negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2008.07.29. - TÁRKITEKINTŐ

A négy közép-európai ország közül az ország gazdasági helyzete csak nálunk rossz, de sehol sem várható javulás

Míg a lengyelek harmada, a csehek és a szlovákok negyede volt egy évvel ezelőtt elégedett az ország helyzetével, és érez így ma is, addig a magyarok körében az elégedettséget érzők aránya elhanyagolható. Az ország gazdasági helyzetét rossznak érzékelők aránya is csak Magyarországon nőtt erősen - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.
A négy közép-európai ország gazdasági helyzetéről alkotott véleményeket bemutató ábrán jól látható, hogy a magyarországi helyzet élesen eltér a többitől, s ebben nem is volt változás az előző évhez képest. Míg a lengyelek harmada, a csehek és a szlovákok negyede volt egy évvel ezelőtt elégedett az ország helyzetével, és érez így ma is, addig a magyarok körében az elégedettséget érzők aránya elhanyagolható. Ezzel szemben a magyarok közül minden ötödik érzi az ország helyzetét "nagyon rossz"-nak (egy évvel ezelőtt csak minden hatodik-hetedik), a többi országban ez a vélemény alig létezik. Az ország gazdasági helyzetét rossznak érzékelők aránya is csak Magyarországon nőtt erősen. Ennek ellentéte a lengyelországi helyzet, ahol csökkent az elégedetlenek aránya és összességében a négy ország közül itt a legalacsonyabb az ország gazdasági helyzetét rossznak értékelők aránya.

Az ország mai gazdasági helyzete... (%)
ábra
Forrás: CEORG-TÁRKI 2007 június, 2008 május

Az ország jövőjének megítélésében kevésbé rí ki Magyarország a visegrádi országok közül. Mind a négy országban csökkent az optimisták aránya, de továbbra is a lengyelek a legoptimistábbak, a magyaroknál sokkal optimistább szlovákok közelítenek hozzánk, s a csehek között az optimizmus ugyanolyan ritka, mint hazánkban.

Sokkal nagyobb az eltérés a helyzet változatlanságát, illetve romlását várók arányának alakulásában. Míg a lengyeleknél ebben alig van változás, addig a magyaroknál kisebb, a cseheknél, s különösen a szlovákoknál nagymértékben nő a gazdasági helyzet romlásától félők aránya a változatlanságban reménykedők rovására.

Az ország gazdasági helyzete jövőre... (%)
ábra
Forrás: CEORG-TÁRKI 2007 június, 2008 május

TÁRKI Zrt.
Sik Endre

TÁRKI Zrt.