negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Feszültségeink

Míg a magyarok kétharmada (68%) szerint nagy feszültség van a cigányok és a nem cigányok, felük szerint (52%) a szegények és a gazdagok között, addig csupán negyedük (23%), illetve hetedük (14%) érzékel nagy feszültséget a bevándorlók és a magyarok, illetve a fiatalok és az idősek között – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet legfrissebb kutatásából.
A legutolsó, 2009-ben végzett európai összehasonlító vizsgálat adatai szerint a magyarok élen járnak a feszültségérzékenységben: mind a szegények és a gazdagok, mind a kisebbség és a többség, mind pedig a fiatalok és idősek között a magyarok éreztek legnagyobb arányban feszültséget az Európai Unió lakosai között. Ezt a kutatást most csak a magyarokra újra elvégezte a TÁRKI, ami alapján látható, hogy a cigányok és nem cigányok között sok feszültséget érzékelők aránya nem változott: két éve és idén is tízből hét felnőtt magyar érez így. A szegények és gazdagok között jelentős feszültséget tapasztalók aránya ugyan csökkent az elmúlt két évben, de még most is minden második magyar érzékel számottevő feszültséget e téren. A fiatalok és idősek közötti jelentős feszültséget érzők aránya is csökkent: a két évvel ezelőttihez képest felére, 14%-ra olvadt azok aránya, akik generációs feszültséget tapasztalnak.

Az egyes társadalmi csoportok között nagy feszültséget érzékelők aránya (%)
ábra
Forrás: Eurobarometer 2009 és TÁRKI Omnibusz 2011. április-június


A vizsgált feszültségek érintett csoportjai a lakosság átlagától olykor nagymértékben eltérően érzékelik azokat a feszültségeket, amelyeknek maguk is vélhetően részesei. A fiatalok és az idősek közötti „nagyfeszültséget” inkább az idősek, a szegények és gazdagok közöttit a szegények érzékelik nagyobbnak

A fiatalok és idősek közötti feszültséget nagynak érzékelők aránya korcsoportonként (%)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz 2011. április-június


A szegények és gazdagok közötti feszültséget nagynak érzékelők aránya a háztartás anyagi helyzetének szubjektív értékelése szerint (%)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz 2011. április-június


AAmi az etnikai feszültségeket illeti, a cigányok és nem cigányok közötti feszültséget a romák az átlagosnál kevésbé érzékelik, de így is minden második (51%) roma származású megkérdezett tudatában van ennek. A pártszimpátia nem hat erősen a feszültségek érzékelésére, egyedül a Jobbik-szimpatizánsok érzékelik a cigányok és nem cigányok, illetve a bevándorlók és a magyarok közötti feszültséget az átlagnál jobban: a Jobbik-szavazók 78%-a szerint van nagy feszültség a cigányok és nem cigányok, míg 29%-uk szerint a bevándorlók és a többségi társadalom között. Mind a cigány-nem cigány, mind a szegény-gazdag feszültséget a városokban (de nem Budapesten) érzik a legnagyobbnak.

A cigányok és nem cigányok, illetve a szegények és gazdagok közötti feszültséget nagynak érzékelők aránya a településnagyság szerint (%)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz 2011. április-június


Sik Endre – Bernát Anikó, TÁRKI Zrt.