negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2011.05.25.

Szűkül az olló a kormánypártok és az ellenzék között, de továbbra is jelentős a FIDESZ-KDNP előnye

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. májusi pártpreferencia-kutatása szerint tovább szűkül az olló a kormánypártok és ellenzék támogatottsága között az elmúlt egy hónapban. A FIDESZ-KDNP jelentős előnye tovább olvad, de amíg az elpártoló szavazók eddig leginkább passzivitásba vonultak, addig májusban már jellemzően az MSZP és Jobbik felé mozdultak. Az ellenzéki pártok népszerűsége azonban továbbra is jelentősen elmarad a kormánypártokétól, bár amíg a FIDESZ-KDNP és az MSZP szavazótábora között fél éve még négy-ötszörös volt a különbség, addig mára már csak kétszeres.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is jelentős előnnyel vezet a FIDESZ-KDNP a többi parlamenti párt előtt, de az önkormányzati választások óta tartó trend folytatásaként májusban is csökkent a kormánypártok támogatottsága. Az ellenzéki pártok közül az MSZP és Jobbik szavazótábora hónapról hónapra kis mértékben növekedetett, de amíg az előző hónapig ezzel párhuzamosan a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya az ellenzéki pártokhoz képest erősebben nőtt, addig áprilisban és májusban a bizonytalan vagy titkolózó szavazók aránya nem változott, szemben a szocialista párt és a Jobbik támogatottságának növekedésével. Ugyanakkor az MSZP tábora továbbra is szignifikánsan nagyobb, mint a Jobbiké, a Jobbik szavazói viszont elkötelezettebbnek mutatkoznak.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az áprilisi 29%-ról 26%-ra, a szocialista párté pedig 12%-ról 14%-ra változott májusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt az elmúlt egy hónapban. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya nem változott: áprilisban és májusban a választópolgárok egyaránt 44%-a tartozott ide. A pártválasztók körében történt változás megegyezik és halványan erősebb is, mint a teljes népesség körében tapasztalt elmozdulás: a FIDESZ-KDNP támogatottsága az áprilisi 53%-ról 48%-ra csökkent, miközben az MSZP-é 22%-ról 25%-ra nőtt, így a két párt támogatottsága közti olló tovább szűkült. Ennek ellenére a kormánypártok előnye továbbra is jelentős, bár a fél éve tartó folyamatos csökkenés hatása már látványos: míg tavaly novemberben a FIDESZ-KDNP és az MSZP szavazótábora között még négy-ötszörös volt a különbség, addig májusra már csak kétszeres.


A másik két parlamenti párt támogatottsága kismértékben változott: míg Jobbik tábora a teljes népesség körében 7%-ról 9%-ra, a pártválasztók körében pedig 13%-ról 16%-ra emelkedett, addig az LMP-é a teljes népességen belül a 6%-ról 4%-ra, a pártválasztók között pedig 10%-ról 8%-ra csökkent az elmúlt egy hónapban.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás