negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2008.07.23.

Uborkaszezon

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett júliusi vizsgálat eredménye szerint továbbra is két párt jutna be a parlamentbe egy "most vasárnapi választáson", mivel az SZDSZ nem javított továbbra sem támogatottságán, míg az MDF-é csökken.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében júliusban 33%, júniusban 32%, májusban 35% volt ez az arány. A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 16%, szemben a júniusi 17%-os és a májusi 14%-os támogatottsággal.

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2008. május és 2008. július között (%)
ábra

A pártválasztók körében a FIDESZ 31 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében 32 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Az MSZP szavazóinak elkötelezettsége nőtt az elmúlt hónapokban: a biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 29%-on áll (májusban 23%, júniusban 27% volt ez az arány), míg a FIDESZ-é ebben a hónapban 61% (májusban 67%, míg júniusban szintén 61% volt).

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2008. május és 2008. július között (%)
ábra

Az adatok alapján elmondható, hogy az MSZP támogatottsága a tavaszi mélyponthoz képest azért javult, mert az idősek, a budapestiek és a felsőfokú végzettségűek körében az elmúlt hónapokban valamelyest megnőtt a támogatásuk. Ez azonban nem változtat azon, hogy a FIDESZ jelentősen vezet a kormánypárt előtt.

Az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2%, a pártválasztók között pedig 4%. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 2%, a pártválasztók körében 4%. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2%-os, az MDF 3%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint. A többi politikai párt támogatottsága továbbra is alig mérhető.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52%-a venne részt biztosan (májusban 55%, júniusban 57% volt ez az arány).

Az adatfelvétel 2008. július 2. és 18. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint ±3,1%.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás