negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Minden ötödik magyar szerint Magyarország még Magyar Köztársaság

Tízből két magyar úgy hiszi, még ma is „Magyar Köztársaság” hazánk megnevezése. A szűk többség számára a „Magyarország” a szimpatikusabb megnevezés, de a Köztársaság szót tízből négyen hiányolják – derül ki a TÁRKI januári kutatásából.
2012. január 1-jétől hazánk hivatalos megnevezése megváltozott. Az 1989-ben alkotmányba foglalt „Magyar Köztársaság” megnevezést ekkor a „Magyarország” váltotta fel. A TÁRKI 2012. januári Omnibusz kutatása szerint a változást követő hónap végén a felnőtt lakosság 20%-a minderről nem értesült, ők úgy tudják, hogy jelenleg is Magyar Köztársaság hazánk hivatalos megnevezése. Négyből hárman (77%) tudják helyesen, hogy az ország, melynek állampolgárai, a Magyarország nevet viseli, míg 3% a bizonytalanok, illetve az egyéb választ adók aránya.

ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz 2012. január


Az ország hivatalos nevének változásával kapcsolatban különbség van a politikailag aktív és inaktív népesség között. Valamivel jobban értesültek ugyanis azok, akik úgy nyilatkoztak, egy „most vasárnapi” szavazáson részt vennének: köztük 80% a helyes választ adók aránya, míg a politikailag passzívak között mindössze 73%.

A kutatás kitért arra is, hogy a felnőtt lakosság számára melyik megnevezés a szimpatikusabb. Ebben a tekintetben erős megosztottságot tapasztaltunk. A népesség valamivel több, mint fele (53%) a „Magyarország” megnevezést választaná, tízből négyen azonban hazánk nevében megőriznék a „Köztársaság” szót.

ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz 2012. január


Az ország hivatalos nevével kapcsolatos preferenciákkal a válaszadó pártszimpátiája erősen összefügg: Fidesz-KDNP szavazóinak negyede (25%), a Jobbik választóinak 40%-a, míg az MSZP táborának több mint fele (54%) választaná inkább a „Magyar Köztársaság” megnevezést.

Tátrai Annamária, TÁRKI