negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.10.03.

Csak a FIDESZ tartja magát

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat adatai azt mutatják, hogy a FIDESZ kivételével minden parlamenti párt támogatottsága csökkent.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás szerint a FIDESZ meggyőzően vezet az MSZP-vel szemben. Szeptemberi mérésünk szerint a választók elbizonytalanodtak, hiszen csökkent a valamely pártot választók aránya, míg megnőtt azoké, akik nem tudják vagy nem akarják megmondani a pártpreferenciájukat. Augusztusban a TÁRKI nem végzett Omnibusz kutatást, így a szeptemberi pártpreferencia eredményeket a júliusi és az azt megelőző hónapok eredményeivel hasonlítjuk össze. A nagyobbik kormánypárt támogatottsága jelenleg a tavasszal mért eredményeket tükrözi, míg az SZDSZ-é soha nem volt még ennyire alacsony. Az MDF hosszú idő óta először került a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os "küszöb" alá. A pártválasztók körében a FIDESZ 31 százalékponttal (júniusban 28, júliusban 19 százalékpont), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 39 százalékponttal vezet az MSZP előtt (júniusban 37, júliusban 25 százalékpont).

Ami a két nagy pártot illeti, a júliusi 21%-hoz képest az MSZP-re szeptemberben az összes választó 16%-a szavazna, míg a FIDESZ-re e hónapban 34%-uk voksolna (júniusban 34%, júliusban 35%).

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2007. június-szeptember között (%)
ábra

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a FIDESZ támogatottsága a júliusi 56% után szeptemberben 64%-on áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 25% (júniusban 25%, júliusban 31% volt).

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2007. június-szeptember között (%)
ábra

Felmérésünk szerint a két nagy párton kívül semelyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. Az SZDSZ támogatottsága a teljes lakosság körében 2%, míg a pártválasztók esetében 3%. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3%, míg a pártválasztók körében 4%. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2%-os (júniusban és júliusban 2%-2% volt ez az arány), míg az MDF 4%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint (júniusban 6%-ot, míg júliusban 7%-ot mértünk).

A lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt fél évben lassan, de fokozatosan csökkent: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 50%-a venne részt biztosan (júniusban és júliusban 53%-53%).

Az adatfelvétel 2007. szeptember 13 és 27. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás