negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.08.08. - TÁRKITEKINTŐ

Változatlanul rossz jövőkép

2007 januárja és júniusa között Lengyelországban és Magyarországon javult, míg Csehországban és Szlovákiában változatlan az ország gazdasági helyzetének értékelése a lakosság véleménye szerint. A magyarok körében továbbra is kiugróan magas az ország gazdasági helyzetét rossznak ítélők részaránya, és a négy vizsgált ország között Magyarországon a legalacsonyabb azok aránya, akik szerint az ország jobb gazdasági helyzetbe fog kerülni jövőre - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.
2007 januárja és júniusa között Lengyelországban és Magyarországon javult, míg Csehországban és Szlovákiában változatlan az ország gazdasági helyzetének értékelése. Míg júniusban a lengyelek harmada, a szlovákok és a csehek negyede, addig a magyarok mindössze 2%-a érzi az ország gazdasági helyzetét jónak. A másik három ország lakosaihoz képest a magyarok körében kiugróan magasabb - közel kétszerese a többi országhoz képest - azok aránya, akik az ország gazdasági helyzetét rossznak ítélik meg. Ugyanakkor itthon valamelyest nőtt januárhoz képest a jó illetve közepes gazdasági helyzetértékelést adók részesedése és csökkent a rossz minősítést adóké.

Milyen az ország gazdasági helyzete (2007. január és június, %)
ábra
Forrás: CEORG-TÁRKI 2007. január és június

A vizsgálatban szerepelő országok lakosai eltérő véleménnyel vannak a jövőről. 2007 júniusában a lengyel lakosok fele nem várt változást az ország gazdasági helyzetében, de akik mégis feltételeznek ilyet, azok között több a javulást, mint a romlást sejtők aránya. Az elmúlt fél évben a lengyelek körében az ország jövőjében bizakodók aránya tovább nőtt.

A szlovákok és a csehek közül legtöbben az országuk gazdasági helyzetének stagnálását prognosztizálják az elkövetkező egy évben. A szlovákok véleménye a januári mérésekhez képest annyiban változott, hogy nőtt az országuk gazdasági helyzetének stagnálását várók aránya, ezáltal csökkent a javulást váróké, de nem nőtt a helyzet romlását prognosztizálóké. A csehek esetében azonban elmondható, hogy romlott a jövőképük ilyen szempontból: nőtt a gazdasági helyzet javulásában bizalmatlanok és csökkent a bizakodók aránya az elmúlt fél évben.

A négy vizsgált ország között Magyarországon a legalacsonyabb azok aránya, akik szerint az ország jobb gazdasági helyzetbe fog kerülni jövőre. Az is látható, hogy januárhoz képest kismértékben nőtt azok aránya, akik szerint javul vagy legalább nem változik az ország gazdasági helyzete a közeljövőben. Ezzel szemben csökkent a magyar lakosok körében azok száma, akik az ország helyzetének romlását prognosztizálja.

Hogyan fog alakulni az ország gazdasági helyzete a következő egy évben? (2007. január és június, %)
ábra
Forrás: CEORG-TÁRKI 2007. január és június

Dencső Blanka, TÁRKI Zrt.


TÁRKI Zrt.