negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2012.01.25.

TÁRKI: Évforduló - fordulat nélkül

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. januári pártpreferencia-kutatása alapján nem történt lényegi változás a pártok támogatottsága terén, így az előző havi állapotok befagyása eredményeképp folyamatosan csökkenő mértékben, de továbbra is vezet a FIDESZ-KDNP, ugyanakkor minden második választópolgár továbbra sem tudja vagy nem árulja el, hogy kire szavazna.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján az elmúlt egy hónapban nem változott sem a FIDESZ-KDNP támogatottsága, sem pedig az MSZP-é. Decemberben a kormánypártokat a teljes népesség 19%-a, januárban pedig 18%-a választotta volna egy épp esedékes parlamenti választáson, míg a szocialisták szavazótábora decemberben 12%, januárban pedig 11%. Azok aránya sem változott, akikről nem tudjuk kire szavaznának: decemberben a választópolgárok 51%-a, januárban pedig 50% bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását. A pártválasztók körében sem történtek jelentős mértékű elmozdulások: a kormánypártok támogatottsága a decemberi 40%-ról januárra 37%-ra, míg az MSZP-szavazók részesedése 25%-ról 23%-ra csökkent.


A másik két parlamenti párt támogatottsága terén is hasonló mértékű változások történtek. Lényegében nem változott a Jobbik támogatottsága sem a teljes népességen belül (december: 10%, január 11%), sem pedig a pártválasztók között (december: 22%, január 23%). Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül decemberben és januárban egyaránt 4%, míg a pártválasztók körében 8%-ról 9%-ra változott.


A parlamenten kívüli Demokratikus Koalíció is megőrizte támogatottságát: a teljes népességen belül decemberben és januárban is 2-2%, a pártválasztók között pedig 4-4% a párt szimpatizánsainak aránya.A kutatás adatfelvétele 2012. január 11. és 17. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás