negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.07.11. - TÁRKITEKINTŐ

Nem vagy egyedül

Az emberek zöme hetente, fele naponta szót vált szomszédjaival, s kétharmaduk a rokonokkal és a barátokkal is beszél telefonon. Míg a nők inkább az otthon köré szerveződő hálózatokat, addig a férfiak inkább a munkatársi és baráti hálózatokat "kezelik" - derül ki a CEU (Közép-európai Egyetem) megbízásából végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.
Az emberek közötti hálózatot "karbantartó" tevékenységek gyakoriságát vizsgálva belátható, hogy a társadalom szétesésének, az emberek atomizálódásának víziója hamis.

A kapcsolattartás gyakorisága a kapcsolat módja szerint (%)
ábra
Forrás: EUREQUAL (FP6) - TÁRKI Omnibusz, 2007. május. A munkatársakkal munkahelyen kívüli találkozást jelent azok körében, akiknek van munkatársa.

Az emberek zöme hetente, fele naponta szót vált szomszédjaival, s kétharmaduk a rokonokkal és a barátokkal is beszél telefonon. A személyes találkozások ritkábbak, de az emberek kétharmada személyesen is legalább havonta találkozik rokonaival, barátaival és (ha van) összejár munkatársaival.

A nemek között egyfajta "kapcsolattartási munkamegosztás" látható: míg a nők inkább az otthon köré szerveződő (a rokonokkal és a szomszédokkal való) hálózatokat, addig a férfiak inkább a személyes találkozást jelentő munkatársi és a baráti hálózatokat "kezelik".

Mint a világban mindenütt, s amíg világ a világ, az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében kisebb, míg a fiatalok és a magas iskolai végzettségűek körében nagyobb a hálózat terjedelme. Az utóbbiak esetében kivétel ez alól a szomszédokkal és a rokonnal való személyes találkozás, ahol ennek inkább az ellentéte igaz.

A személyes találkozáson, illetve a telefonon alapuló hálózat nagysága eltérően alakul a településnagyság függvényében.

A legalább heti kapcsolattartás gyakorisága településnagyság szerint (%)
ábra
Forrás: EUREQUAL (FP6) - TÁRKI Omnibusz, 2007. május. Az ábra a szomszédokkal való napi kapcsolattartás gyakoriságát mutatja.

Minél nagyobb a település, annál kiterjedtebb a rokonokkal és barátokkal összekötő telefonos hálózat. Ezzel szemben minél kisebb a település - tehát minél könnyebb (vagy kevésbé elkerülhetetlen) az egymásba botlás - annál nagyobb az esélye a szomszéddal és a baráttal való személyes kapcsolattartásra.

A kutatásról további részletek olvashatók az EUREQUAL- an EU-FP6 Project honlapon.

Sik Endre, TÁRKI Zrt.


TÁRKI Zrt.