negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2006.12.20.

Ünnepek előtti mozdulatlanság

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás novemberi eredményei szerint a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben továbbra is nagy. Az ellenzéki párt tíz százalékponttal vezet a kormánypárttal szemben. A FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében az elmúlt negyed évben stabil: szeptemberben 33%, októberben 32% volt, novemberben 30%, míg decemberben 31%. A Magyar Szocialista Párt támogatói tábora a teljes lakosság körében - az előző hónaphoz hasonlóan - 21%.
Tehát, adataink azt mutatják, hogy az előző hónaphoz képest nem történt változás a két nagy párt támogatottságában. Novemberhez képest differencia abban mutatkozik, hogy ebben a hónapban az SZDSZ és az MDF támogatottsága is mind a pártválasztók, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a parlamenti választások. A két kisebb párt a korábbi hónapokban a bejutási küszöb körüli támogatottságot érte el, hol elérte, hol pedig nem érte el azt, ez azonban a statisztikai hibahatáron belül van. Az októberi 62%-ról decemberre tovább csökkent a választási hajlandóság, most a választásra jogosultak 54 %-a menne el voksolni biztosan ezen a hétvégén. Továbbra is magas a bizonytalanok aránya: tízből négy megkérdezett nem tudta vagy megtagadta a választ a pártpreferenciát vizsgáló kérdésre.
Decemberben a felnőtt magyar lakosság körében az MSZP támogatottsága 21%, míg a FIDESZ támogatottsága 31%. A biztos szavazó pártválasztók között a FIDESZ 52-35% arányban vezet az MSZP-vel szemben.
A két nagy párton kívül a pártválasztók körében az MDF 6%-kal, míg az SZDSZ 5%-kal éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a két kis-párt szintén ekkora táborral rendelkezik felmérésünk szerint.
Az adatfelvétel 2006. december 1. és 13. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.
TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás