negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.03.01.

Egy lépés előre, egy lépés hátra

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás februári eredményei szerint a FIDESZ továbbra is vezet az MSZP-vel szemben, azonban a két párt közötti különbség csökkent.
Az ellenzéki párt 6 százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó, és 10 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között. Ebben a hónapban az MDF támogatottsága is mind a pártválasztók, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a parlamenti választások. A lakosság körében a választási hajlandóság mértéke nem változott az elmúlt hónapokhoz képest, továbbra is a választók 56%-a menne le biztosan szavazni, ha most kerülne erre sor.
Ami a két nagy pártot illeti, a januári 17%-hoz képest az MSZP-re februárban az összes választó 20%-a szavazna, míg a FIDESZ-re e hónapban 26%-uk voksolna (januárban 30%). Ha a szavazatok alakulását a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül nézzük, akkor szintén a korábbi különbség csökkenését láthatjuk: a FIDESZ támogatottsága 10 százalékpontos csökkenés után februárra 47%-on áll, míg a szocialista párté 7 százalékpontot emelkedve 37%-ra nőtt
A két nagy párton kívül csak az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 4%-os, míg az MDF 8%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint.
Az adatfelvétel 2007. február 8. és 23. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.
TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás