negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol


2006.10.20.

TÁRKITEKINTŐ: Áldozattá válás Magyarországon és Európában

Minden ötödik felnőtt magyar lakos vált az elmúlt 5 évben betörés, lopás vagy erőszakos bűncselekmény áldozatává, ezzel az aránnyal az európai átlagot képviseljük- derül ki a 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatból, amelyben Magyarországon kívül még huszonhárom ország vett részt.
Dencső Blanka
A magyar részvétellel történő nemzetközi ESS (European Social Survey) kutatás azt vizsgálta, hogy 23 ország lakosai mennyire érezhetik biztonságban magukat lakókörnyezetükben. A kutatásban részt vevő több mint 45 ezer válaszadót megkérdezték, hogy az elmúlt 5 évben volt-e a kérdezett vagy annak háztartásának valamely tagja betörés, lopás vagy erőszakos támadás áldozata. Az adatok azt mutatják, hogy az európai országok lakosainak mintegy ötödét érték már ilyen atrocitások. A finnek esetében a legmagasabb az arány, minden harmadik finn felnőttet vagy annak családtagját rabolták már ki, vagy lett erőszakos bűncselekmény áldozata az elmúlt 5 évben. Németország és Ausztria ilyen szempontból biztonságosabb, hiszen ezekben az országokban csak minden tizedik ember volt az elmúlt időben bűncselekmény áldozata. Magyarországon az ilyen jellegű atrocitásokról a felnőtt lakosság 20%-a számolt be, ez az arány az európai átlagot képviseli (21%).
A kutatás szerint Magyarországon a 18 és 39 év közöttiek (25%), a felsőfokú végzettségűek (27%) és a Közép-Magyarországon (30%) és Dél-Alföldön élők (26%) az országos átlaghoz képest magasabb arányban váltak az elmúlt 5 évben betörés, lopás vagy erőszakos bűncselekmény áldozatává.
A felnőtt magyar lakosság 69%-a szerint (nagyon) biztonságos a saját lakókörnyékükön sötétedés után egyedül sétálni. Minden harmadik válaszadó mondta, hogy nem biztonságosak éjjel végigmenni azok az utcákon, ahol ők élnek. A Dél-Dunántúlon élők az átlagosnál magasabb arányban, 41%-nyian mondták, hogy sötétedés után nem kívánatos a lakókörnyékükön sétálgatni.

Azok aránya, akik vagy akik háztartásának valamelyik tagja az elmúlt 5 évben volt betörés, lopás vagy erőszakos támadás áldozata (országonkénti bontásban, %)
ábra
Forrás: ESS (European Social Survey) EUTE - TÁRKI, 2005.