negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.09.28.

Előrejutás

A felnőtt magyar lakosság véleménye szerint ma Magyarországon az életben való előrejutásban az a legfontosabb, hogy az illető ismer-e befolyásos embereket, illetve, hogy mennyire törekvő típus, míg legkevésbé erre annak van hatása, hogy milyen vallású az ember és hogy jelenleg külföldön vagy belföldön dolgozik - derül ki a CEU (Közép-európai Egyetem) megbízásából végzett TÁRKI kutatás májusi eredményeiből.
2007 májusában egy országosan reprezentatív kérdőíves felmérés során az életben való előrejutást befolyásoló tényezőkről kérdeztük a lakosságot. A felnőtt magyar lakosság véleménye szerint ma Magyarországon az életben való előrejutásban az a legfontosabb, hogy az illető ismer-e befolyásos embereket, illetve, hogy mennyire törekvő típus. Sokan fontosnak tartják azt is, hogy az embernek milyen veleszületett adottságai vannak, valamint az érvényesülés alapjaként kezelik azt is, hogy vannak-e jó politikai kapcsolatai. A kor, a gazdag családi háttér, valamint a kemény munkamorál is jelentős szerepet töltenek be az életben való érvényesülésben a lakosság véleménye szerint. Szintén fontos a boldoguláshoz, de már közel sem annyira, mint az előbb említett tényezők, hogy milyen magas az illető szüleinek az iskolai végzettsége, hogy mely országrészben él valaki vagy hogy az jelenleg az állami vagy a magánszektorban dolgozik. A magyar lakosok azt tartják kevésbé jelentősen befolyásoló tényezőnek az életben való előrejutásban, hogy adott személy milyen vallású. Szintén kevésbé számít, bár nem annyira, mint a vallási hovatartozás, hogy az illető külföldön dolgozik-e éppen. Az etnikai csoportba való tartozást, illetve a nemek különbségét szintén nem gondolják erősen befolyásoló lehetőségnek az előrejutásban.

Az életben való előrejutás egyik tényezőjét, hogy befolyásos embereket ismerjünk a budapesti lakosok, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon élők fontosabbnak tartják, mint a községekben élők, vagy az észak-alföldi régió lakosai. A Közép-Magyarország lakosaihoz és azon belül is leginkább a fővárosiakhoz képest a kistelepüléseken élők kevésbé tartják jelentősnek azt is, hogy milyen vallású adott illető, aki szeretne előrébb jutni. Adataink azt mutatják, hogy minél magasabb egyéni jövedelmi kategóriába tartozik adott személy, annál kevésbé tartja fontosnak az életben való előrejutásban, hogy valaki külföldön vagy belföldön dolgozik-e jelenleg. Ellenben az iskolai végzettség nem differenciálta jelentős mértékben a lakosság véleményét ilyen szempontból.

Ön szerint ma Magyarországon mennyire fontos az életben való előrejutásban az, hogy...
(átlagpontok, ötfokú skála: 1-elengedhetetlen, 5-egyáltalán nem fontos)
ábra
Forrás: EUREQUAL (FP6)- TÁRKI Omnibusz, 2007. május

A kutatásról további részletek olvashatók az EUREQUAL- an EU-FP6 Project honlapon.

Dencső Blanka, TÁRKI Zrt.


TÁRKI Zrt.