negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2008.03.17.

Az európaiak harmada nem bízik a "pénzügyesben", negyede a "iparosban", ötöde a "hivatalnokban"

A magyaroknál csak néhány skandináv, illetve a gazdag és kicsiny országok lakói között alacsonyabb a bizalmatlanok aránya. A "pénzügyesekkel" szemben a franciák, spanyolok és németek, a "hivatalnokokkal" szemben a poszt-szocialista országokban élők körében az átlagosnál magasabb a bizalmatlanok aránya - derül ki a 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatból.
A magyarok hatoda nem bízik a javítást-szerelést végző iparosokban, vagyis az európai átlagnál jobb a helyzet, hiszen átlagosan minden negyedik európai ember viszonyul bizalmatlanul a víz- és gázszerelők, építőmunkások, autószerelők, illetve más javítást végző munkásokhoz. A magyaroknál csak néhány skandináv, illetve a gazdag és kicsiny országok lakói között alacsonyabb a bizalmatlanok aránya. A legnagyobb fokú bizalmatlanság az angliai, luxemburgi, spanyol, német és görög lakosokra jellemző.

A "pénzügyesekkel" és a "hivatalnokokkal" szemben a magyarok átlagosan, a skandinávok kevésé bizalmatlanok. A bizalmatlanok élmezőnyében az ukránok és a görögök találhatók, nyilván nem ok nélkül. A "pénzügyesekkel" szemben a franciák, spanyolok és németek, a "hivatalnokokkal" szemben a poszt-szocialista országokban élők körében az átlagosnál magasabb a bizalmatlanok aránya.

Azok aránya, akik (egyáltalán) nem bíznak meg...(országonkénti bontásban, %)
ábra
Forrás: ESS (European Social Survey) 2005.

Sik Endre

TÁRKI Zrt.