negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2008.10.21. - TÁRKI a HVG-ben

Menjünk világgá? - Monitor

Bár a magyarokról úgy hírlik, nem szívesen vágnak neki a nagyvilágnak, a Tárki felmérései azt jelzik: a korábbiakhoz képest jóval többen, s különösen a fiatalok, külföldön képzelik el életük legalább egy részét.
A magyar lakosság vándorlási hajlandósága (migrációs potenciálja) a Tárki régebbi és legutóbbi felmérései szerint a kilencvenes évekhez képest megugrott. A növekedés a hosszú távú munka vállalás és a kivándorlás esetében töretlen, a rövid távú munkavállalás szándéka viszont az EU-csatlakozás után előbb nagyra nőtt, majd csökkent, hogy mára ismét meglóduljon.

A vándorlási hajlandóság alakulása 1993-2008 között (%)
ábra
Halmozott vándorlási hajlandóság: a három időtáv akármelyikét legalább egyszer választók aránya.
Forrás: Magyar Háztartás Panel és TÁRKI-Omnibusz, 2008

A migráció iránya a vándorlás 2004 után megváltozott mentális térképét tükrözi ma is: vagyis megmaradt a hagyományos német-osztrák dominancia, de erős színnel rákerült erre a térképre Nagy-Britannia is. Ez szépen jelzi, hogy hagyomány ide, útfüggőség oda , a világ változásai - például a megnyíló munka erőpiac - nyomot hagynak az emberek gondolkodásában. Míg 2001-ben Nagy-Britanniát az Egyesült Államok és Olaszország mindhárom vándorlási típus esetében megelőzte, 2008-ban az összes többi ország messze leszakadt a favorizált célországoktól (meg sem közelítik a 10 százalékot).

A vándorlási hajlandóság iránya 2001-ben és 2008-ban (%)
ábra
Mind a három kérdésre három célországot nevezhetett meg a kérdezett. A százalék az adott országot választók arányát mutatja az összes lehetséges célországhoz képest.
Forrás: TÁRKI-Omnibusz, 2001 és 2008

A vándorlási szándék azokban a társadalmi csoportokban erős, amelyek a szakirodalomban is a legkönnyebben mozdulóként jelennek meg:

A vándorlási hajlandóság mértéke a teljes mintában és az egyes társadalmi csoportonkban 2008-ban (%)
ábra
Sik Endre

TÁRKI Zrt.