negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.06.13. - TÁRKITEKINTŐ

Diszkrimináció az önéletrajzban

Nagyobb a férfiak, a roma származásúak és a fogyatékkal élők körében azok aránya, akik visszajelzést sem kaptak a beküldött önéletrajzukra, amikor egy állásra jelentkeztek derül ki egy 2006-ban végzett diszkrimináció-tesztelés során, amikor is apróhirdetésekre jelentkeztek roma és nem roma tesztelők.
2006-ban fiktív önéletrajzokat küldtünk el négy város munkaerőpiacának titkárnőt, üzletkötőt, eladót, telemarketingest, felszolgálót vagy asszisztenst kereső apróhirdetéseire. Minden hirdetésre azonos számban küldtünk el olyan hirdetést, amelyben a munkavállaló férfi vagy nő, roma vagy nem roma nevű, illetve kisebb fogyatékkal élő volt. A hirdetések egy részéhez fényképet is csatoltunk.
Az önéletrajzok negyedére érkezett érdeklődést kifejező visszajelzés. Alacsonyabb volt a visszajelzés aránya az asszisztens és ügyintéző, illetve a fényképes, magasabb volt a visszajelzés aránya a telemarketinges és üzletkötő munkakörök, illetve az on-line válaszolás esetében.
A visszajelzés elmaradása az álláskeresés ezen legelemibb formájában is nagyobb a férfiak, a roma származásúak és a fogyatékkal élők körében.
A visszajelzés aránya az álláskeresők egyes jellemzői szerint (%)
ábra
Forrás: TÁRKI, 2006.

A nem és a származás hatását együttesen vizsgálva a nem roma nőknek van a legnagyobb esélye visszajelzésre, a többi munkaerő-piaci csoport elutasítása kismértékű és egyforma. A fogyatékkal élők körében a nők inkább számíthatnak visszajelzésre.

Ha az önéletrajzhoz fénykép is tartozott, az sokban megváltoztatta a visszajelzés esélyét. Ha az önéletrajz fényképes, akkor a roma kinézet a nem roma kinézetűekhez képest nagymértékben csökkenti a visszajelzés esélyét. A férfiak esélye a visszajelzésre nő, ha az önéletrajzhoz fénykép is tartozik.

A visszajelzés aránya az álláskeresők egyes jellemzői szerint a fényképes és fénykép nélküli önéletrajzok körében (%)
ábra
Forrás: TÁRKI, 2006.


Sik Endre, TÁRKI Zrt.

TÁRKI Zrt.