negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2011.04.27.

Állóvíz a pártok támogatottsága terén

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. áprilisi pártpreferencia-kutatása szerint nem történt lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban. A FIDESZ-KDNP előnye továbbra is jelentős a többi politikai párt előtt annak ellenére, hogy ez az előny az elmúlt fél évben fokozatosan olvad. Az ellenzéki pártok támogatottsága ugyanakkor változatlanul töredéke a kormánypártokénak, mivel egyik ellenzéki párt tábora sem nőtt jelentősen az utóbbi hónapokban. A kormánypártok csökkenését leginkább a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók arányának növekedése kísérte az utóbbi hónapokban, így egy évvel a választások után már közel minden második választópolgár ebbe körbe tartozik.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében a választások óta eltelt egy év alatt fölényesen vezet a FIDESZ-KDNP a többi parlamenti párt előtt, bár a tavalyi év utolsó hónapjai óta egyértelműen csökken a kormánypártok támogatottsága. Az ellenzéki pártok támogatottsága kis mértékben növekedetett csak ezidő alatt, a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya viszont ennél erősebben nőtt, így mára a választásra jogosultak közel fele nem tudja vagy nem árulja el, hogy kire szavazna egy most esedékes parlamenti választásokon. Az elmúlt egy hónapban nem történtek jelentős változások ebben a trendben. Az áprilisi adatfelvétel az alkotmány vitája idején, de annak elfogadása előtt zajlott.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a márciusi 30%-ról 29%-ra, a szocialista párté pedig 11%-ról 12%-ra változott áprilisra, azaz lényegében nem történt változás az elmúlt egy hónapban. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: márciusban a választópolgárok 45%-a, áprilisban pedig 44%-a sorolható ide. A pártválasztók körében sem történt elmozdulás: a FIDESZ-KDNP támogatottsága a márciusi 55%-ról 53%-ra csökkent, miközben az MSZP-é 21%-ról 22%-ra nőtt, de egyik esetben sem jelentős a változás mértéke. Így tehát maradt a 2010 decembere óta megfigyelhető trend, miszerint a kormánypártok szavazótábora a teljes népességen és a pártválasztókon belül is egyaránt számottevő mértékben (14 és 15 százalékponttal) csökkent, míg ezalatt az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében változatlan, a pártválasztók körében pedig 5 százalékponttal nőtt.


A másik két parlamenti párt támogatottsága lényegében nem változott: Jobbik tábora a teljes népesség körében 7%, a pártválasztók körében pedig 13%, ami mindkét körben 1-1 százalékpontos csökkenést jelent márciushoz képest. Az LMP a teljes népességen belül a 6%-ra számíthatna egy most vasárnapi választáson, ami 1 százalékponttal magasabb a márciusi támogatottságukhoz képest, míg a pártválasztók körében szimpatizánsaik aránya az elmúlt havi 8%-ról 10%-ra nőtt.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás