negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2011.06.22.

Ugrásszerűen nőtt a bizonytalanok aránya, gyengült az ellenzék

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. júniusi pártpreferencia-kutatása szerint eddigi csúcsra ért a pártválasztásukban bizonytalanok aránya, ami igen közel került a megkérdezettek feléhez. A bizonytalanok létszámnövekedése korábban a kormánypártok terhére történt, júniusban viszont a Fidesz-KDNP táborának nagysága stagnált, míg az ellenzéki pártok támogatottsága jelentősen csökkent.


A Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is számottevő előnnyel vezet a FIDESZ-KDNP a többi parlamenti párt előtt, de az őszi önkormányzati választások óta tartó trend júniusra megtorpant: a teljes népességen belül lényegében változatlan kormánypártok támogatottsága, a pártválasztók között azonban nőtt, azaz a kormánypárti szavazók elkötelezettsége erősödött. Emögött az áll, hogy a pártválasztásukban bizonytalanok aránya ugrásszerűen nőtt az elmúlt egy hónapban, miközben az ellenzéki pártok mindegyikének népszerűsége csökkent.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a májusi 26%-ról 27%-ra változott, a szocialista párté pedig 14%-ról 12%-ra csökkent júniusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt e tekintetben az elmúlt egy hónapban. Ezzel szemben érzékelhető mértékben nőtt bizonytalanok és nem válaszolók aránya: míg májusban a választópolgárok 44%-a tartozott ide, addig júniusban már 48%-uk, azaz egyik hónapról a másikra 4 százalékponttal (azaz 10 százalékkal) nőtt a bizonytalanok tábora. A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 48%-ról 53%-ra nőtt, miközben az MSZP-é 25%-ról 24%-ra csökkent, így a két párt támogatottsága közti különbség az elmúlt fél év szűkülő tendenciájával ellentétben júniusban nőtt. Összességében a kormánypártok előnye továbbra is jelentős, és az ősz óta tartó folyamatos csökkenés hatása az elmúlt havi eredmények ellenére továbbra is érezhető: míg fél évvel ezelőtt a FIDESZ-KDNP négyszer-ötször nagyobb szavazótáborral rendelkezett, mint az MSZP, addig május után júniusban is a különbség lényegében kétszeres, bár egy kicsit nőtt az elmúlt hónapban.


A másik két parlamenti párt támogatottsága is csökkent: míg Jobbik tábora a teljes népesség körében 9%-ról 8%-ra csökkent, a pártválasztók körében pedig májusban és júniusban is egyaránt 16%, addig az LMP-é a teljes népességen belül a 4%-ról 3%-ra, a pártválasztók között pedig 8%-ról 6%-ra csökkent az elmúlt egy hónapban.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás