negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


A Kétfarkú Kutya jelene és jövője

A Kétfarkú Kutya Párt a kampány néhány hónapja alatt számottevő ismertségre tett szert: minden negyedik választásra jogosult hallott már a pártról. Ugyanakkor még a jövőben is csak egy igen szűk csoport szavazna rájuk – derül ki a TÁRKI 2010. szeptemberi, azaz még az önkormányzati választások előtt készült felméréséből.
A felnőtt magyar lakosság negyede (27%) hallott már a Kétfarkú Kutya Pártról (KKP), de a mostani választáson szinte senki, és a jövőben is csak 2%-uk szavazna rá.

Az átlagosnál többen hallottak a Kétfarkú Kutya Pártról a budapestiek (42%), a negyven-ötvenévesek (32%) és a vállalkozók (41%) körében. Az iskolai végzettség emelkedésével nő a párt ismertsége: míg a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők körében 10 kérdezettből csak minden hetedik-nyolcadik hallott már a pártról, addig 10 diplomásból már öten is ismerik azt.

A Kétfarkú Kutya Párt ismertsége iskolai végzettség szerint (%)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz 2010. szeptember


Egy ma tartandó parlamenti választáson biztosan résztvevők az átlagnál nagyobb arányban (31%) ismerik a KKP-ot, de szavazni rájuk egy mai választáson biztosan részt nem vevők lennének inkább hajlandóak (4%-uk). Az MSZP-vel, LMP-vel vagy Jobbikkal szimpatizálók körében az átlagosnál nagyobb a KKP ismertsége (rendre 35%, 39% és 33%).

Bernát Anikó és Sik Endre, TÁRKI Zrt.