael Förster, az OECD senior szakpolitikai elemzője, a jövedelemeloszlás és szegénység nemzetközi szakértője és Dr. Medgyesi Márton, a TÁRKI vezető kutatója tartottak előadást arról, hogy hogyan nyílt rekordszélességűre az elmúlt 30 évben az OECD tagállamokban a szegények és gazdagok közötti olló, és milyen sürgős feladatokkal kell a kormányoknak szembenézniük az egyenlőtlenségek leküzdése érdekében.

Michael Förster előadásában összefoglalta az elmúlt 30 év egyenlőtlenségi folyamatait. Megállapította, hogy a legutóbbi gazdasági visszaesésig az OECD tagországok túlnyomó többségében nőttek a jövedelem különbségek és a háztartások jövedelmi egyenlőtlenségei. Az országokban az egyenlőtlenségek a gazdasági és foglalkoztatási növekedés időszakai alatt is növekedtek. Az OECD jelentés a fent említett folyamatok mögött rejlő fő mozgatórugókat tárja fel. Az elemzésben a szerzők megvizsgálják, hogy a globalizáció, a technológiai fejlődés, illetve az intézményi és szabályozói reformok milyen mértékben hatottak a jövedelmek eloszlására. A jelentés arra is rávilágít, hogy a család és háztartások strukturális változásai miképpen befolyásolták a háztartások jövedelmeit és a jövedelmi egyenlőtlenségeket. A tanulmányban arról is képet kaphatunk, hogy az adó és támogatási rendszerek hogyan hatottak a háztartások jövedelmeinek eloszlására. A jelentésben a szakértők kifejtik, hogy mely szakpolitikai eszközök tűnnek a leghatékonyabbnak az egyenlőtlenségek növekedésével szemben.

Medgyesi Márton “Jövedelem eloszlás és megélhetési nehézségek a gazdasági válság alatt Magyarországon” címmel tartott helyzetelemzést a hazai helyzetről. Előadásában a gazdasági válság jövedelemeloszlásra és a háztartások jól-létére gyakorolt hatásait elemezte a Tárki Háztartás Monitor kutatás 2010-es adataira alapozva. A válság tetőpontján, a 2009-es év során a foglalkoztatottság erősen csökkent, amely jelentős bevételcsökkenéshez vezetett a háztartások körében. A háztartások emellett elszenvedték a forint árfolyamváltozását, és a forintgyengülés miatt, a devizahitelesek előre nem látható többletkiadásokkal szembesültek hiteleik visszafizetésekor. A felmérés adatai lehetővé tették a növekvő munkanélküliség bevételekre gyakorolt hatásának és a válság háztartások eladósodottságára kifejtett hatásának együttes elemzését.

A bemutatón elhangzott előadásokat a következő címen tölthetik le angol nyelven: /en/index.html. A teljes OECD jelentés, a sajtóanyagok és a táblázatok a következő webcímekről tölthetők le angol nyelven: http://www.oecd.org/els/social/inequality és http://www.oecd.org/dataoecd/40/58/49170768.pdf

Válogatás a tájékoztató sajtómegjelenéseiből

Index.hu - "Az egyenlőtlenség olyan mint a koleszterin"
Élet és Irodalom - "Az egyenlőtlenségek növekedése megállítható"
Inforadio.hu - "Ne tegyünk nagyobb terhet azokra, akik a legkevesebbet keresik" Hallgassa meg az Info Rádió Michael Försterrel és Medgyesi Mártonnal készített interjúit.
Hirado.hu - "Tovább nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok között"
Index.hu - "A gazdagok még gazdagabbak lettek"
Napi.hu - "Meglepő erők miatt szakad a társadalom"