negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2010.10.27.

TÁRKI: Az önkormányzati választások utórengése

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010. októberi pártpreferencia-kutatása továbbra is a tavaszi választások után kialakult parlamenti erőviszonyok stabilitását mutatja, hiszen a pártok támogatottsága lényegében nem változott – nemcsak szeptemberhez képest, de az utóbbi hónapokban sem.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében októberben is ugyanazt az összképet mutatja, mint amit már hónapok óta tapasztalunk. Csak a Fidesz-KDNP halvány erősödése emelhető ki, ami az önkormányzati választások után „győzteshez húzás” jelenségével is összefüggésbe hozható.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében a szeptemberi 39%-ról 44%-ra emelkedett, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 10%-ról 11%-ra nőtt. A pártválasztók körében azonban nem történt jelentős változás a két nagyobb parlamenti párt támogatottságában az elmúlt hónapban: a FIDESZ-KDNP tábora a szeptemberi 65%-ról októberre 66%-ra, MSZP 17%-os támogatottsága pedig 16%-ra módosult, így a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt tábora között továbbra is négyszeres a különbség mind az összes választó, mind pedig a pártválasztók körében.


A másik két parlamenti párt támogatottsága is alig változott októberben: a teljes népességen belül a Jobbikra a választól 7%-a, az LMP-re 4%-a szavazna. A pártválasztók körében azonban a Jobbik már 10%-nyi, az LMP pedig 6%-nyi szavazatra számíthat. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is egyedül az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét, amely így is csak 1% mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás