negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Mi miatt aggódunk?

Mint korábban1 bemutattuk a magyarok fele aggódik a jövője miatt. Elsősorban a kormány tehetetlensége, az életszínvonalunk visszaesése és a klímaváltozás miatt aggódunk - derül ki a TÁRKI 2009. júliusban készült reprezentatív kutatás eredményeiből.
A felnőtt magyar lakosok legnagyobb arányban a kormány tehetetlensége miatt aggódnak, a megkérdezettek 69 százaléka vélekedik így.

Azok aránya, akik aggódnak…(a teljes lakosság körében, %)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz-kutatás 2009. július

Az átlagosnál jobban aggódnak a kormány tehetetlensége miatt az idős középkorúak és a községben élők, az átlagosnál kevésbé a budapestiek és a diplomások.

Az életszínvonal romlásától az átlagosnál (59%) kevésbé aggódnak a diplomások (50%), az átlagosnál jobban az idős- és középkorúak (68%). A klímaváltozástól az átlagosnál (48%) jobban félnek a községben élők (55%) és a diplomások (53%), míg kevésbé tartanak ettől a budapestiek (42%) és a megyeszékhelyen élők (41%). A politikai szélsőségek előretörése a megkérdezettek 45 százaléka aggódik, leginkább az idős középkorúak tartanak (52%), legkevésbé a 18 és 30 év közötti fiatalok (34%).

Azok aránya, akik aggódnak a kormány tehetetlensége miatt (%)
ábra
Forrás: TÁRKI Omnibusz-kutatás 2009. július

1A magyarok fele aggódik a jövője miatt c. cikkünkben.

Bognár Ákos, Image Factory - Páthy-Dencső Blanka, TÁRKI Zrt.