negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2012.02.29.

TÁRKI: A választások óta nem volt még ilyen közel egymáshoz a FIDESZ-KDNP és az MSZP

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. februári pártpreferencia-kutatása alapján továbbra is magabiztosan vezet a FIDESZ-KDNP az MSZP és a többi parlamenti párt előtt, ugyanakkor a 2010-es országgyűlési választások óta idén januárban és februárban állt a két nagyobb párt a legközelebb egymáshoz.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján az elmúlt egy hónapban kis mértékben nőtt mind a FIDESZ-KDNP, mind pedig az MSZP támogatottsága, míg a pártválasztásukat eltitkolóké valamelyest csökkent. A pártpreferenciájuk tekintetében bizonytalanok vagy azt eltitkolók táborának csökkenéséből tehát a két nagyobb párt, főleg a szocialisták profitáltak, mert bár a FIDESZ-KDNP és az MSZP támogatottsága egyaránt 2-2 százalékponttal nőtt az elmúlt egy hónapban, de ez az alacsonyabb támogatottságú szocialisták esetében arányosan nagyobb növekedést jelent. Februárban a kormánypártokat a januári 18% után teljes népesség 20%-a választotta, míg a szocialista pártra a januári 11%-ot követően 13% szavazna. A pártszimpátia tekintetében döntésképtelenek vagy választott pártjuk nevét el nem árulók aránya a januári 50% után februárban 47%-ra csökkent. A pártválasztók körében az előzőekhez hasonló változásokat találunk: a FIDESZ-KDNP támogatottsága a januári 37%-ról 39%-ra, az MSZP-é pedig 23%-ról 26%-ra nőtt. A pártpreferenciák terén az elmúlt másfél évben történt elmozdulások hatására a két nagyobb párt közötti különbség idén januárban és februárban a legkisebb a 2010-es parlamenti választások óta. Az elmúlt hónapokban nem történtek lényegi elmozdulások, ehhez képest ebben a hónapban az eddigiektől valamelyest elütő, bár kismértékű változásokat mértünk. Hogy ezek a változások egy trendváltás első jelei vagy csak egyszeri jelenségek, arra a következő hónapok pártpreferencia-kutatásai adhatják meg a választ.


A másik két parlamenti párt közül a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül nem változott, mivel januárban és februárban egyaránt 11%-nyian szavaztak volna a Jobbikra, a pártválasztók között viszont kismértékben, 23%-ról 21%-ra csökkent a táboruk. Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül januárban 4%, februárban 3% volt, a pártválasztók körében pedig 9%-ról 7%-ra csökkent.


A parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció először lépte át a parlamenti küszöböt: „egy most vasárnapi országgyűlési választásokon” a teljes népesség 3%-a, a pártválasztók 5%-a szavazna a pártra.A kutatás adatfelvétele 2012. február 16. és 22. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás