negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2011.09.28.

TÁRKI: Nőtt a bizonytalanok és a Jobbik tábora

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. szeptemberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint folytatódott a FIDESZ-KDNP támogatottságának tavaly november óta tartó csökkenése, míg a Jobbik szavazóinak aránya növekedett, sőt most először a Jobbik beérte a szocialista pártot. Mindeközben a bizonytalanok részesedése jelentősen nőtt, így szeptemberben már minden második választópolgár nyilatkozott úgy, hogy nem tud pártot választani vagy nem mondja meg, melyik pártot választaná.


A Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is számottevő előnnyel vezet a FIDESZ-KDNP a többi parlamenti párt előtt annak ellenére, hogy a tavaly november óta tartó folyamatos csökkenése az elmúlt két hónapban is folytatódott. Ezalatt a Jobbik szavazótábora jelentősen erősödött, ami szintén egy hosszabb ideje tartó trend része és aminek eredményeképp a TÁRKI pártpreferencia-kutatásai történetében először az MSZP és a Jobbik támogatottsága megegyezik. Mindeközben már a választópolgárok fele nem tud pártot választani vagy titkolja el választottját.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a júliusi 30%-ról szeptemberre 24%-ra csökkent, a szocialista párté pedig 11%-ról 10%-ra módosult. Eközben számottevő mértékben nőtt a bizonytalanok és nem válaszolók aránya: míg júliusban a választópolgárok 44%-a tartozott ide, addig szeptemberben már 51%-uk, azaz két hónap alatt 7 százalékponttal emelkedett a bizonytalanok és válaszmegtagadók együttes tábora. A pártválasztók körében kisebb mértékű változások történtek: a kormánypártok támogatottsága a júliusi 53%-ról 50%-ra csökkent, míg az MSZP-é 20%-ról 21%-ra változott, így a két párt támogatottsága közti különbség szeptemberben valamelyest csökkent.


Mindkét további parlamenti párt támogatottsága jelentősen változott július és szeptember között, a változások iránya azonban ellentétes: a Jobbiké ugyanis nőtt, az LMP-é viszont csökkent. A Jobbik szavazóinak aránya a teljes népesség körében 9%-ról 10%-ra, a pártválasztók körében pedig 15%-ról 21%-ra emelkedett, és ezzel mindkét tekintetben beérte az MSZP-t. Eközben az LMP a teljes népességen belül 5%-ról 3%-ra, a pártválasztók között pedig 10%-ról 7%-ra csökkent.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás