negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2009.10.28.

Négyszeres Fidesz előny

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett októberi vizsgálat adatai szerint a FIDESZ támogatottsága négyszerese a kormánypárténak. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ nagy előnye mellett az MSZP támogatottsága továbbra is alacsony. A Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.


A FIDESZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 39%, szemben a szeptemberi 36%-kal. A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében szeptemberben és októberben 10-11%-nyi.

Az ábrán az oszlopok havi összege kerekítés miatt eltérhet a 100%-tól.

A pártválasztók körében is jelentős mértékben, 46 százalékponttal vezet a FIDESZ az MSZP előtt (szeptemberben 42 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 68% a FIDESZ-t támogatja (szeptemberben 65% volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 17%-on áll (az elmúlt hónapban 18%).


A két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Párt. Felmérésünk szerint ebben a hónapban (ahogy szeptemberben is) a teljes népességen belül 6% a Jobbik Magyarországért Párt támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 9% (ami némi csökkenés a szeptemberi 12%-hoz képest).

Az alacsony támogatottsággal rendelkező pártok közül a biztos szavazó pártválasztók körében több 1% körüli pártot találunk. Az SZDSZ támogatottsága szeptemberben is 1%-os volt, az MDF egy hónapja még 3%-os szinten állt. Szintén 1% körüli szavazótáborral rendelkezik az LMP- Lehet Más a Politika, a Munkáspárt és a KDNP.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 48%-a venne részt biztosan (szeptemberben 45% volt ez az arány).

Az adatfelvétel 2009. október 8. és 22. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás