negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2010.12.15.

Elbizonytalanodás a Fidesz-táborban

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010. decemberi pártpreferencia-kutatása továbbra is a kormánypártok nagy fölényét mutatja a változatlanul alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben. Ugyanakkor érzékelhető mértékben csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora, ám az elszivárgó szavazók nem másik pártot támogatnak, hanem elbizonytalanodtak mind a szavazási hajlandóságuk, mind a pártválasztásuk tekintetében.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a kormánypártok dominanciáját mutatja: a Fidesz-KDNP szavazótáborának nagysága továbbra is többszöröse ellenzéki pártok táborainak. Ennek ellenére azonban a Fidesz-KDNP támogatottsága csökkent decemberre: az önkormányzati választások utáni „győzteshez húzás” jelensége mentén az őszi hónapokban nőtt a kormánypártok népszerűsége, ez a fellendülés azonban mostanra elfogyott és a kormányzó pártok támogatottsága visszaállt arra a szintre, ahol az országgyűlési választások előtt volt. Az elpártoló szavazók azonban nem választottak maguknak másik pártot, hanem elbizonytalanodtak, de nemcsak pártválasztásukban, hanem szavazási hajlandóságukban is.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 49%-ról 43%-ra csökkent, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 10%-ról 11%-ra módosult, miközben a nem válaszolók aránya 31%-ról 35%-ra emelkedett A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága a novemberi 71%-ról 67%-ra csökkent, az MSZP-é pedig 14%-ról 17%-ra nőtt.


A másik két parlamenti párt támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6%-a, az LMP-re 4%-uk szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik 9%-on, az LMP 6%-on áll. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mérhető, de az is csak 1% mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás