negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2008.10.20. - TÁRKITEKINTŐ

Kapcsolati tőkeépítő és ellazuló szabadidő-használat

A felnőtt magyar lakosság egyharmada a szabadidejét gyakran a kapcsolati tőke növelésére vagy karbantartására-ápolására használja - derül ki az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából a TÁRKI által végzett Sport Modul 2007 kutatás eredményeiből.
Míg a felnőtt magyar lakosság kétharmada (65%) szabadidejét elsősorban pihenésre, feltöltődésre fordítja, addig egyharmaduk (34%) a szabadidőt (nagyon) gyakran a kapcsolati tőke növelésére vagy karbantartására-ápolására használja.

1. ábra Milyen gyakran tölti szabadidejét "hasznos kapcsolatok kiépítésével", illetve "pihenéssel és feltöltődéssel"? (%)
ábra
Forrás: TÁRKI-ISSP Sport Modul 2007. december

Az átlagosnál (34%) gyakrabban használják szabadidejüket kapcsolati tőkeépítésre a budapestiek (47%), a felsőfokú végzettségűek (49%), a tinédzserek és a huszonévesek (45% és 40%), valamint az alkalmazottak (40%), s különösen nagymértékben a vállalkozók (57%). Vagyis a társadalomnak azok a csoportjai kötik össze a kellemest a hasznossal, akik vagy tisztában vannak a kapcsolatok tőke jellegével, vagy nem is tudják élvezni a szabadságot társasági élet nélkül.

2. ábra Azok aránya, akik nagyon gyakran vagy gyakran töltik szabadidejüket "hasznos kapcsolatok kiépítésével", illetve "pihenéssel és feltöltődéssel" (a kérdezett lakhelyének településtípus szerinti bontásában, %)
ábra
Forrás: TÁRKI-ISSP Sport Modul 2007. december

A szabadidőt kapcsolat-orientáltan használó fiatal, nagyvárosi, képzett és aktív társadalmi csoport körében az átlagosnál nagyobb a boldogságot, egészséget érző, unalmat és kimerültséget nem ismerő, az emberekben bízók aránya.

Sik Endre

TÁRKI Zrt.