negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2007.01.24.

Csökken a pártok népszerűsége, különösen a kormánypártoké

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás januári eredményei szerint a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben továbbra is jelentős, hiszen az ellenzéki párt 13 százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó, és 27 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között.
Összességében továbbra is alacsony a pártot választók aránya, ami különösen a kormánypártok esetében érzékelhető, ezzel párhuzamosan pedig a bizonytalanok és a pártot tudatosan nem választók aránya emelkedett, így ezek együttes hatására a FIDESZ előnye tovább nőtt. Emellett a parlamenten kívüli pártok támogatottsága is kissé emelkedett.
Ami a két nagy pártot illeti, a decemberi 21%-kal szemben az MSZP-re januárban az összes választó 17%-a szavazna, míg a FIDESZ-re e hónapban 30%-uk voksolna (decemberben 31%). Ha a szavazatok alakulását a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül nézzük, akkor – a pártok, különösen a kormánypártok iránti általános bizalomcsökkenésnek köszönhetően – még ennél is nagyobb különbséget találunk: a FIDESZ támogatottsága 5 százalékpontos emelkedés után januárra 57%-ra nőtt, míg a szocialista párt ugyanennyit, azaz 5 százalékpontot veszítve 30%-on áll. Ennek ereményeként a biztos szavazó pártválasztók körében a decemberben tapasztalt 17 százalékpontos FIDESZ előny 27 százalékpontra nőtt.
A pártokkal szembeni apátia a kisebb parlamenti pártokat csak mérsékelten érinti, hiszen az MDF-re a szavazatukat biztosra ígérő pártválasztók 5%-a voksolna a múlt hónapban tapasztalt 6%-kal szemben, az SZDSZ a decemberi 5%-os támogatottsága pedig januárra 3%-ra csökkent.
Az adatfelvétel 2007. január 5. és 17. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.
TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás