Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Adatbank

Adatkatalógus | Kutatásjelentések | OTKA-kutatások | Női Adattár | Könyvtár | Panel CD | CHER | Útmutató

Női Adattár – Adatbánya

A nemek közötti egyenlő esélyek megvalósulásának egyik alapvető feltétele, a társadalmi nemek szempontjából érzékeny (“gender-sensitive”) adatbontás megvalósítása a statisztikákban, amelynek célja a nők és a férfiak társadalmi-gazdasági helyzetének valósághű bemutatása. A nemek szempontjából érzékeny statisztika egyrészt azt jelenti, hogy a statisztikai adatgyűjtés minden területén, ahol erre lehetőség van az adatok nemek szerinti bontásban is szerepeljenek. Másrészt pedig olyan új adatgyűjtési területek bevonását is jelenti, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenség szempontjából fontosak lehetnek, de eddig részben vagy egészben feltáratlanok maradtak.

Ami az első szempontot, illeti a magyar statisztikai kiadványok kielégítőnek mondhatók. A Központi Statisztikai Hivatal kiadványai rendszerint figyelembe veszik ezt, és nemek szerinti bontásban is közlik adataikat. Sokszor azonban nem elég csak a nemek szerinti bontás, az is fontos, hogy emellett más bontásban pl. családi állapot, gyerekszám vagy életkor stb. szerint is közöljenek adatokat.

Több tennivaló akad bizonyos gender-szempontból fontos területeken (pl. a bűnözési statisztikák a viktimizáció, a családon belüli erőszak), melyek szinte egyáltalán nem jelennek meg a hazai statisztikákban. Hozzá kell tennünk, hogy pontosan a gender-érzékeny területek azok, amelyek a kutatás módszertanában is érzékenyebb eszközöket igényelnek más témákhoz képest. Ebből következően a központi adatgyűjtések mellett fontos a survey-típusú kérdőíves adatfelvételek készítése is, amelyek sokkal probléma-érzékenyebbek lehetnek egy-egy kérdés kapcsán.

Nőkről és férfiakról – a statisztika tükrében

Az itt közreadott táblázat-gyűjtemény válogatás a jelenleg Magyarországon elérhető a nők és férfiak helyzetét bemutató statisztikákból és a survey-típusú szociológiai vizsgálatok eredményeiből, amely a Szerepváltozások 1999. kötet függelékeként jelent meg. A szerkesztésnél arra törekedtünk, hogy lehetőleg a társadalomstatisztika minden fontosabb területe szerepeljen, a táblázatok összeállításához a Women and Men in Sweden svéd statisztikai zsebkönyv 1998-as kiadását használtuk mintaként. Az információk egy részét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai készítették elő a kötet számára. A táblázatok másik része a kilencvenes években készített, a nőkkel és nemi szerepekkel, családi értékekkel foglalkozó szociológiai adatfelvételek eredményeit tartalmazzák, amelyet a TÁRKI munkatársai állítottak össze, illetve válogattak ki már megjelent publikációkból. A közérthetőség kedvéért a bonyolultabb KSH táblázatokat egyszerűsített formában szerepelnek.

Nagy Ildikó

 

Függelék 1. rész (pdf formátumban)
1. Népesség
2. Egészségügy
3. Oktatás
4. Időmérleg
5. Gyermekek, fiatalok
6. Idősek
7. Hajléktalanok

Függelék 2. rész (pdf formátumban)
8. Munkaerőpiac
9. Jövedelem
10. Családi értékek, gyermekvállalás, karrier
11. Társadalmi kapcsolatok, kultúra, szórakozás, sport
12. Erőszak és bűnözés
13. Közélet és hatalom


Kereshető adatkatalógus (TDA) | Kutatásjelentések | OTKA-kutatások | Női Adattár | TÁRKI—Andorka Könyvtár | CHER-projekt | Hogyan lehet hozzáférni a TÁRKI Adatbank adataihoz?