negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.05.24.

Változatlan erőviszonyok

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás májusi eredményei szerint a FIDESZ továbbra is vezet az MSZP-vel szemben.
Áprilisban a TÁRKI nem végzett Omnibusz kutatást, így a májusi pártperefercia eredményeket a márciusi és az azt megelőző hónap eredményeivel hasonlítjuk össze. A márciusi eredményekhez képest az MSZP és a FIDESZ támogatottsága sem a teljes népesség körében, sem a pártválasztók, sem pedig a biztos szavazó pártválaszatók körében nem változott. Az ellenzéki párt 12 százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó, és 17 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között. A kisebb pártok támogatottságában nem történt lényegi változás a márciusban mért adatokhoz képest. Az MDF támogatottsága a pártválasztók körében 8%, a biztos szavazó pártválasztók esetében pedig 7%. Az SZDSZ támogatottsága az elmúlt hónapok eredményeihez hasonlóan, továbbra is alacsony mind a teljes lakosság, mind pedig a biztos szavazók körében (3%-3%). A lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt három hónapban nem változott: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 54%-a venne részt biztosan (februárban 56%, márciusban 54%).

Ami a két nagy pártot illeti, a februári 20%-hoz és a márciusi 19%-hoz képest az MSZP-re májusban az összes választó 19%-a szavazna, míg a FIDESZ-re e hónapban 31%-uk voksolna (februárban 26%, márciusban 30%).

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2007. február-május között (%)
ábra

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a FIDESZ támogatottsága a márciusi 52% után májusban 51%-on áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 34% (februárban 37%, márciusban 34% volt).

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2007. február-május között (%)
ábra

A két nagy párton kívül csak az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 3%-os (februárban és márciusban 4%.4% volt ez az arány), míg az MDF 7%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint (februárban szintén 7%-ot, míg márciusban 6%-ot mértünk).

Az adatfelvétel 2007. május 7. és 14. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,4%.
TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás