negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2011.01.26.

Tovább nő a bizonytalanok, és olvad a Fidesz tábora

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. januári pártpreferencia-kutatása továbbra is a kormánypártok jelentős előnyét mutatja a hónapok óta igen alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben. Ugyanakkor – a november-december között kezdődött tendencia folytatásaként – januárban kismértékben tovább csökkent a Fidesz-KDNP szavazótábora, főleg a teljes népesség körében, ám a távozó szavazók továbbra se másik pártot támogatnak, hanem a bizonytalanok táborát növelik.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a kormánypártok dominanciáját mutatja: a Fidesz-KDNP szavazótáborának nagysága továbbra is többszöröse az ellenzéki pártokénak. Igaz ez annak ellenére is, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága december után tovább csökken, de az elszivárgó szavazók továbbra sem másik pártot választanak, hanem elbizonytalanodtak, és nem tudnak vagy nem akarnak másik pártot megjelölni.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a decemberi 43%-ról 38%-ra csökkent, míg a szocialista párté ebben a hónapban sem változott, hiszen támogatottságuk hónapok óta a januárban is kapott 10%-os szint körül alakul (decemberben 11% volt). Mindeközben a nem válaszolók aránya 35%-ról 40%-ra emelkedett, ami szintén a decemberi eredmények folytatása, azaz a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya tovább nőtt: novemberhez képest közel másfélszeresére duzzadt ez a csoport. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága a decemberi 67%-ról 65%-ra csökkent, az MSZP-é pedig változatlanul 17%.


A másik két parlamenti párt támogatottsága alapvetően nem változott az elmúlt egy hónapban, hiszen a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6%-a, az LMP-re 4%-uk szavazna, csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt, míg a pártválasztók körében a Jobbik tábora 11%-ra nőtt a decemberi 9%-ról, az LMP-é viszont továbbra is 6%-ot tesz ki. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mozog a mérhetőség határán, de az is csak alig 1% a pártválasztókon belül.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás