negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


Kik vesztették el az állásukat?

A 2009. április előtti 12 hónapban az aktív népesség 16%-a veszítette el állását. A munkahely elvesztése leginkább Dél-Dunántúlon és a kistelepüléseken élőket, illetve az alacsony iskolai végzettségűeket, a fiatalokat és a cigány származásúakat érintette - derül ki a TÁRKI Omnibusz kutatás legfrissebb eredményeiből.
A 2009. április előtti 12 hónapban az aktív (62 évnél fiatalabb, nem nyugdíjas és nem nappali tagozaton tanuló) népesség 16%-a vesztette el állását. Az állásukat elvesztők aránya jóval magasabb volt a Dél-dunántúli régióban (26%), kisebb mértékben volt magasabb Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön (21% és 20%). A munkájukat elvesztők aránya az adatok szerint annál nagyobb, minél kisebb a település (Budapest 9%, községek 21%), valamint annál nagyobb minél alacsonyabb az iskolai végzettség (általános iskolai végzettségűek 30%, szakmunkásképzőt végzettek 21%, középfokú és felsőfokú végzettségűek 10%, illetve 3%). A munkahelyüket elvesztők esetében kiugróan magas a fiatalok (a 18-27 évesek 30%-a), s alacsony az idősebbek (a 48-62 évesek 8%-a) aránya, valamint magas a cigány származásúak körében (27%).

Állást természetesen többen kerestek (az aktív népesség 28%-a) az elmúlt 12 hónapban, mint amennyien elvesztették állásukat, hiszen állásban lévők és állásukat korábban elvesztett emberek is keresnek állást (mint ahogy természetesen inaktívak is kereshetnek állást, de elemzésünk rájuk nem terjed ki).

Az álláskeresők aránya az átlagosnál magasabb a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Észak- illetve Dél-Alföldön (rendre 34, 35, 36 és 32 %), az általános iskolát végzettek (41%) a fiatalok (51%), a cigányok (38%), alacsonyabb Budapesten (18%), a felsőfokú végzettségűek (15%), az idősebbek (16%) körében.


Sik Endre, Simonovits Bori, TÁRKI Zrt.