negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.03.28.

Nőtt a Fidesz támogatottsága

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás márciusi eredményei szerint a FIDESZ továbbra is vezet az MSZP-vel szemben.
Az elmúlt hónaphoz képest a kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében nem változott, az ellenzéki párté viszont 4 százalékpontnyit nőtt. A biztos szavazók körében is növelte előnyét a nagyobbik ellenzéki párt, hiszen a FIDESZ szavazótábora 5 százalékpontot nőtt a múlt hónaphoz képest, míg az MSZP tábora 3 százalékpontot csökkent. Adataink azt mutatják, hogy a bizonytalanok - azaz, akik korábban nem mondták meg vagy nem tudták megmondani pártpreferenciájukat - aránya csökkent az elmúlt hónap eredményeihez képest. Az ellenzéki párt 11 százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó, és 18 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között. A kisebb pártok támogatottságában nem történt lényegi változás az elmúlt egy hónapban, az MDF támogatottsága mind a pártválasztók, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a parlamenti választások. Az SZDSZ támogatottsága a parlamenti küszöb körül mozog az elmúlt három hónapban. A lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt három hónapban nem változott: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 54 %-a venne részt biztosan.
Ami a két nagy pártot illeti, a januári 17%-hoz és a februári 20%-hoz képest az MSZP-re márciusban az összes választó 19%-a szavazna, míg a FIDESZ-re e hónapban 30%-uk voksolna (januárban 30%, februárban 26%).

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2007. január-március között (%)
ábra

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a FIDESZ támogatottsága a februári 47% után márciusban 52%-on áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 34% (februárban 37% volt).

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2007. január-március között (%)
ábra

A két nagy párton kívül csak az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 4%-os (januárban 3%, februárban 4% volt ez az arány), míg az MDF 6%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint (januárban 5%-ot, februárban 7%-ot mértünk).
Az adatfelvétel 2007. március 8. és 21. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.
TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás