negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.12.05.

Nyolc órában alkalmazottként...

Nemzetközi szinten a felnőtt magyar lakosság körében tapasztalható az egyik legmagasabb arány, akik a teljes munkaidős foglalkoztatást preferálják elsősorban és a skandináv országokhoz hasonlóan nálunk is inkább alkalmazottként, mint önálló vállalkozóként szeretnek az emberek dolgozni - derül ki az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából TÁRKI által végzett Work Modul 2005 kutatás eredményeiből.
A 2005 novemberében végzett nemzetközi vizsgálat során a kérdezetteknek négy esetben kellett eldönteniük, hogy milyen jellegű munkahelyen, milyen formában szeretnének dolgozni. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy ha az illető választhatna, inkább alkalmazottként dolgozna, vagy inkább önálló (vállalkozó) lenne .

Mit választana Ön személy szerint: inkább alkalmazott, vagy inkább önálló (vállalkozó) lenne?
ábra
Forrás: TÁRKI-ISSP Work Modul 2005. november

A négy skandináv országban egyértelműen többségben vannak azok, akik inkább alkalmazottként dolgoznának, a megkérdezettek több mint 70 százaléka inkább ezt a munkaviszonyt választaná. Hasonlóan sokan feleltek így Csehországban és Spanyolországban. A volt szocialista államok közül Magyarországon szintén meglehetősen sokan (65 százalék) szívesebben dolgoznak alkalmazottként, semmint önállóként. A vállalkozó kedv az Egyesült Államokban a legmagasabb, ahol a megkérdezettek 62 százaléka lenne inkább önálló. Az önállóan dolgozni vágyók aránya a többi országban legfeljebb 50 százalék körüli.

Magyarországon az önálló szektort leginkább a férfiak, a felsőfokú végzettségűek és a fiatalok tartják szimpatikusabbnak az alkalmazotti státusszal szemben.

A nemzetközi összehasonlításban differenciált képet kapunk a tekintetben is, hogy az egyes országokban mennyire preferálják a teljes munkaidős alkalmazástól eltérő formákat

Ha eldönthetné, hogy teljes-, vagy részmunkaidőben dolgozzon, melyiket választaná inkább?
ábra
Forrás: TÁRKI-ISSP Work Modul 2005. november

Bulgáriában és Magyarországon a megkérdezettek háromnegyede a teljes munkaidős foglalkoztatást preferálja. A többi poszt-szocialista országban a többség (kétharmad) szintén ragaszkodik a teljes munkaidős foglalkozáshoz, valamint Dél-Európa országaiban is 60 százalék feletti a teljes munkaidőben dolgozni vágyók aránya. Dél-Európában azonban meglehetősen sokan egyáltalán nem szeretnének dolgozni, Magyarországon, Norvégiában és Franciaországban azonban nagyon kevesen (3 százalék alatt) maradnának otthon. Nyugat-Németország, Írország és Nagy-Britannia kiemelkedik a tekintetben, hogy viszonylag sokan egyáltalán nem szeretnének dolgozni (13-17 százalék).

Svájcban a társadalom fele, Svédországban 45 százaléka a részmunkaidős foglalkoztatást preferálja, de Nagy-Britanniában és Franciaországban is a megkérdezettek csaknem 40 százaléka legszívesebben heti 20-30 órában dolgozna.

Salát Janka, Dencső Blanka
TÁRKI Zrt.

TÁRKI Zrt.